Administrerende direktør og sjef for forretningsområdet Rema 1000, Ole Robert Reitan, tok i dag turen til Handelshøyskolen BI i Oslo for å snakke om «Kunsten å skape mye for lite». Der fortalte Reitan junior Remas over 30 år lange historie med lave priser.
- I over 30 år har vi stått for de laveste prisene, men det er ikke noen selvfølge å lykkes med dagligvarer i et land som har verdens dyreste mat, sa Ole Robert Reitan.
15 år med kuttisme
Foredraget handlet også om Rema 1000s forretningsfilosofi og dermed 15 år med kuttisme.
- Folk trodde det var en politisk bevegelse da vi introduserte kuttismen. Men definisjonen på kuttisme er kunsten å skape mye for lite, sier Reitan.
Dagligvareindustrien er i disse dager inne i en av sine mest hektiske perioder med sitt store lanseringsslipp der butikkhyllene ryddes for feilsatsinger og nye daglivarer slipper til.
1. februar er dagen da dagligvareprodusentenes produktflopper kastes ut av butikkhyllene og matprodusenter som Gilde, Stabburet, Rieber & Søn og Tine lanserer hundrevis av nye dagligvarer for norske forbrukere og det brennes av flere hundre millioner kroner i markedsføring av de nye produktene.
- Dagligvarebransjen står overfor årets første lanseringsperiode nå i februar. Flere hundre nyvinninger er klare for butikkhyllene, sa administrerende direktør i Cart Media, Sturla Hammer, til Kampanje tidligere i dag.
Hammer mener så mye som 50 til 70 prosent av nylanseringene er borte etter ett år og nevnte både dårlig markedføring og utfordringer i forhold til å få distribusjon i kjedene og produktet på plass i butikkhyllene til dagligvarekjemper som Rema 1000.
- For mange lanseringer
Rema 1000-sjefen Ole Robert Reitan tror det er for mange norske dagligvarelanseringer.
- I hovedsak sier vi at 20 prosent ar jobben ligger i ideen og 80 prosent i gjennomføring. Kanskje blir det for mange lanseringer og for lite gjennomføring. Men jeg synes det ikke er så gæren. Det ligger i innovasjonen at det må prøves og feiles, sier Reitan til Kampanje.
Reitan og Rema 1000 begynner selv å få føling med hva det vil si å feile. De siste årene har Rema 1000 satset tungt på egne merkevarer.
- Journalistene skriver kjedenes egne billigvarer og de gjør det på pur f..... Da setter dere oss i bås og dere gjør det fordi dere vet det smerter oss. Vi må lære journalistene å skrive kjedenes egne merkevarer, sa Reitan under foredraget til BI-studentene.
- Fungerer bedre
For med merkevarer som Landlord, Grans, Grillkongen og Middag for under 100-lappen har Rema 1000 for alvor begynt med egen produktutvikling på kategorinivå. Reitan mener Rema 1000 har en høyere suksessrate enn matvarprodusentene som Gilde, Stabburet og Orkla når det gjelder nylanseringer.
- Våre egne innovasjoner fungerer nok bedre. Vi er hakket nærmere forbrukerne enn næringsmiddelprodusentene med butikkene våre, sier han.
- Kommer Rema 1000 til å satse mer på egne merkevarer?
- Vi blir ofte spurt om det, men vi har ikke definert noen andel. Nøkkelen for å få til egen merkevareutvikling er egne leverandører, sier Reitan.
Ny reklamefilosofi
Rema 1000-sjefen vil heller ikke si hvor han tenker å satse neste gang på egne merkevarer, men at forhold som knapphet på varer og for liten konkurranse kan friste daglivarekjeden til nye satsinger. Men Reitan sier satsingen på egne merkevarer har økt de siste årene og at det også synes i måten Rema 1000 markedsfører seg på.
Reitan trekker frem satsingen på «Middag for under hundrelappen» med kokken Erling Sundal som en ny form for markedsføring av Rema 1000.
- For åtte år siden hadde vi reklamefilmene med «Det enkle er ofte det beste» som for eksempel den hvor folk stod i kaffebaren. Markedsføringen av «Middag for under hundrelappen» integrerer produktet i konseptet. Det er en moderne versjon av «det enkle er ofte det beste» og kaffe-filmen. Alt har sin tid, sier Reitan.
Kommentér