Schibsted-avisenes digitalvekst avtar: - Naturlig utvikling

Kristin Skogen Lund har kuttet nesten 100 millioner i medievirksomheten så langt i år og vil ikke utelukke ytterligere grep.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Fire måneder etter at Schibsted-sjefen sendte ut et farevarsel for nyhetsmedienes lønnsomhet, kan Kristin Skogen Lund ta sommerferie vel vitende om at det ikke har gått riktig så ille som de fryktet.

Schibsted-avisene unngikk underskudd i første kvartal og da konsernet la frem resultatene for andre kvartal tirsdag morgen kunne de igjen vise til lønnsomhet.

- Det er riktig å si at det går noe bedre enn forventet i den forstand at vi raskt har fått god kontroll over kostnadene. Vi leverer veldig godt på kostnadsprogrammet og har stabil inntektsstrøm på digitale abonnement, sier Kristin Skogen Lund.

Driftresultatet til Schibsteds medievirksomhet endte på 133 millioner kroner i andre kvartal. Det er en betydelig forbedring fra første kvartal, men likevel en nedgang på 36 millioner kroner fra samme kvartal i fjor. Det er spesielt annonsemarkedet som lugger for Schibsted-avisene akkurat nå.

- På annonsesiden er det utrolig volatilt for tiden, men gitt markedet gjør vi det overraskende sterkt, særlig digitalt i Norge. Alt i alt er det en kjempeforbedring fra første kvartal, men det er uoversiktlig og uforutsigbart der ute, så vi skal ikke hvile på laurbærene.

Les mer: Nå tjener Schibsted-avisene penger igjen

Har kuttet 90 millioner kroner

Mediehusene i Schibsted-konsernet skal spare en halv milliard kroner i løpet av to år. Så langt har Schibsted hentet ut effekter fra kostnadsprogrammet på 40 millioner kroner i første kvartal og 50 millioner kroner i andre kvartal. Tidligere i år anslo konsernsjefen at de ville oppnå effekter på til sammen 100 millioner kroner i løpet av første halvår.

- Vi opplever at vi er i rute med programmet. Det blir en akselererende effekt i andre halvår, sier Skogen Lund.

- Kan de ansatte gi slipp på frykten for ytterligere kutt?

- Vi følger dette nøye, for det er utrolig mye bedre å være i forkant av utviklingen enn bakpå. Vi har ingen ytterligere konkrete tiltak og planer nå, men gitt at ting er så uforutsigbart og ustabilt, blir det helt feil å være for konkluderende på at det ikke kan bli behov for det.

Lavere digitalvekst

Et av de aller sterkeste tallene Schibsteds nyhetsmedier kan vise til i dagens kvartalsrapport er en vekst på 14 prosent i det digitale abonnementssalget. Det er likevel ti prosentpoeng lavere enn på samme tid i fjor.

- Er det dyrtiden som slår inn?

- 24 prosent var vel omtrent den høyeste veksten vi har hatt i noe kvartal. Den har vaket på rundt 20 siden jeg begynte i Schibsted, sier Kristin Skogen Lund.

- Det er riktig at 14 prosent er noe lavere enn det. Når vi har hatt høy vekst over så lang tid, så kommer vi opp i høye absolutte tall. Det gjør at den prosentvise veksten etter hvert avtar. Veksten er veldig sunn.

Schibsteds totale abonnementsinntekter er på 806 millioner kroner i kvartalet og 443 millioner av disse er digitale.

- Vil dere komme tilbake til en digital abonnentsvekst på 20 prosent?

- Etter hvert som vi kommer opp på så høye nivåer, så er det en naturlig utvikling at det går noe ned. Jeg skal ikke si at vi aldri kommer tilbake dit, men en tosifret vekst er veldig sterkt etter fem år med rundt 20 prosent.

Varsler nye abonnementsprodukter

Schibsted lykkes både med å hente inn nye abonnenter og med å øke fortjenesten på de eksisterende abonnentene ifølge konserndirektør for nyhetsmediene i Schibsted, Siv Juvik Tveitnes.

Hun viser til «Full tilgang»-produktet som en viktig driver for utviklingen. Her får abonnentene tilgang til alle Schibsteds aviser og magasiner, samt podkastene i Podme for 349 kroner i måneden. Etter hvert blir det trolig mulig for kundene å sette sammen disse pakkene selv.

- Mest sannsynlig vil du se produkter som ikke handler om å få alle avisene i én pakke, men hvor man kan velge med utgangspunkt i forbrukernes behov og ønsker.

I september i fjor kunne Schibsted fortelle at Podme har passert 200.000 abonnenter. Siden har det vært stille rundt utviklingen, og heller ikke i dag går Schibsted ut med nye abonnementstall på podkast-satsingen sin.

- Podme er en viktig del av veksten vi ser. Vi ser at Podme gir god effekt for oss i «Full tilgang»-produktet, sier Tveitnes.

Som Kampanje tidligere har omtalt, tapte Schibsted 40 millioner kroner på Podme i fjor. Planen er at Podme «på ett eller annet tidspunkt skal gå i pluss», nøyer Tveitnes seg med å si.

Les mer: Schibsted taper nesten 40 millioner på Podme

Tjener penger på papir

Papirvirksomheten til Schibsted er, i motsetning til Podme, fortsatt lønnsom, og det til tross for at både løssalget og salget av papirabonnement er på en stadig nedadgående kurve. I tillegg faller annonseomsetningen på papir med hele 27 prosent i andre kvartal.

- Ja, papirvirksomheten er fortsatt lønnsom og den blir forbedret nå som vi flytter trykkeriet til Vestby og har tatt vekk søndagsavisen. Vi gjør noen grep som sikrer lønnsomheten til papiravisen i god tid fremover, sier Skogen Lund.

- Vurderer dere ytterligere grep rundt frekvens?

- Nei.

- Blir distribusjonen dyrere for Schibsted når andre mediehus kutter i frekvens?

- Det er en risiko, men våre viktigste samarbeidspartnere på distribusjon opprettholder seks dager. Det er et økosystem der og det er viktig at det henger liutt på greip og at flere opprettholder et fullt tilbud. Samtidig har vi en viktig kostnadsdeling med Helt hjem-virksomheten vår, så vi er ikke bare avhengig av andre mediehus.

Schibsted-avisenes digitalvekst avtar: - Naturlig utvikling