Den siste kvartalsrapporten til det svenske mediekonsernet Modern Times Group (MTG) har skremt både medieanalytikere og investorene på børsen. Den nye MTG-sjefen Jørgen Madsen Lindemann advarer nå mot en sterk fallende inntjening innenfor sitt viktigste forretningsområde, betal-tv i Norden.

Markedet svarte torsdag og fredag i forrige uke med å sende aksjekursen til MTG ned med med rundt 25 prosent på Stockholmsbørsen og rundt fire milliarder svenske kroner ble barbert bort fra selskapets markedsverdi.

Selskapet har nå en markedsverdi på 14 milliarder svenske kroner.

- Den store overraskelsen var at de valgte å nedjustere sin betal-tv-prognose så mye. Jeg har aldri sett noe lignende. Det er klart at vi har vært urolige for betal-tv-virksomheten og hvordan den kommer til å bli påvirket av de nye online-aktørene, men med denne prognosen så ble man jo livredd. Dels sier de at kostnadene skal opp og samtidig sier de at man ikke kan regne med økte inntekter. Da er det klart markedet blir livredd, sier SEB Enskildas medieanalytiker, Stefan Nelson, til Kampanje.

MTG, som blant annet eier TV3-kanalene i Norge, Sverige og Danmark, la torsdag frem sine tall for årets tredje kvartal. De viste en omsetningssvikt på 5,3 prosent og et resultat før skatt på 389 millioner svenske kroner.

- Man begynner å uroe seg
MTG har de siste årene konkurrert med Telenor om å selge tv-pakker på sin satellitt-tv-plattform Viasat og tjent svært gode penger på dette. Viasat i Norden hadde i fjor en betal-tv-omsetning på 4,7 milliarder svenske kroner i det nordiske markedet og et overskudd på 923 millioner svenske kroner. Det tilsvarer en driftsmargin på nesten 20 prosent.

De siste åtte årene har MTG økt overskuddene sine på dette forretningsområdet og har akkumulert på disse årene dratt inn nesten 5,2 milliarder svenske kroner i overskudd. Men i den siste kvartalsrapporten skriver MTG at inntjeningen inneværende år skal ned på 17 prosent driftsmargin før den i 2013 presses ned til 10-12 prosent.

Nå lurer SEB Enskilda om dette forretningsområdet er godt nok rustet til å møte konkurransen fra de nye nett-tv-aktørene.

- Med de siste prognosene begynner man å uroe seg for om MTGs forretningsmodell er holdbar på lang sikt i en verden som blir mer og mer online, sier Nelson.

Trues av nett-aktører
De siste ukene har det haglet med nyheter fra de nye nett-tv-kanalene som Netflix og seriefabrikken HBO som skal inn på det norske og nordiske markedet for å selge sine betal-tv-tjenester.

Les også: Slik blir «norske» HBO

Les også: Klart for Netflix i Norge

Så langt har nyhetene om de mange nye aktørene som vil inn på det norske markedet blitt tatt i mot uten de helt store reaksjonene fra de etablerte tv-aktørene som NRK og TV 2, som begge har lansert enten nye nett-tv-spillere eller er godt i gang med egne online-disker som TV 2 Sumo.

Svaret på den nye konkurransen fra det svenske mediekonsernet MTG har vært Viaplay, som nylig kuttet prisen på sitt film- og tv-abonnement fra 99 til 79 kroner, samme pris som både Netflix og HBO har lagt seg på.

Les også: - Netflix er fantastisk drahjelp

Satser med Viaplay
Dermed presses MTG fra flere kanter. Satellitt-tv-markedet har de siste årene vært preget av et stadig synkende antall tv-kunder og nå må også MTG møte konkurransen fra nye internasjonale nett-tv-aktører som presser prisen på tv-pakken nedover.

- Vi har lenge sett at satellitt-tv-virksomheten har hatt et svakt fall i antall abonnenter, men dette har man klart å kompensere med salget fra tredjepartsaktører. Men hva skjer når denne virksomheten flytter seg over til online og prisen på en betal-tv-pakke faller fra 450 kroner i måneden til 79 kroner i måneden. Vi har sett det komme og vært redde, men effekten på lønnsomheten ser ut til å bli verre enn jeg hadde trodd på forhånd, sier Nelson.

Men selv om HBO og Netflix nå drar i gang den nye online-krigen, utelukker ikke Nelson at MTG kan bli en stor aktør i det nye markedet for betal-tv-tjenester.

- En kan lett se for seg at MTG blir en spiller her. En skal også huske på at det kommer til å ta lang tid før det store skiftet fra tv til online kommer og det kommer til å skje gradvis, sier han.