Politisk reklame er forbudt på norsk tv, men partiene pumper ut filmer i sosiale medier. I 2013 gjorde Arbeiderpartiet stor suksess med filmen «Taxi-Jens», og nå følger regjeringspartiet Høyre opp med en splitter ny film kalt «Et sted i Norge» med statsministeren i en nokså profilert og iøynefallende rolle. Høyre mener andre enn Solberg hovedrollen i filmen. Mer om det senere i saken. Det som er sikkert er at dette er en helt annen film enn den regjeringskollega Anders Anundsen (Frp) gjorde seg bemerket i tidligere denne uken.

Erna Solberg sier dette om sin egen innsats i filmen som har fått tittelen «Et sted i Norge».

- Det var egentlig bare gøy, men håper jeg er en bedre statsminister enn skuespiller, sier Solberg til Kampanje.

På Høyres Facebook-side skriver hun dette:

«Videoer er populært om dagen. Her er en med meg i en litt uvanlig rolle. Håper du liker den – del gjerne».

Se filmen her!

Videoer er populært om dagen. Her er en med meg i en litt uvanlig rolle. Håper du liker den – del gjerne.

Posted by Erna Solberg on 26. august 2015

 

Slår an på Facebook
Facebook-videoen er oppe i 201.000 visninger etter at den ble publisert torsdag. Det er høye tall og sannsynligvis de høyeste visningstallene for politisk reklame på Facebook under  denne valgkampen. Ap-leder Jonas Gahr Støres film «Fremtidens Norge», som ble publisert 10. august, har nå 67.000 visninger. KrF-leder Knut Arild Hareide kan skilte med 129.000 visninger av filmen om «Flere lærere i skolen». Sjef for sosiale medier i Høyre, Ine Mæland, forteller hva partiet ønsker å oppnå med filmen midt i valgkampen.

- Vi ønsker gjennom en litt humoristisk video å understreke at dette er et lokalvalg. Det er skoletilbudet, arbeidsplassene og omsorgstjenestene i din kommune du kan bestemme over når du bruker stemmeretten i år. Vi i Høyre vil gjerne få innspill til hvordan vi sammen kan gjøre kommunen enda bedre. Da må vi være ute der folk er - besøke dem, stå på stand og svare på spørsmål i sosiale medier. «Det siste nye innen lytting» - et avansert lytteapparat - kan ikke måle seg med verdien av å møte mennesker og snakke med dem om de utfordringene de står oppe i, forteller Mæland til Kampanje.

Tidligere har Kampanje skrevet at video på Facebook blir en stor vinner i valgkampen. Nylig skrev Kampanje at Ap bruker tre fjerdedeler av annonsekronene for valgkampen på nett, mens Høyre bruker godt over halvparten. Ine Mæland i Høyre forteller til Kampanje at statsministren i stadig større grad bruker sosiale medier og ikke minst video på Facebook som kanal for å nå ut til velgerne:

- Statsministeren bruker oftere enn tidligere video på Facebook når hun har vært ute og møtt mennesker for å få innspill. Dette er enkle mobilvideoer. For eksempel da hun var på besøk i en barnehagen tidligere i august, forteller Mæland.

Les mer: Bruker 75 prosent av budsjettet på nett

Les mer her: - Video på Facebook blir valgkampens vinner

- Kommer det flere lignende filmer fra Høyre under valgkampen?

- Høyre har laget noen animerte filmer til valgkampen om saker som er viktige for oss å prioritere i kommunene, som trygge arbeidsplasser, kvalitet og valgfrihet i omsorgen og kunnskap i skolen. I tillegg lager vi animerte grafikker om sykkelveier og andre samferdselssaker, forteller hun.

Ikke alle er publisert ennå, men noen av dem ligger her

- I tillegg er det mange lokalforeninger som lager kreative filmer for å snakke med sine velgere om lokale budskap. Fredrikstad Høyre har fått ganske gode visningstall på denne filmen, sier hun.

- I 2013 fikk vi Taxi-Jens. Hva kaller dere Erna i denne filmen?

- Det er faktisk ikke Erna Solberg som har hovedrollen i denne filmen. Heller ikke hunden Tøffen. Denne handler om ordfører Fabian Stang og kandidat i Bjerke bydel Ine Mari Molteberg-Bøhn. Og alle de andre lokalpolitikerne som gjør en innsats hver dag for å gjøre sin kommune enda bedre, understreker Mæland.

Les mer: Try står bak Taxi-Jens