Regjeringen kunne i sommer fortelle at regjeringen vil stramme inn markedsføringsforbudet mot usunne varer for barn. Aldersgrensen skulle samtidig heves fra 12 til 18 år.

Matbransjen og industrien har reagert kraftig på forslaget som er lagt fram av Helse- og omsorgsdepartementet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Denne uken fikk bransjen støtte fra Landbruksdepartementet (LMD), som blant annet peker på at forslaget til ny forskrift kan være i strid med EØS-avtalen. Dermed er det splid i regjeringen.

Forbrukerombudet stiller seg imidlertid bak Helse- og omsorgsdepartementet og støtter forbudslinjen. Ombudet har gjennom sitt tilsyn med reklame sett hvordan usunn mat og drikke markedsføres i stort omfang spesielt i tilknytning til tv-programmer som mange barn ser på. Ombudet har også sett at bruk av lokkevarer og konkurranser i markedsføringen av usunn mat er svært vanlig, noe som forsterker effekten av denne markedsføringen.

Forbrukerombudet ønsker derfor forslaget om forbud velkommen, selv om ombudet ser rom for noen forbedringer i den foreslåtte forskriften. Ombudet har foreslått noen endringer som vil gjøre den praktiske håndteringen av forskriften enklere for matvarebransjen. Det har også kommet konstruktive innspill fra næringslivet både skriftlig og i de to høringsmøtene som har vært avholdt. Disse forslagene jobbes det nå videre med.

- Med erfaring fra tilsyn etter markedsføringsloven, som blant annet regulerer reklame til barn generelt, mener jeg at det vil være fullt mulig å komme frem til en hensiktsmessig og praktisk forskriftstekst. Det er veldig sjelden næringsliv og ombud er veldig uenige om etterlevelsen og håndhevingen av disse reglene, og derfor tror vi det skal gå fint i dette tilfellet også, sier Forbrukerombud Gry Nergård til ombudets egne nettsider.

Ombudet mener imidlertid det er viktig at næringsliv og myndigheter fokuserer på det uttalte felles målet om beskyttelse av barns helse, og ikke fortaper seg i uenighet om utformingen av reguleringen.

- Alle er enige om at dette forslaget har et godt formål, nemlig å bidra til at barn og unge spiser mindre usunn mat. Alle er også enig om at det er behov for en form for regulering. Da er det viktig at man ikke lar spørsmål knyttet til utformingen av et regelverk stå i veien for å få dette på plass, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Matvarebransjen har hatt egne retningslinjer for markedsføring av usunn mat til barn og unge siden 2007. En undersøkelse utført av SIFO har vist at disse ikke har bidratt til å redusere markedsføringen av usunn mat til barn og unge. Derfor er det etter Forbrukerombudets mening naturlig at myndighetene nå vurderer lovregulering for å nå målet om beskyttelse av barns helse.