Reagerer på HR-annonse i Finansavisen: - Dette blir rett og slett for dumt

- Du kan sikkert høre hylekoret om det hadde vært annonsert etter aksjemeglere eller flyvere og kun vært avbildet menn, sier generalsekretær i friluftsorganisasjon.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Denne uken satte Finansavisen en annonse på trykk for HR-akademiet som er en del av næringslivsavisens Academy-satsing. Her tar avisen for seg ulike temaer som aksjer, kryptovaluta og merkevarer samt at de lager webkurs for abonnentene sine. Denne våren har HR vært det store temaet, men annonsen for kurset høster kritikk. I annonsen blir avisens lesere møtt av fem kvinner som skal lære de som deltar på kurset viktigheten av mangfold, fremtidens HR og employer branding.  En av de som reagerer på annonsen er generalsekretær i Norsk alpinanlegg og fjelldestinasjoner, Camilla Sylling Clausen. Hun forteller Kampanje at hun synes annonsen er «litt komisk.»

  - Jeg er ingen rødstrømpe og jeg jobber selv i en mannsdominert bransje og trives med det. Men dette blir rett og slett for dumt. Du kan sikkert høre hylekoret om det hadde vært annonsert etter aksjemeglere eller flyvere og kun vært avbildet menn, sier Sylling Clausen.

Alle kvinnene som er avbildet på annonsen jobber i kompetansehuset Aider som leverer løsninger innen økonomi, rådgivning og systemer. Total så jobber det over 700 mennesker i Aider-konsernet som hadde en omsetning på over en halv milliard kroner i 2022. 

Reagerer:

Camilla Sylling Clausen er generalsekretær i foreningen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner. Hun reagerer på annonsen i Finansavisen og trekker en parallell til et mye diskutert pressebilde fra flyselskapet Braathens i 2020.

- Symbolpolitkk

For et par år siden eksploderte kommentarfeltet i DNs «kvinnegruppe» på Facebook under en sak om etableringen av Flyr. Der ble det publisert et bilde av seks menn i dress. 

- Den gang var det legitimt å spørre om det var noen kvinner som har bakgrunn for å starte opp et flyselskap, sier Sylling Clausen.

Nå mener Sylling Clausen det er grunn til å snu problemstillingen på hodet.

- Jeg synes dette bildet gir noen signaler. Hadde det vært omvendt, med bare menn, så hadde man nok tenkt seg om litt. Det må være lov å publisere bildet av de som står bak initiativet, men slik jeg forstår det så skulle dette akademiet gi veiledning til folk i HR-bransjen, så da lurer jeg på, er det ikke mulig å lage en annonse uten å anta at det bare er kvinner som jobber med HR, sier Sylling Clausen. 

Hun mener man må kunne diskutere flere sider av likestilling «når det stadig mases om å få flere kvinner inn i styrer og posisjoner.»

- Ellers blir det bare symbolpolitikk, sier hun.

Flygutta:

Da Braathens lanserte forløperen til Flyr var det med et mannstungt pressebilde. Dermed tok debatten fyr om ikke det var plass til kvinner i flybransjen.

- Enfoldig

Camilla Sylling Clausen får støtte fra kjønnsforsker ved OsloMet, Anne Gretthe Solberg. Hun sier til Kampanje at det første som slår henne når hun ser annonsen er «at de skal lære andre om verdien av mangfold og selv står der nokså enfoldige som hvite kvinner i samme alder.»

- De hadde signalisert større troverdighet dersom de selv representert et større synlig mangfold innen kjønn og etnisitet, i alle fall så lenge deres fagkompetanse om mangfold kommer frem, sier hun og stiller spørsmålstegn ved hvordan de definerer mangfold.  

 - Hvilken signaleffekt har annonsen? 

 -  Dette er nokså lite gjennomtenkt og ubevisst virker det som om de fyrer opp under stereotypiske mønstre i arbeidslivet. Så enfoldig kjønnskommunikasjon gjør annonsen kjedelig og treffer vel ikke flere enn unge hvite kvinner, men det er kanskje hensikten., spør Solberg og fortsetter: 

- Valg av bildet stimulerer i alle fall ikke menn som nok kunne være gode kursdeltakere å ha med også, sier hun. 

- Ikke enig 

Video og podkastsjef i Finansavisen, Marius Mørch Larsen er ikke enig i kritikken, og reagerer på at det «lages kontroverser av at de fremhever kompetente fagpersoner.»

- Jeg synes det er underlig å ta utgangspunkt i en annonse, og lage en konklusjon ut fra den og ikke ifra innholdet. Kurset er tilgjengelig for alle våre abonnementer, og jeg tror heller ikke at menn lar være å delta på kurs som holdes av kvinner, sier han. 

Mørch Larsen forteller at avisen har holdt på med FA-Academy i et par år og har tidligere hatt temaer som er basert på hva forfatterne som utgir bøkene sine gjennom Hegnar bok skriver om. Vanligvis tar avisen utgangspunkt i en forfatter som allerede har gitt ut en bok, og så lager de som oftest et webkurs i etterkant.

-  Akkurat HR akademiet er litt spesielt. Vi har jobbet med dette gjennom våren og det er Aider som står for fagpersonalet. Her har vi laget kurset først, også vil boken komme etter hvert, forteller video og podkastsjefen, og legger til: 

- Når Aider mener at dette er deres beste personer på HR, så synes jeg det er merkelig at vi ikke skal avbilde de som bidrar til kurset, det er selskapets fremste på faget, sier han.  

Kampanje har foreløpig ikke lyktes med å komme i kontakt med Aider. 

- Kompetente fagpersoner:

Video og podkastsjef i Finansavisen, Marius Mørch Larsen er ikke enig i kritikken, og reagerer på at det «lages kontroverser av at de fremhever kompetente fagpersoner.»

- Viktig uavhengig av bransje

Gründer og Chief Evangelist i selskapet EqualityCheck.it, Isabelle Ringnes, heier på mangfold, og råder virksomheter til å vise frem et mangfold av ulike mennesker i sitt markedsmateriell. 

- Det gjelder uavhengig av bransje, men det er spesielt viktig i bransjer som i utgangspunktet er preget av homogene miljø, sier Ringnes. 

Hun legger til at hun synes det er fint med selskaper som bryter med forventninger og stereotypier.

 - For eksempel etterlyste Obos en konserndirektør for bank og eiendomsmegling for noen år tilbake, med et bilde av en høygravid kvinne i stillingsutlysningen. Det synes jeg er kult, og viser at det er plass til alle, understreker hun. 

Reagerer på HR-annonse i Finansavisen: - Dette blir rett og slett for dumt