Utendørsselskapet Clear Channel hadde en omsetningsvekst på 400,9 millioner kroner i 2015. Det utgjør en vekst på 16,2 prosent. Selskapet fikk på tampen av 2014 tilslaget på Avinors anbudskonkurranse for drifting og salg av reklameplasseringer på samtlige flyplasser med unntak av Gardermoen og den nye terminalen på Flesland. Clear Channel har allerede en tilsvarende kontrakt med Oslo Lufthavn.

Les mer: 100-millionersavtale til Clear Channel

- Vi hadde en fantastisk utvikling rent omsetningsmessig. Det skyldes til dels Avinor, men tar man bort denne kontrakten har vi fortsatt en dobbeltsifret omsetningsvekst. Utendørs har hatt en mye bedre utvikling enn mediemarkedet generelt sett. Det så man i fjor og i år. Jeg tror det viser at utendørs er et fremtidsmedium, sier administrerende direktør Mats Lundquist i Clear Channel til Kampanje.

Utendørssjefens tese støttes opp av Mediebyråforeningens omsetningsstatistikk, som viser hvor mediebyråene legger igjen kundenes reklamebudsjetter. Utendørs vokste med 12 prosent i fjor. I første halvår av 2016 er veksten riktig nok kun på 0,7 prosent.

Les mer: Nå tar tv og internett 7 av 10 mediebyråkroner

Storkontrakt i Oslo glapp
I tillegg til Avinor-kontrakten, sitter Clear Channel blant annet på bysyklene og reklameflatene på buss, trikk og t-banen i Oslo. I fjor gikk selskapet også inn i eksklusive forhandlinger med Oslo kommune om reklameavtalen knyttet til busskurene og toalettene i hovedstaden, men etter at konkurrenten JCDecaux klaget Oslo kommune inn for domstolen for å ha brutt likebehandlingsreglene, valgte kommunen å avlyse reklamekonkurransen. Dermed glapp en kontrakt som etter det Kampanje kjenner til har en verdi på 500 millioner kroner.

Les mer: JCDecaux beholder utendørskontrakt

Lundquist mener det har hatt lite å si for selskapet.

¨- Vi har alltid hatt bysyklene i Oslo, og det var den kontrakten vi ville ha, fordi det er den absolutt beste utendørskontrakten i hele Norge. Så ble vi invitert av Oslo kommune inn i eksklusive forhandlinger om leskurkontraktene. Det trodde ikke vi skulle skje, så det var en oppside som var totalt uventet. Men så ble det ikke sånn, kommenterer han.

- Nær «break even»
Selv uten denne kontrakten er Clear Channel den desidert største aktøren i utendørsmarkedet. JCDecaux hadde en omsetning på 218,7 millioner kroner i 2015 og et resultat før skatt på 24,3 millioner kroner.

Resultatmessig henger Clear Channel fortsatt litt etter konkurrenten. Selskapet har tapt penger siden 2012, og så også i 2015. Underskuddet på 7,5 millioner kroner før skatt er likevel en klar forbedring fra underskuddet på 46,1 millioner kroner i 2014.

- Vi har jobbet med å få ned vår kostnadsstruktur, og det klarte vi også å gjøre i fjor. Det vi fokuserer på er EBITDA-resultatet - resultat før nedskrivninger - og det er det London også er interesserte i, sier Lundquist.

Clear Channel hadde et driftsresultat på 497.000 kroner i fjor.

- Men regner dere med å gå med overskudd i år?

- Vi kommer til å være nær «break even» på bunnlinjen, men det som gjelder for oss er EBITDA.

Clear Channel  2015  2016  Endring i prosent 
Omsetning 400,9  344,9  + 16,2
Driftsresultat 0,5 - 40,7 -
Res. f. skatt - 7,5 - 46,1 -