«Omdals agg mot Dagbladet sitter dypt. For et år siden hevdet han at Dagbladet var døden nær («Dagbladet in Memoriam», Stavanger Aftenblad 23.01.2010). Her skrev han: «Hittil har avisen ikke våget å ta den vanskelige beslutningen om å være liten og god, derfor er den dømt til å bli stadig mindre og dårligere». Til overmål begynte Omdal her å antyde Morgenbladet og Klassekampen som to slags utfordrere. Begge disse avisene er dyktige på sitt felt, men de er marginale. Ingen av dem opererer i det massemarkedet Dagbladet befinner seg i», skrev nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet på kommentarplass i avisen onsdag.
Overfor Kampanje utdyper hun kritikken mot Omdal og andre mediekommentatorer som har spådd en mørk framtid for Dagbladets papirutgave.
- Det er flott at løssalgsavisene diskuteres, men vi etterlyser et litt høyere, faglig nivå på diskusjonen. Det vi reagerer på er at mange av mediekommentatorene bygger analysene sine på ren synsing, ikke på tall og kunnskap om markedet og mekanismene i massemarkedet, sier Beverfjord til Kampanje.
LES HELE SAKEN: - Mediesynserne mangler kunnskap
- Ikke jeg som sliter med virkelighetssansen
Sven Egil Omdal kommenterer kritikken slik:
- Det må være godt for Dagbladet endelig å få sparke litt tilbake mot alle oss som har spådd avisens undergang, vi er tross alt ganske mange. Vi må unne dem den gleden. Nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord har helt rett i at jeg «innimellom» skriver mediekommentarer. Det har jeg gjort hver uke i 15 år, og sannsynligvis har jeg tatt feil flere ganger enn hun vet om. Hun har også rett i at jeg sist lørdag gjenga Ahmed Fawad Ashrafs påstand i Samtiden om at Dagbladet rappet et bilde av hans søster fra Facebook, uten å presisere at dette var hans påstand. Det har jeg beklaget i de avisene som trykker mine Medieblikk. Men hvis hun tror at noen måneder med plusstall i forhold til katastrofale tall året før, betyr at Dagbladet varig snur en av de tyngste strukturelle trendene i avismarkedet i så godt som alle vestlige land, er det ikke jeg som sliter med virkelighetssansen, sier Omdal til Kampanje.
- Offentliggjør tallene
Omdal forsvarer sine analyser av Dagbladets opplagsfall de siste årene og han tror fortsatt at Dagbladet som papiravis er på vei mot en ublid skjebne.
- I det Medieblikket som Beverfjord viser til, skrev jeg: «For Dagbladet kommer til å dø, i hvert fall i den form vi kjenner det. Sannsynligvis vil det ikke skje brått og dramatisk.» Det er gledelig for alle i norsk presse om avisen de siste fem månedene har hatt positive opplagstall, men det offisielle opplaget falt med nye 7000 i fjor, og vippet under 100.000. Dagbladet fikk i fjor sommer en avtale om å levere aviser til SAS. Det dreier ser om tusenvis daglig. Jeg vil utfordre Beverfjord til å offentliggjøre Dagbladets tall de siste månedene uten denne leveransen. Har de fremdeles plusstall? Opplaget er halvert på de siste 10 årene, og utgjør i dag 40 prosent av hva avisen solgte i toppåret 1994. Det massemarkedet Beverfjord snakker om, beveger seg bort fra løssalgsavisene, noe VGs opplagsutvikling ytterligere bekrefter. Dagbladet har vært tidlige og dyktige til å fange opp disse endringene. Derfor er Dagbladet.no relativt mye sterkere enn papiravisen. Mediehuset Dagbladet kan ha en rik fremtid, men Dagbladet «i den form vi kjenner det», har det neppe, sier Omdal.
- Levert mye god journalistikk
Han mener avisen er blitt vesentlig bedre det siste året, men tror ikke det hjelper stort i lengden.
- Dagbladet har levert svært mye god journalistikk etter at Lars Helle overtok som sjefredaktør. Som leder av juryen for Den store journalistprisen var jeg med å gi Bernt Jakob Oksnes fjorårets pris for en glimrende reportasje i Magasinet, som ennå holder toppnivå i norsk presse. Kanskje gir omleggingen etter at Anne Aasheim trakk seg en uttelling også på opplaget, men den varige trenden bort fra løssalgsaviser på papir vil ikke Dagbladet snu. Jeg unner dem varmen fra litt bedre tall og journalistiske triumfer, men det er nok dessverre snakk om en indian summer.
Kommentér