Under pressekonferansen om salget av Orkla Medie til Mecom ble det kjent at Orkla regner med å sikre seg en betydelig eierandel på mellom 10 og 20 prosent i Mecom. Det foreligger ennå ingen endelig avtale, og mye er fortsatt gjenstand for forhandlinger.

Hva Mecom må betale for Orkla media er ikke kjent, og Roar Engeland, konserndirektør for konsernutvikling i Orkla, sier at prisen som lå til grunn for salget ikke vil bli offentliggjort enda. Men Orkla mener de er komfortable med prisleiet som er blitt avtalt. Tidligere har det vært spekulert i at en sannsynlig verdi på Orkla Media er rundt syv milliarder kroner.

Engeland sier videre at Orkla ser for seg en betydelig eierandel i Mecom, og at man er interessert i å diskutere en eierandel på mellom 10 og 20 prosent.

– Dette vil være en ren finansiell investering, men det vil være en av de største finansielle investeringene i Orkla-sammenheng, sier Engeland.

Orkla Media utgjør 80 prosent
Før en endelig avtale er på plass må Mecom få på plass en finansiering, og selskapet må hente inn kapital for å få dette til. Det betyr at Mecom og David Montegomery må låne penger for å vanne ut Orklas eierandel i Orkla Media. Orkla forventer en avtale innen medio juli.

I dagens Mecom ligger det blant annet et tysk og et nederlandsk avisforlag. Før Mecom ble suspendert fra børsen i London, hadde selskapet en markedsverdi på mellom 300-400 millioner kroner.

Det eneste som er kjent er at verdiene i Orkla Media, når en holder forlaget Hjemmet Mortensen og den tyske virksomheten utenfor, vil utgjøre 80 prosent av «nye» Mecom. Hva som blir Mecoms eierandel i det nye selskapet er heller ikke kjent, men Mecoms eierstruktur i dag består av en rekke finansielle institusjoner.

Medieinvestoren David Montgomery selv eier ikke mer enn 1-2 prosent i Mecom.

Det betyr at det først på høsten en gang, etter at Mecom har hentet inn kapital og det er blitt tegnet en emisjon i det nye europeiske medieselskapet blant internasjonale medieinvestorer, vil bli synliggjort en markedsverdi på Mecom. Her vil altså Orkla Media for fremtiden inngå.

Styreformann Stein Erik Hagen i Orkla sier til Kampanje at med en 50 prosents belåning ser han for seg en markedsverdi av det nye selskapet på 3,5-4,0 milliarder kroner.

Oppfordrer til Mecom-kjøp
Hagen mener det nå er fritt frem for norske medieinvestorer å kjøpe aksjer i Mecom.

– I realiteten er dette en børsnotering av Orkla Media. Transaksjonen er en «reversed takeover» der Mecom kjøper noe som er mye større enn det de selv er. Er du opptatt av norsk medieeierskap, er det bare å kjøpe aksjer i Mecom, sier Hagen.

– Ville du kjøpt aksjer i Mecom?

– Hadde jeg hatt anledning så hadde jeg gjort det. Jeg hadde absolutt vært rede til å investere, sier Hagen til Kampanje.

Men helt enkelt ville ikke det være, gitt at Orkla, der Hagen er styreleder, fortsatt vill eie mellom ti og 20 prosent i Mecom Europe. Hagen tar derfor et forbehold om hvorvidt han kommer til å investere i Mecom Europe på egenhånd.

– Det går på dette om at styremedlemmer ikke skal parallellinvestere i et selskap vi er inne i, men jeg vil oppfordre alle som er opptatt av medier og norsk eierskap til å investere i det nye selskapet, sier Hagen.

Wiggen tilbudt jobb
Driftsselskapet som nå skal bli en europeisk mediegigant, og i så måte administrere og utvikle Orkla Medias mange lokalaviser, heter foreløpig Mecom Europe og er tiltenkt hovedkontor i Oslo. Orkla Medias administrasjon er tilbudt jobber i det nye selskapet. Administrerende direktør i Orkla Media, Bjørn Wiggen, er tilbudt jobben med å lede selskapet.

Ansvarlig for utgiverspørsmål i Orkla Media, Stig Finslo, ber om forståelse for at han ikke vil kommentere hvorvidt han kan tenke seg å jobbe for Mecom Europe. Finslo er i stedet glad man nå har kommet frem til en beslutning.

– Det har vært en sterkt press og ønske om å få til en avklaring, sier Finslo.