TV 2 går til angrep mot 300.000 pirat-seere – fotballtopper skremt av tyvtittingen

- Kan være snakk om milliardverdier, sier fotballtopp.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

TV 2 har gjennom flere møter både med Norsk Toppfotball og NFF denne helgen adressert problemene kanalen møter med bruken av ulovlige strømmetjenester og alle de som ser på sport uten å betale. På det store Fotballtinget sist helg la kanalen frem tall som viser at hele 300.000 nordmenn bruker ulovlige tjenester for å se premium live sport.

- Det er en kjempeutfordring og det er ikke bare en utfordring for oss i TV 2 som selger dette. Det er også en utfordring for hele fotballen. Det er et hull i bassenget og det renner ut verdier når vi har så mye piratering. Dette blir et viktig arbeid og et viktig satsingsområde fremover, sa TV 2-sjef Olav Sandnes til flere hundre fotballedere denne helgen.  

TV 2-sjefen mener man fortsatt er på et tidlig stadium i arbeidet for å få bukt med TV-piratene, men sier kanalen ser på hva andre mediekonsern gjør samtidig som man ser på det juridiske grunnlaget. Også en aktør som Viaplay sliter med de samme utfordringene med sitt Premier League-produkt.

- Vi er i startgropa her og har ikke så mye mer å melde akkurat nå, men det er en utfordring, sier Sandnes til Kampanje.  

- Kan man gjøre noe sammen med andre TV-kanaler som sliter med det samme?

- Ja, det er mulig, men det viktigste er kanskje hva fotballen kan gjøre fordi det fort vekk kan handle om regulatoriske muligheter uten at jeg vil gå inn på dette. Det er mye juss her og det er ikke helt enkelt, sier han.

Les også: TV 2 om milliardinvesteringen i norsk fotball: - Vi har klart å løfte interessen foran TV-skjermen

Det er nesten sånn at vi ikke ønsker å snakke om det, fordi vi vil jo ikke at det skal være et tema. Lise Klaveness, NFF-president

- Alvorlig kriminalitet

Til stede da Olav Sandnes la frem tallene på Fotballtinget denne helgen var også NFF-presidenten Lise Klaveness som selv er utdannet jurist. Hun er bekymret med tanke på tallene om at så mange som 300.000 bruker ulovlige tjenester for å se sport.

- Det er nesten sånn at vi ikke ønsker å snakke om det, fordi vi vil jo ikke at det skal være et tema. Men vi vet at det foregår og at folk gjør det og da er det jo snakk om alvorlig kriminalitet, sier NFF-presidenten Lise Klaveness.

- Hva kan fotballen gjøre for å få bukt med problemet?

- Vi må se på det også må vi gjøre det på flere plan. Det ene er jo det tekniske at du kan blokkere signaler, for det andre er det det rettslige i forhold til å få adgang til å blokkere også er det tredje som går på å sanksjonere når det skjer. Det er klart vi kan jobbe politisk for å få til noe, men jeg tror en må investere i det fordi det er ikke noe jeg tror myndighetene bruker mye tid og penger på i dag. Uten at jeg vet akkurat det, sier hun.

- Vil NFF engasjere seg i saken?

- Ja, vi må jo det, fordi det er inntektsgrunnlaget vårt. Det er den viktigste inntektskilden vår, sier Klaveness.

Les også: TV 2 vil flytte cupfinalen til våren: - På tide å røske i tradisjonen

Tar opp kampen:

TV 2-sjef Olav Sandnes har regnet på hvor mange som tar i bruk ulovlige tjenester for å se sport. Sist helg var han på Ullevaal Stadion for å snakke om problemet. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Større problem enn det folk skjønner

Da Kampanje omtalte regnskapstallene til NFF tidligere denne måneden kom det frem at mediepengene nå utgjør hele 60 prosent av forbundets inntektsside på 1,5 milliarder kroner. Enda mer avhengig av mediepengene er Norsk Toppfotball. Interesseorganisasjonen til toppklubbene i den norske fotballigaen på herresiden mottar hele 600 millioner kroner fra medieavtalen som samlet er på hele 750 millioner kroner.

- Alle som er glade i fotball må vite at det å se å fotball ulovlig er det samme som å undergrave både det lokale fotballaget i bredden og lagene som kjemper i toppen, sier styreleder Cato Haug i Norsk Toppfotball.

Haug sier han lenge har følt at dette er «et problemområde».

- Det er et veldig høyt tall og det er et større problem enn det folk skjønner. Ser du på hele finansieringen av norsk fotball er medieavtalen en betydelig del og en tør jo nesten ikke tenke på hva som ville skjedd hvis de pengene skulle bli borte. På den andre siden så kunne jo tallet også vært enda høyere hvis alle var lojale, sier Haug.

Les også: Fotball-Norge nærmer seg én milliard i TV-inntekter: - Timingen var god

- Kan være snakk om milliardverdier

Han var til stede på søndagens store fotballsamling på Ullevaal Stadion der han møtte blant andre NFF-toppene og TV 2-sjefen.  Haug sier det er snakk om betydelig verdier som går tapt og at han har laget et regnestykke som viser at det fort er snakk om en milliard kroner i tapt omsetning dersom en tar snittprisen av de seks betalingsproduktene til TV  2 Play og ganger det med 12 måneder og 300.000 kunder.

- Så forutsetter dette at alle disse hadde kjøpt et abonnement og det er ikke sikkert, men det viser hvor store verdier som er i spill her og at det kan være snakk om nærmere én milliard kroner, sier han.

- Hva kan dere gjøre?

- Vi ikke bare kan, men vi må intensivere dette arbeidet både sammen med NFF og sammen med idretten for øvrig fordi dette berører jo også flere idretter enn fotballen. Her må fotballen og NFF og Idrettsforbundet gå i bresjen mot myndighetene med informasjon om hvordan vi kan få stoppet dette. Det er rent tyvervi og vi må få stoppet det, sier han.

Han sammenligner kampen mot piratering med kampen som myndighetene har ført mot de internasjonale bettingselskapene.

- På mange måter som med ulovlig betting er dette det samme og da må vi bruke de samme virkemidlene og gjøre den samme innsatsen også på dette området. Norsk Tipping er en av de viktigste samarbeidspartnerne våre, men det er også TV 2, sier styrelederen i Norsk Toppfotball.

TV 2 går til angrep mot 300.000 pirat-seere – fotballtopper skremt av tyvtittingen