Miljøverndepartementet bruker Espen Eckbos rollefigur «Asbjørn Brekke» som blikkfang i forbindelse med sin julekalender om Klimaløftet. Hver dag frem til julaften skal Asbjørn gi råd og tips til hvordan vi alle kan bidra til å nå klimaløftet.

Se Asbjørns klimakalender

Offentlig endring
- Generelt er det fint at det offentlige har kommet så tungt inn i bruken av slike kampanjer. Det holder ikke lenger med informasjonsbrosjyrer og meldinger. Der har det skjedd mye på 5-10 år. De forstår hvordan de skal nå ut. Det å endre holdninger handler om følelser og emosjoner. For å treffe mottakeren må man spille på følelser og da kan humor være et godt redskap, sier Ringdal.

Mens «Asbjørn» fronter Miljøverndepartements kampanje er Harald Eias «Oslolosen» Oslo renovasjons frontfigur.

- Jeg har sett losen og synes det er morsomt og poengtert. Ved å bruke velrenomerte figurer tar man en snarvei inn i målgruppen. Jeg synes det er godt gjort. Jeg tror ikke at humoren overskygger budskapet, så lenge det lages poengtert. Dette kan være veldig lurt, sier Ringdal.

Dårlig reklame er dårlig reklame
Han påpeker at det avgjørende for at kampanjer med humorfigurer skal fungere er at de er godt laget. Dårlige reklamekampanjer blir ikke bedre av å bruke kjente figurer, men dersom det er godt laget, så vil det fungere svært godt.

- Det å bruke kjendiser er jo et veldig gammelt grep. Jeg husker en av de første kampanjene jeg så, som var en bankreklame med «nå bruker også jeg». Så dette er absolutt ikke nytt, sier Ringdal.

For humoristene kan også offentlige kampanjer være fornuftig. De får en markedsføring av sin status.

- Men de ville nok i prinsippet også solgt seg til private aktører, dersom de kunne stå inne for produktet og betalingen var god nok, sier Ringdal.