Selv om kulturminister Anniken Huitfeldts forslag om å åpne for produktplassering i norske tv-produksjoner foreløpig kun er ute på høring, kan norske tv-seere fra i dag av se produktplassering i norske tv-serier - helt lovlig.
Les mer:
TV3 og andre kanaler som sender fra England følger nemlig det britiske Ofcom-reglementet, som fra i dag av tillater betalt produkplassering i enkelte tv-serier. Unntakene er nyheter, barne-tv, dokumentarer, forbrukerstoff og religiøse programmer.
- Dette er startskuddet for en ny periode med veldig mange flere muligheter for våre annonsører til å få eksponert produkter og tjenester i våre kommende tv-produksjoner som skal til innspilling, sier salgsdirektør Eivind Ruud Johnsen i TV3 til Kampanje.
I tillegg til Viasats tv-kanaler, er også TVNorges kanaler MAX og FEM regulert av det britiske Ofcom-reglementet.
Robinson og Hellstrøm
Johnsen opplyser om at de foreløpig ikke har innledet noen konkrete samarbeid med annonsører, men at de har orientert markedet om mulighetene.
- Vi jobber sammen med mulige samarbeidspartnere, og det er nærliggende å ta tak i de produksjonene som skal spilles inn rimelig snart.
- I hvilke programmer vil det være aktuelt med produktplassering?
- «Robinsonekspedisjonen» for eksempel. «Hellstrøm rydder opp hjemme» er også et åpenbart og riktig konsept hvor vi ser klare synergieffekter mellom produkter og en kjøkkensetting. De fleste har et kjøkken. Det vil være muligheter for å integrere produkter eller et varemerke inn i det redaksjonelle miljøet hvor det er en god link mellom produkt og program. Det gjøres fra manusskrivingen, sier Johnsen.
- Blir Eivind Hellstrøm dermed nødt til å snakke varmt om forskjellige produkter?
- Nei, det er ikke det som er det primære. Det er muligheten til å være en del av et programmiljø. Ofcom-regelverket legger klare føringer for hvordan dette kan gjøres. Det dreier seg også om eksponering av en produktplasseringslogo som må eksponeres før programmet starter og i reklamepausen. Det skal være en klar indikasjon for seeren at programmet inneholder produktplasserte varer.
- Skal ikke overdrive
TV3 har foreløpig ikke satt noen tall på hvor stor inntektskilde produktplassering kan bli. Men at det kan bli en betydelig størrelse, det er Johnsen ikke i tvil om.
- Dette er et nytt område som vi kommer til å vurdere underveis, men vi ser at det er en klar mulighet til at annonsører kan bidra til at norsk tv-produksjon blir enda større.
En annen mulighet det nå åpnes for er annonsørfinansierte programmer, som gir annonsører mulighet til å være med på å finansiere enkelte tv-produksjoner det ellers ikke ville vært budsjetter til.
- Et godt eksempel på det kan være reiseliv. Annonsører som har interesse av å lage tv-produksjon om et reisemål eller en reisekategori, kan være med på å betale for at det blir produsert, uten at man skal overdrive eksponeringen i programmet.
Ikke redd for redaksjonell integritet
- Er dere redd for at dette skal gå utover den redaksjonelle integriteten til programmene?
- Nei, overhode ikke. Det er også klare retningslinjer i Ofcoms retningsverk som forutsetter og kontrollerer at dette ikke skjer. I og med at det regelverket vi er underlagt er såpass omfattende og detaljrikt, er vi veldig trygge på at integriteten blir godt ivaretatt.
- Hvordan vil seerne oppleve produktplasseringens inntog?
- Jeg vil tro at man kan finne gode produkteksponeringer som gjør at seeropplevelsen virker enda mer naturlig. Det kan være en positiv opplevelse for seerne også, at man finner relevante produkter eksponert i gode redaksjonelle miljøer.
Ofcom-reglementet pålegger tv-kanalene som tar i bruk produktplassering i sine produksjoner om å vise en produktplasseringslogo før og etter programmene, samt kjøre informasjonsvideoer som forklarer fenomenet for seerne. På den måten skal tv-seerne kunne vite hvilke programmer som inneholder produktplassering. Men de spesifikke produktene som har betalt for plassen, det kan de bare gjette seg til.
Produktplassering for tobakk, alkohol, gambling, mat og drikke med høyt fett-, sukker- eller saltinnhold, medisin og babymelk er forbudt.
Kommentér