Har tapt 70 millioner kroner på tre år: - Hadde ikke byttet plass med redaktøren i hovedkonkurrenten

E24-redaktør Lars Håkon Grønning mener E24 er på vei mot lønnsomhet selv om tapet i fjor var voldsomt.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Tobias Fredø
Knut Kristian Hauger

Onsdag denne uken kom 2022-tallene til Schibsteds nyhetsdivisjon, og de viste blant annet at næringslivssatsingen E24 atter en gang brant store millionbeløp i jakten på å befeste sin posisjon «som Norges største næringslivsavis.»

Nettavisen endte nemlig året med et resultat før skatt på minus 39 millioner kroner.

- 2022 var et år der vi for alvor merket kostnadene knyttet til investeringene fullt ut, og så tar det tid å få inntektene til å vokse like fort. Vi er på god vei nå, og uten at jeg skal forskuttere det, så styrer vi ikke mot lignende underskudd i 2023, sier redaktør og administrerende direktør i E24, Lars Håkon Grønning, til Kampanje.

E24-redaktøren forteller at «2022-tallene kan se stygge ut», men at de nå er ved et punkt hvor nettavisen «har tatt en posisjon og skal bli lønnsomme.»

- Dette kommer etter en tung investering over flere år som regnskapene bærer preg av. I 2024 er det helt realistisk at vi går «break even» eller klarer å bli lønnsomme. Samtidig er det mye usikkerhet i markedet og medieøkonomien, men per i dag er dette forventingen vår, sier han.

For inneværende år utdyper Grønning at de muligens vil gå i pluss i noen enkeltmåneder på tampen av året, men at en lønnsom drift for 2023 fortsatt er utenfor rekkevidde.

- Ser du frem til å bli kvitt karakteristikken fra DN-redaktøren om at dere er «Norges minst lønnsomme næringslivsavis»?

- Jeg er veldig, veldig fornøyd med den posisjonen E24 er i nå som et heldigitalt produkt med en godt trimmet og innarbeidet heldigital redaksjon og med god inntektsvekst. Jeg hadde ikke byttet plass med redaktøren i hovedkonkurrenten. Jeg er veldig for tilfreds med vårt utgangspunkt, sier Grønning.

Schibsteds mediesjef Siv Juvik Tveitnes kaller E24 «et investeringscase».

- E24 får stadig flere lesere og styrker seg sakte men sikkert og som vi har planlagt med vekst i digitale abonnenter i 2022. Dette ser vi også fortsetter i 2023. Vi har investert mye i E24 og inntektsveksten er OK, mens det negative resultatet kommer som en konsekvens av investeringene vi har gjort og det løftet vi har tatt i E24, sier hun.

Les også: E24 brenner millioner i kampen mot DN: - De får nøye seg med å være Norges minst lønnsomme næringslivsavis

Det er verken noe makstak på taxiturer eller overtid, men et generelt kostnadsfokus.

- Investert i journalistikk og folk

Lars Håkon Grønning sier at E24 nå «definitivt er størst på dekningstall», og det kan man lese utifra tall fra Mediebedriftenes Landsforening og Kantar, som tidligere i vår viste at i snitt besøkte godt over 520.000 lesere Schibsted-avisen hver dag. Det gjorde E24 til det 8. største nettstedet i Norge,  foran E24s største konkurrenter innen økonomi- og næringslivsjournalistikk som Dagens Næringsliv og Finansavisen med henholdsvis 173.000 og 130.000 lesere. Samtidig er det lite tvil om at det har kostet flesk å knive om å bli Norges største og mest leste næringslivsavis. De siste tre årene har E24 nå et akkumulert driftsunderskudd på over 70 millioner kroner.

- Hvorfor koster det så mye å bli Norges største næringslivsavis gitt at dere slipper papir- og trykk-kostnader, i tillegg til at dere får distribusjonshjelp fra VG-fronten?

- Hovedsakelig har vi investert tungt i journalistikk og i folk. Vi har ansatt mange nye, og i tillegg tar det noe tid å få inntektene til å henge med det økte kostnadsnivået. Vi er jo fornøyde med inntektsveksten vi har som har vært god i hele perioden, sier han.

Omsetningen i 2022 endte forøvrig på 130 millioner kroner, en nedgang på rundt 14 prosent fra året før, men Grønning forklarer dette med at man i 2021 solgte merkevaren Dine Penger til VG.

- Vi hadde veldig god annonsevekst i 2022 og veldig god oppgang på abonnementsinntekter. Det er salget av Dine Penger som forklarer omsetningsnedgangen, kommenterer han.

Grønning forteller også at E24s investeringer har resultert i at nettavisen i dag består av omtrent 50 ansatte, hvorav hovedparten utgjør redaksjonelt ansatte.

- Så har vi en liten kommersiell linje med noen få strategiske rådgivere og kommersiell leder, legger han til.

Les også: Schibsted ruster opp i kampen om finansnyhetene - skal ansette 30 nye journalister

Nora Rydne, Lars Håkon Grønning, Torbjørn Røe Isaksen og Katrine Sørum kunne tidligere i våres glede seg over lesertallene til E24.

Har tatt ned kostnadene «noe»

Som tidligere omtalt i Kampanje har ikke Schibsted vært forskånet for de usikre økonomiske tidene som nå preger norsk næringsliv og forbrukere. Det kom også frem i tallene til nyhetsdivisjonen, som måtte se at lønnsomheten til de norske mediehusene falt med omtrent 70 prosent i 2022. Derfor har også mediekonsernet vedtatt en spareplan hvor de skal spare 500 millioner kroner til sammen i 2023 og 2024.

- Hvordan preger det den daglige driften i E24?

- Vi er som alle andre merkevarer i Schibsted omfattet av konstadsfokuset, og har gjort noen grep uten at jeg skal gå inn på konkrete tall her. Vi har justert for å ta ned kostnadene noe, men vi har hele veien vært opptatt av å skjerme journalistikken. Vi har ikke noe mindre slagkraft i dag kontra før innsparingene ble vedtatt, sier han.

- Har du gitt ansatte et makstak på hvor mange taxier de kan ta?

- Nei, overhodet ikke. Det er verken noe makstak på taxiturer eller overtid, men et generelt kostnadsfokus, sier han.

Grønning forteller også at man ikke har rørt bemanningen i avisen hva gjelder journalister. 

- Men vi har strammet litt inn på eksterne leverandører og frilansbruk. Så har det også vært kjent tidligere at E24 har gått fra en modell der vi finansierte et visst antall årsverk hos abonnementsavisene til Schibsted. Det oppsettet ble endret i fjor vår, sier han.

Her kan du se alle regnskapstallene til E24 for 2022. Alle tall i MNOK.

E24 2022 2021 Endring i %
Omsetning 130,0 151,0 - 14
Driftsresultat - 39 - 5 - 762
Resultat før skatt - 39 - 4 - 780

 

Har tapt 70 millioner kroner på tre år: - Hadde ikke byttet plass med redaktøren i hovedkonkurrenten