Sesong etter sesong skryter norske tv-kanaler av at de satser på mer norsk innhold enn noensinne. Norske tv-produksjoner har blitt det viktigste våpenet i den tøffe kampen om seere og andeler kanalene imellom.

Da tidligere programdirektør Trygve Rønningen sa takk for seg i kampens foreløpige taper TV3 i fjor høst, mente han at det var tv-seerne og produksjonsselskapene som var de største vinnerne.

- Det er i hvert fall to klare vinnere. Det er Klondyke for tv-produsenter, som har mye å gjøre. Men den største vinneren er tv-seerne som kan bade i norske kvalitetsserier, sa han til Kampanje.

Les mer:

- Klondyke for tv-produsenter

- Ingen bonanza
Nå har flere av de største norske tv-produksjonsselskapene levert inn sine årsregnskap for fjoråret, og de aller fleste kan vise til vekst på topplinjen. Det kan også Monster Entertainment, som blant annet produserer «Senkveld med Thomas og Harald», «4-stjerners middag» og «Allsang på grensen». Men bunnlinjen viser en nedgang fra 25,6 til 22,1 millioner kroner. Resultatmarginen var på 9,4 prosent.

For hele Monster-konsernet, som også produserer reklame og drama, faller resultatet fra 19,7 til 12,4 millioner kroner.

Administrerende direktør Trond Kvernstrøm i Monster mener de ikke har noen noen grunn til å klage, men han kjenner seg likevel ikke igjen i bildet som tegnes av bonanza i bransjen.

- Vi føler ikke at det er bonanza i tv-markedet. Det har vært en naturlig utvikling der TV 2 har opprettholdt sine innkjøp samtidig som TVNorge og TV3 har økt satsingen på egenproduksjon, sier han til Kampanje.

- Opplever dere en økt etterspørsel?

- Det har kanskje vært en form for økt etterspørsel i form av at vi ser at nye sendeflater åpner seg. Det begynte for oss med «4-stjerners middag», som er lead-in til primetime, og nå produserer vi «Ettermiddagen» på TV 2. Tidligere kjøpte kanalene kun inn produksjoner til primetime, sier han.

- For spesielt interesserte
Han forklarer nedgangen i resultatet med nye programinvesteringer.

- Det at vi produserer mer betyr ikke at vi tjener mer penger. Gjør vi nye prosjekter vil vi mange ganger gå i null i første sesong. Det er først ved senere sesonger at man får optimalisert produksjonen.

Monster Entertainment stod blant annet bak nysatsingen «Gøy på landet» for TVNorge i fjor, som er et konsept utviklet i den nye avdelingen Monster Format.

- Vår forretningsmodell har vært å investere i merkevarer som vi klarer å etablere i flere sesonger, som «Senkveld» som nå er inne i sin 19. sesong. Da blir det lettere å få inntjening på dem, sier Kvernstrøm.

- Hvem tjener mest på den økte satsingen på egenproduksjoner?

- Forhåpentligvis tjener tv-kanalene på det. Norske tv-arbeidere tjener også på det. Det blir flere produksjonsselskap og større etterspørsel etter personal. Som produksjonsselskap skal vi ikke klage, men det er ikke til å stikke under stol at det er tøffe marginer. Dette er en bransje for spesielt interesserte.

Står for Klondyke-sammenligning
Heller ikke Strix-sjef Jørgen Hermansen vil skrive under på at det er bonanza i tv-markedet. Resultatmarginen for Strix var på 3,7 prosent i fjor.

- Det er en bonanza på den måten at det etterspørres mer tv enn noen gang og det er vi glade for. Men pengene stiger ikke i takt med etterspørselsen. Vi merker det på den måten at det blir mer å gjøre, men tv-kanalene skal hele tiden ha mer for pengene, sa Hermansen til Kampanje tidligere i juli.

Les mer:

Ingen tv-bonanza i Strix

Trygve Rønningen fant seg jobb som daglig leder i Mastiff Norge kort tid etter avgangen i TV3. Etter syv måneder på produksjonssiden står han fortsatt for Klondyke-sammenligningen.

- Jeg mener fortsatt at der er Klondyke for de som jobber med tv-produksjon. Det er veldig mange jobber, og det er også litt av problemet, fordi det er en del kompetanse som mangler. Det er vanskelig å fylle alle nøkkelposisjonene, sier han til Kampanje.

- Når det gjelder lønnsomheten så er den veldig presset. Dette er en lavmarginsbransje. Alle kanalene ønsker flere produksjoner med høy kvalitet men presser oss på marginer. Det er vanskelig å drive lønnsom business, men volumet er likevel stort, fortsetter han.

Mastiff har enda ikke levert resultatet for 2011, men Rønningen røper at selskapet som blant annet står bak «Ingen grenser», «Hver gang vi møtes» og «Paradise Hotel» har vekst både på topplinjen og på bunnlinjen.

- Hvor mye mer kan markedet for norsk tv-produksjon vokse nå? Har tv-kanalene fylt opp de sendeflatene som kan fylles?

- Jeg tror konkurransen vil fortsette å øke og den handler om å ha flere norske timer i sendeskjemaet. Vi har sett et stort skifte de siste to-tre årene der de amerikanske seriene ikke lenger har den konkurransekraften de hadde før. Derfor vil jeg anta at kanalene vil fortsette å etterspørre norske produksjoner på minst like høyt nivå som de gjør i dag.