En internasjonal konflikt om rettigheter og betaling mellom et av verdens største musikkselskap og TikTok, rammer nå årets «Spellemann» og de ansatte ved norgeskontoret til Universal. Plateselskapet skriver i en melding at de kommer til å boikotte arrangementet.

- De som ønsker å anerkjenne artister og låtskrivere må gjøre det ved å respektere dem, ikke ved å aktivt jobbe mot å erstatte dem med AI eller ved å betale dem uanstendig lite. Dette er årsaken til at vi aldri kan slutte å kjempe for rettferdig behandling av artister og låtskrivere. Dette er årsaken til at vi trakk lisensen med TikTok. Dette er årsaken til at vi har bestemt oss for å ikke delta på årets Spellemannspris, sier Bjørn Rogstad, daglig leder i Universal Music.

TikTok er en av årets sponsorer til Spellemann-prisen sammen med Pepsi og Amedia som også skal vise prisutdelingen på Nettavisen.

Les også: Spellemann åpner opp for Pepsi-pris etter NRK-kutt: - Kan gjøre som vi selv vil

Universal-sjefen sier at plateselskapet «ikke ønsker å være til stede på eventer sponset av aktører som aktivt undergraver artister og den jobben de gjør.»

Torsdag i forrige uke ble det kjent hvilke artister som er nominert til årets Spellemann og her var Universal representert med flere artister som Dagny, Undergrunn, Ingebjørg BratlandOdd Norstoga og Lise Davidsen.

- Vi er stolte av alle våre nominerte og gleder oss til å følge med fra sidelinjen. De fortjener all oppmerksomhet, heder og ære de kan få. Vi ønsker hele den norske musikkindustrien lykke til på den store kvelden, sier Rogstad.

Etter det Kampanje forstår står Universals artister fritt til å delta på festen og prisutdelingen ,og artistene var ifølge NTB også til stede da nominasjonene ble kjent i forrige uke. 

- Spellemann har valgt å videreføre samarbeidet med TikTok på samme vilkår som for fjorårets Spellemann. Vi synes det er synd at Universal ikke kommer til å være til stede på årets utdeling, men vi respekterer deres standpunkt, sier styreleder i Fono, Erlend Gjerde, til Kampanje.

Sist uke ble det også klart at Nettavisen og Amedia tar over TV-rettighetene på Spellemannsprisen. 

Les også: Spellemann melder overgang - bryter med NRK og går til Nettavisen

Musikk-striden mellom TikTok og Universal har medført til at plateselskapet har trukket alle sine sanger fra TikTok ettersom partene ikke har blitt enige om en ny avtale. Det  betyr at musikken fra store artister som Taylor Swift, Adele, U2, Billie Eilish, Harry Styles, Ariana Grande og Justin Bieber vil forsvinne fra TikTok.

Universal Music Group har ifølge Tek.no, som har omtalt konflikte,n hevdet at TikTok tilbyr en «brøkdel» av hva andre lignende sosiale plattformer betaler, mens TikTok-eier ByteDance har svart ved å si at det er skuffende at UMG har prioritert sin egen grådighet over artistene.