App-byrået Shortcut går mandag morgen hardt ut mot reklamebransjen og hevder det er på høy tid at reklamebransjen skjerper seg. Frustrasjonen springer ut fra økende tilfeller av det de mener er apper uten nytteverdi, som reklamebransjen oppfordrer kunder til å anskaffe seg.

- Prøv å forstå de produktene dere er med på å lage. Hvis dere ikke forstår apper, som vi nå ser at dere åpenbart kanskje ikke gjør, så snakk med folk som kan det, eller prøv å lære dere det om ikke annet. Ikke misbruk det på noe som skal ha en fin formfaktor i kort tid og egentlig være ubrukelig, sa daglig leder i Shortcut, John Eivind Hallén og trakk frem Try/Apt med sin kunde, Solo, som eksempel.

Les også: Slakter Trys Solo-app

- Teknologien misbrukes når den blir brukt til å få folk til å se på reklame, sier daglig leder i Shortcut, John Eivind Hallén, til Kampanje.

Tekstforfatter i Try/Apt, Bjørnar Buxrud, er ikke enig i synspunktene og mener Shortcut opererer med et litt snevert syn på hva nytteverdi er. Dessuten har han hørt nytte-argumentet før.

- Dette nytteverdi-argumentet er nesten alltid knyttet til digital kommunikasjon, og det i seg selv er interessant. Det er ingen som setter spørsmålstegn ved nytteverdien til en radioreklame, sier han til Kampanje.

Les mer om Trys reklamearbeider for Solo på Kampanjes Byråguiden (betalt tjeneste).

- Solo er smarte
At Try ikke har kjennskap til omfanget ved det å lansere apper, er også feilaktig, mener Buxrud.

- Vi i Try/Apt har jobbet med dette i mange år og vi vet at det ikke bare er å lage noe, uten å påberegne ressurser knyttet til drift og vedlikehold.

Han mener Shortcut undervurderer Solo, som er en kunde han har jobbet med siden de gikk til Try i 2010.

- Hvis de tror at Solos kompetanse er begrenset til å lage gult sukkervann, så tar de grundig feil. Solo er veldig smarte og vet hva de vil selv. Det er ikke sånn at de kommer til oss med et blankt ark. De har klare forestillinger om hva de ønsker å gjøre, forteller han.

Buxrud stiller også spørsmål med hva definisjonen på nytteverdi egentlig er? Han mener underholdning også kan anses for å være nyttig.

- Solo er en brus de prøver å gjøre noe gøy med. Det er en leken og ung merkevare – ikke en interesseorganisasjon som prøver å påvirke folk til å redde liv. Mange andre kan nok bygge tung nytteverdi i en app, men Solo ønsker å engasjere og underholde. Mange har brukt appen og det er et svar på at den har en slags nytteverdi, om det så bare er underholdning.

Solo kjenner seg ikke igjen
Solo selv er litt forundret over kritikken. Daglig leder, Joakim Sande, kan fortelle at han er godt fornøyd med kampanjen så langt.

- Vi er kjempefornøyd med hvordan denne appen fungerer for oss. Vi har fått et nytt verktøy til å kommunisere med og engasjere våre forbrukere, samtidig som vi har fått en ny og unik mulighet til å videreutvikle samarbeid og vinn-vinn situasjoner for våre samarbeidspartnere, sier han til Kampanje.

Så langt har over 110.000 personer lastet ned appen, og ca 70 prosent av dem er aktive brukere. Dette er i seg selv et bevis på at kampanjen er vellykket, mener Sande.

- Tallet vokser hver dag. Netto utvikling har vært positiv hele veien, forteller han.

Fornøyd med Try

- Vi har ikke ambisjoner om å gjøre noe mer enn å underholde, sier markedsdirektør i Solo, Joachim Sande.

- Nytte var ikke ambisjonen
Solo er klar på at deres ambisjoner begrenser seg til å underholde fansen, ved å gi dem en mulighet til å skaffe seg brus og "stæsj" på en ny og annerledes måte.

- Vi er ikke en veldedig organisasjon eller Ruter, så vi har ikke ambisjoner om å gjøre noe mer enn å underholde. Med det engasjementet vi har fått, med mye aktivitet i appen og blant annet over 24.000 bilder fra fansen publisert på Instagram, har vi alle indikasjoner på at dette definitivt har en verdi for de som har valgt å laste den ned, sier Sande.

Han føler app-lanseringen var et godt valg for deres del, både i form av samarbeidet de fikk mulighet til å bygge med partnere og i form av respons fra publikum. Han deler samme synspunkt som Try, i at Shortcut har en snever forståelse av nytteverdi 

- Det er opp til oss å fylle appen med meningsfullt innhold og relevans. Om en måneds tid går vi inn i fase to, der vi tar appen til neste nivå. Da kan forbrukerne gjøre enda mer med den, i tillegg til at vi vil ta i bruk flere flater.

Om appen vil bli brukt etter kampanjeslutt 1. november er ikke Sande sikker på, men han mener mulighetene er der.

- Når så mange har vist interesse for å laste ned appen og engasjerer seg i merkevaren vår på denne måten, så vil det definitivt være interessant for oss å se hvordan vi kan videreutvikle den og benytte den videre.