Camp Kulinaris-produsent mener Viaplay-krisen blåses opp: - En del uflaks og litt udyktighet

- De siste tre-fire årene har dramaproduksjonen kanskje vært uforholdsmessig høy, sier daglig leder i Oslo Company.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Torsdag morgen fikk de ansatte i Viaplay Group beskjed om at selskapet skal si opp mer enn 25 prosent av staben. Det skjer samtidig som den nye konsernsjefen Jørgen Madsen Lindemann legger frem en redningsplan for det kriserammede selskapet.

Det ligger også an til store endringer på innholdssiden. Fremover skal dramabudsjettene kuttes betraktelig til fordel for reality, brede underholdningsformater og innkjøpte serier. Christian Steen i produksjonsselskaept The Oslo Company, som selv produserer realityserien «Camp Kulinaris» for det svenske selskapet, ser ikke på den nye strategiendringen til Viaplay som udelt negativ.

- Ja, Viaplays reduserte dramafokus vil få store konsekvenser for bransjen, men jeg er ikke så sikker på at det er så negativt. De siste tre-fire årene har dramaproduksjonen kanskje vært uforholdsmessig høy. At den nå stabiliserer seg på et mer normalt nivå, vil bidra til mer sunne forhold, sier Steen til Kampanje og fortsetter:

- Jeg tror det bare er positivt. Verden har ikke behov for en haug med middelmådig norsk innhold. Nå må både strømmetjenester og vi som produksjonsselskap fokusere mer på kvalitet enn kvantitet.

Les også: - Spektakulær kollaps i Viaplay

Fikk avlyst dramaproduksjon

NFI-sjef Kjersti Mo sa tidligere denne uken til Kampanje at hun tror Viaplay-krisen kan få store konsekvenser for norske produksjonsselskaper. 

- Viaplay har satset betydelig på serier de senere årene, og valgt en profil som også har fremmet nyskapning og talenter. Det er veldig synd at de ikke kan eller vil følge opp dramasatsingen sin videre, for dette har vært bra for både publikum og bransje, sier Mo.

Les mer: NFI-sjef: - Ringvirkningene av Viaplay-krisen kan bli store

Christian Steen erkjenner at bransjen vil merke det, men forteller at endringene i Viaplay ikke får «voldsomt store konsekvenser» for The Oslo Company. Det til tross for at de selv har fått smake på Viaplays endring av strategi.

- Vi skulle vært i sluttfasen av en større dramaproduksjon med Viaplay, men den ble kansellert før jul. Det var veldig synd. Sammen med Viaplay gjorde vi alt vi kunne for at kanselleringen fikk minst mulig konsekvenser for alle involverte, sier han til Kampanje.

Han forteller samtidig at de skal i gang med ny sesong av «Camp Kulinaris» for Viaplay. Den satte seerrekord for mest sette norskproduserte reality-serie i Norden i fjor på Viaplays strømmetjeneste. 

- Den har vært en non-scripted-suksess. Ny sesong skal i produksjon i august og det er et eksempel på en produksjon som jeg tror er veldig lønnsom og strategisk riktig for Viaplay; bra innhold til en fornuftig produksjonspris med en bred nordisk appell.

- Og dere har ikke fått beskjed om at noe skjer med produksjon av ny sesong der?

- Det har vi ikke hørt noe som helst om, og det er jo ikke sånn at Viaplay stenger kiosken. Det er en endring av strategi og tilnærming som vi mer enn gjerne bidrar til å levere på.

Steen mener situasjonen Viaplay står i krisemaksimeres av «børs-folk og bransjen». 

- Vi mål ikke glemme at Viaplay har bygget Nordens råeste strømmetjeneste med over syv millioner abonnenter. Det er imponerende i seg selv, og så blir det kanskje litt enkelt å idiotforklare alt som har gått galt. Det er en del uflaks og litt udyktighet, og det er ganske små marginer for at ting skal snu. Jørgen Madsen Lindemann har et fantastisk utgangspunkt til å fortsette å bygge en premium nordisk strømmetjeneste, sier Steen.

Les mer: Viaplays tidligere innholdssjef forlater selskapet

- En overvurdering av appellen til nordisk innhold

Christian Steen tror det er flere årsaker til at Viaplay nå befinner seg i en ulykkelig posisjon.

- De gjorde et ekte og ærlig forsøk på å skape bra innhold, og skal man lykkes i denne bransjen må man ha store ambisjoner på innholdets vegne. Som strømmetjenester er man avhengig av en blockbuster eller to, og å skape «must see TV», sier han.

Han tror også selskapet har priset set ut av for mange familier og hjem.

- Dette er selvsagt et komplisert regnestykke med mange variabler, men skal man få volum og lojale kunder så kan ikke prisen oppleves som en stor månedlig kostnad, men som noe som har høy verdi, sier Steen. 

I tillegg kan Viaplay ha overvurdert hvor stor appell nordisk innhold har utenfor Norden.

- Jeg tror ingen av oss hadde kastet oss over en ukjent tysk eller italiensk strømmetjeneste, som primært tilbyr italiensk drama eller tyske dokumentarer. 

Les også: Viaplay sier opp mer enn 25 prosent av alle ansatte - åpner for salg av selskapet

- Helt sikker på at de klarer å snu situasjonen

Nå trekker Viaplay seg ut av alle andre markeder enn Norden og Nederland. Den nye konsernsjefen vil også desentraliserer selskapet, som har sitt hovedkontor i Stockholm og har gjeninnført en ledermodell med egne landssjefer. 

P4-sjef Kenneth Andresen er midlertidig norgessjef for Viaplay. 

Denne strategien har Steen tro på.

- Om man treffer på pris, gode serier og jobber smart salgsmessig så vil inntektene komme fort, og om man klarer kostnadskuttet og dropper store investeringer vil det se bedre ut, sier han.

Han påpeker samtidig at selv om et tap på 6,5 milliarder svenske kroner er fryktelig mye penger, er det ikke så mye som skal til for å se bedring.

- Man skal ikke glemme at for hver hundre tusen nye medium-abonnement Viaplay klarer å selge så er det drøye 475 millioner kroner i året i ekstra inntekt. Selv om det er ekstremt tøft nå, spesielt for de ansatte, heier jeg på og er helt sikker på at Lindemann og co klarer å snu situasjonen, legger Steen til.

Camp Kulinaris-produsent mener Viaplay-krisen blåses opp: - En del uflaks og litt udyktighet