Capa Kinoreklame opplevde et rekordår i 2011 med en omsetning på 65,7 millioner kroner, en økning på drøye 10 millioner fra året før. Resultat før skatt endte på 30,6 millioner kroner. Det er syv millioner opp fra resultatet i 2010.
Det gode resultatet skyldes delvis at Capas samarbeidspartner gjennom 11 år, Oslo Kino, i 2010 valgte å terminere kontrakten med Capa i 2013 - to år tidligere enn først forventet. Det har gitt selskapet krav på godtgjørelse for sine investeringer og markedsinnsats.
- Dette er til helhet tatt til inntekt i 2011 og utgjør en vesentlig del av årsaken til den sterke resultatveksten i 2011, skriver selskapet i årsrapporten.
Administrerende direktør Carl Martin Klingberg ønsker ikke å utdype hvor stor andel denne godtgjørelsen utgjør av omsetningsveksten.
- Men, som man kan anta, er det et substansielt beløp, sier han til Kampanje.
Mørke skyer
Oslo Kino har i stedet valgt å kjøpe Capa-konkurrenten Media Direct Norge for 20 millioner kroner. Dermed velger Oslo Kino å bygge opp Capas konkurrent, fremfor å samarbeide videre med den dominerende kinoreklameaktøren. Det gjør at Capa Kinoreklame foreløpig står uten avtale i Oslo.
- Hvordan er utsiktene for 2013?
- Vi må jo selvfølgelig tilpasse oss en ny situasjon og det skaper naturligvis utfordringer. Men vi beholder vår kapasitet og satser på å betjene våre kunder på samme måte som tidligere. Vi kommer til å dreie virksomheten over på nye flater, som nett og mobil, og øke inntektene på andre områder for å kompensere for bortfallet av Oslo. Det er vi i gang med nå.
- Hvilke nye plattformer er det?
- Det er blant annet nettsalg i samarbeid med Filmweb.
- Ingen liten aktør
Samtidig er Bonnier-eide SF Kino på full fart inn i hovedstaden når de får bygge storkino i det gamle kloakkanlegget under Akershus festning i Oslo. I desember ble det også klart at SF Kino styrker seg ytterligere i det norske kinomarkedet ved å kjøpe 50 prosent av aksjene i Capa.
- Således kompenseres situasjonen i Oslo på litt sikt i betydelig grad ved at selskapets eiere og eksisterende samarbeidspartnere bygger ut betydelige kinoer i Oslo-distriktet, slik at selskapets tjenester også i fremtiden omfatter de viktigste markedene i Norge, skriver Capa videre i rapporten.
Klingberg kan ikke si med sikkerhet når de igjen vil ha tilstedeværelse i Oslo.
- Det er avhengig av kommunal saksbehandling. Vi har eiere i ryggen som er innstilt på at vi må ha denne markedssituasjonen vi har nå i flere år fremover.
- Dere vil ikke måtte kutte?
- Nei, på ingen måte. Vi beholder samme kapasitet gjennom denne perioden. I tillegg til å dreie virksomheten over til nye flater, har vi fremdeles åtte av ti av de største kinoeme i Norge. Vi er ikke en liten aktør i dette markedet uten Oslo.
Omveltninger i kinomarkedet
Tidligere i år vedtok Oslo byråd å privatisere driften av Oslo Kino. Nå skal også Bonnier være i ferd med å selge SF Kino, som lenge vært spådd som en brennhet kandidat til å kjøpe Oslo Kino. Dermed ligger alt til rette for betydelige omveltninger i det norske kinomarkedet.
Les mer:
- Vi ser bare positivt på det. Vi har også sagt til Oslo Kino at partene har alle mulige forutsetninger for å samarbeide om en relativt sett mindre kanal som kino er i forhold til de kanalene man konkurrerer med. Jeg tror en konsolidering i markedet vil innebære at det kommer aktører på banen som tenker på samme måte som vi gjør. Hvis SF Kino kjøper Oslo Kino, får vi jo umiddelbart en konsolidering av kinomarkedet i Oslo, sier Klingberg.
Markedet for kinoreklame hadde en liten vekst i 2011. Mediebyråene kjøpte kinoreklame for 68,2 millioner kroner i fjor, opp 3,3 prosent fra året før. Men nå har kurven snudd, og etter årets åtte første måneder har mediebyråene lagt igjen 36,7 millioner kroner i landets kinoer. Det er en foreløpig nedgang på 13,3 prosent i forhold til samme tid i fjor.
Kommentér