Fredag formiddag klokken 11 var det Aller-sjef Roger Hansens tur til å møte de ansatte i Dagbladet. Det skjedde i Dagbladets lokaler på Havnelageret.

- Jeg gledet meg. Det virker som om de ansatte i Dagbladet tilsynelatende synes dette er en positiv opplevelse. De har fått inn en langsiktig medieeier, men jeg gikk dit med en stor grad av ydmykhet, sier Roger Hansen til Kampanje.

- Hva fortalte du de ansatte?

- Jeg snakket litt om hvem vi og eierne er og hva Aller står vi for. Jeg fokuserte også på hvordan vi nå må evne å utnytte de mulighetene vi har på en best mulig måte. Det får vi til kun med samarbeid, og det blir ingen «walk in the park», sier Aller-sjefen. Mange utfordringer står i kø, men det finnes også et vell av muligheter, sier Hansen.

Da hadde det gått nøyaktig ett døgn siden Aller Media underskrev avtalen med Berner Gruppen. I går kjøpte nemlig Aller Media, mediekonsernet som har bygget seg opp i Norge med kjente ukeblader som Se og Hør, Allers og KK, Berner Media Holdning. I det ligger Dagbladets papiravis og nettavis samt en rekke mindre poster i flere forskjellige selskaper. Eiendom og finansielle investeringer, som Berner Gruppens aksjer i NHST, ble holdt utenfor.

Klubbleder Tore Bergsaker i Dagbladet sier møtet med den nye Dagbladet-eieren var positivt.

- Jeg tror det ble oplevd som en fin presentasjon. Han var veldig opptatt av å si at de viktigste effektene av dette samarbeidet er på inntektssiden og det å skape nye inntektsmuligheter. Det synes vi høres offensivt og fint ut. Også ble det litt historietime om hvem Aller Media er og det var greit. Det var ikke alle som hadde hørt den, sier Bergsaker.

Solgt for 300 mill.
Verken Berner Gruppen eller Aller Media har har så langt ønsket å kommentere prisen. Kampanje har tidligere vist til prisforventninger internt i Dagbladet på 300-400 millioner kroner og tidligere bud på Dagbladet på rundt 200 millioner som har blitt blankt avvist. Kampanje har grunn til å tro at prisen endte et sted midt i mellom på rundt 300 millioner kroner, men den endelige sluttsummen vil avhenge av hvordan Dagbladet presterer fremover.

- Det har vært mange spekulasjoner. Noen har vært gode, andre mindre gode, er alt Roger Hansen vil si om den saken. .

Med gårsdagens oppkjøp og nye mediekonstellasjon er det to selskaper med store utfordringer som nå finner sammen. Dagbladet tapte penger på papiravisen sin i fjor og gikk én halv million kroner i minus, mens Aller gikk med et underskudd på 16 millioner kroner. Fallet på opplagssiden er stort i begge mediehusene. Dagbladets papiravis falt i 2012 i snitt med 12 prosent og er nede i et daglig opplag på rundt 88.000 eksemplarer. Aller opplevde sin verste tilbakegang med Se og Hør der weekendutgaven falt med 25 prosent og 11 prosent på tirsdagsutgaven. Også på annonsesiden er det utfordringer. Reklameinntektene på papir var på hele 17 prosent, mens ukepressen som mediekanal gikk tilbake nesten ti prosent i fjor.

Les også:

Les også:

- Både Aller og Dagbladet har store utfordringer i dag. Hvordan skal minus og minus bli pluss denne gangen?

- Jeg synes det blir feil å si, for det er faktisk ikke slik. Alle mediehus som driver med print i dag har de samme utfordringene, men samtidig ser vi også at print pluss digitalt er noe som er positivt og på ett eller annet tidspunkt tenker og tror man vel også at det digitale skal ta over. Men hvor langt frem i tid det ligger, er det jo ingen som vet. Fortsatt er print viktig for alle mediehusene med en omsetning som fort utgjør mer enn 60-70 prosent av totalomsetningen per idag, sier Hansen.

Digital dobling
Det er imidlertid ikke papiravisen som Aller Media har hatt i tankene når de har kjøpt Berner Media. I et marked som i stadig sterkere grad konsolideres og der Aller Media og Dagbladet begge har opplevd at konkurrentene Schibsted, Amedia og Egmont har blitt større og større har de to nye partnerne søkt sammen for å få sterkere slagkraft og da særlig på nett og mobil. Dagbladet ble i fjor reddet av et overskudd på nett på rundt 16 millioner kroner.

Digital vekst vil derfor bli prioritert når de to mediehusene som samlet får en omsetning på rundt 2,1 milliarder kroner begynner å samarbeide. Det betyr at selskapet blir landets fjerde størst målt på omsetning etter Schibsted, Egmont og Amedia. Roger Hansen sier han legger til grunn en pen vekst digitalt i årene som kommer.

- I løpet av tre-fem år bør vi ha en digital omsetning som har doblet seg. Da begynner det å bli pent, sier han.

Det betyr at det nye mediekonsernet vil ha en digital omsetning på nesten 600 millioner kroner. Dagbladet omsetter i år for 170-180 millioner kroner digitalt, mens Aller har i overkant av 90 millioner kroner fra sine nettaktiviteter, eksklusive portalen Sol.no. Til sammenligning omsetter VG Nett for 454 millioner kroner i dag.

- Mange muligheter
Aller Media sitter i dag på nettsteder som Seher.no, kk.no og digi.no som en lett kan tenke seg får mer slagkraft med Dagbladet.no som trafikkmotor i bunn. I tillegg har Aller innhold innenfor områder som bil, jakt og fiske, fritid, mote og livsstil – i tillegg til kjendiser. Hvor samarbeidet kommer til å synliggjøre seg er ikke bestemt.

- Det er ikke tatt en eneste beslutning. Vi har jobbet og vurdert i et helikopterperspektiv, men ikke gått i dybden i dette arbeidet. Men på et veldig overordnet nivå ser vi at det er mange muligheter hvis vi tar kloke og velfunderte beslutninger, sier Hansen.

- Blir Se og Hør nå Dagbladets kjendisseksjon?

- Nå må sjefredaktørene i Se og Hør og Dagbladet, Ellen Arnstad og John Arne Markussen, sammen med sine sette seg ned etter sommeren å vurdere hva som er klokt å gjøre. Jeg har ikke svaret i dag, sier Hansen.