Sikter seg inn mot et mer krevende arbeidsmarked: - Stresser meg ikke

OsloMets medietilbud holder seg populært tross tøffere tider i bransjen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Mandag ble årets opptakstall fra Samordna opptak offentliggjort. De viser at interessen for journalistikk- og kommunikasjonsstudier holder seg stabil. Axel Falch og Silje Pedersen er to kommende studenter ved OsloMets Institutt for journalistikk og mediefag. Falch har søkt seg til studiet medier og kommunikasjon, mens Pedersen skal begynne på journalistikk.

- Hvorfor har du valgt journalistikk?

- Jeg gikk medier og kommunikasjon på videregående og forsto der at jeg ønsket å jobbe med medier. Det var journalistikk jeg synes var morsomt og som jeg tenker hadde passet meg best å jobbe med, sier Pedersen.

Falch på sin side forteller at han hadde flere valgmuligheter i hodet, men at et besøk på «Åpen dag» gjorde at valget falt på medier og kommunikasjon.

- Jeg var litt usikker på hva jeg skulle søke, men valgte å søke på noe jeg er interessert i. Jeg er ganske interessert i film og likte å drive med det da vi hadde gruppeoppgaver på videregående, sier Falch og fortsetter:

- Da jeg var på åpen dag her sa de at dette var et ganske åpent studium hvor man kunne gå mange retninger, samtidig som det er en del praksis. Da tenkte jeg at dette kanskje var for meg.

I år har 318 søkere journalistikk på OsloMet som sitt førstevalg, mens 213 har medier og kommunikasjon som sitt førstevalg. De har kjempet om henholdsvis 90 og 50 studieplasser.

- Stresser ikke med jobbmarkedet

Falch forteller at OsloMets praksistilbudet var med på å vippe valget over på dem, fremfor andre utdanningsinstutusjoner.

- Jeg ønsket å holde meg i Oslo. Jeg vurderte også UiO, men der er det litt mer teori. Skulle jeg ta dette studiet, så er det mer praksis jeg vil drive med, sier Falch.

- Og nå er du klar for tre år på Met?

- Ja, men jeg har ikke startet enda, så jeg vet jo ikke om det er noe for meg, men slik det ser ut nå ligger det an til det, sier Falch.

Pedersen forteller at praksismulighetene også var noe hun ble trigget litt ekstra av.

- Jeg valgte OsloMet fordi jeg ville bo i Oslo. Jeg kunne ikke sett for meg å bo noe annet sted i Norge. Og i løpet av de første ukene skal vi innom mange mediehus, i tillegg til at man skal ut i praksis. Jeg tror man vil bli godt kjent med mediehusene i Oslo etter hvert, sier Pedersen.

- Men har du sett noe nærmere på jobbmarkedet?

- Nei, jeg stresser meg ikke selv med det enda. Jeg tror jeg først må finne meg en vanlig deltidsjobb, sier Pedersen.

Optimistisk:

Prorektor Silje Fekjær er ikke bekymret på studentenes vegne. - Det ser ut som de som kommer herfra klarer seg bra, sier hun. Foto: Øyvind Hofsrud

- Det er en ganske omskiftelig bransje

Prorektor for utdanning ved OsloMet, Silje Fekjær, forteller at selv om arbeidsmarkedet i mediebransjen er inne i en mørk periode, så holder studiet seg populært.

- Det er god søking både på medier og kommunikasjon, og journalistikk. Og det i en situasjon hvor arbeidsmarkedet er mer krevende, men vi ser at det går bra med studentene våre. De får seg i stor grad jobb og er gode til å tilpasse seg arbeidsmarkedet, sier Fekjær.

- Men det er klart at det er ikke den enkleste bransjen å være i om man vil ha en fast og rolig jobb til evig tid, men det ser ut til at de som kommer herfra klarer seg bra, legger hun til.

Hun forteller videre at studiet i seg selv, i likhet med bransjen, har vært gjennom store forandringer de siste årene.

- Det er en ganske omskiftelig bransje, og et ganske annerledes studium enn det det var. Jeg tror og håper at utdanningene våre er ganske gode på å legge seg om. Man lærer helt andre ting på journalistikkutdanningen nå enn tidligere for eksempel. Vi prøver å tilpasse oss jobbhverdagen studentene skal ut i, sier Fekjær.

- Hvordan tror du jobbmarkedet ser ut når de som kommer inn nå er ferdig?

- Vi ser ofte at det er langsiktige trenger på de fleste utdanninger. Man snakker om jobbmarkedet som om det var en helt uforutsigbar ting, men i veldig stor grad holder det seg stabilt i mange yrker, sier Fekjær og fortsetter:

- Det er ganske mye som er likt, men medier er en bransje hvor det har skjedd mye på få år. Jobbinnholdet er noe helt annet enn det det var, og man trenger fortsatt folk som kan formidle. At mange fortsatt vil dette, er vi glade for.

Sikter seg inn mot et mer krevende arbeidsmarked: - Stresser meg ikke