I en konfidensiell avtale sikret P4 og Radio Norge seg i praksis kontroll over riksdekkende reklameradio på DAB fram til 2032, skriver Aftenposten.

NRK står bak 15 av Norges landsdekkende radiokanaler. De 15 andre tilhører to internasjonale selskaper: MTG, som blant annet eier P4 og Bauer Media med Radio Norge i spissen. Selskapene har i praksis sikret seg eneretten til dagens riksdekkende nett for reklameradio, melder Aftenposten. Nettet kalles Riksblokk 1, og avtalen strekker seg til 2032.

NRK har sitt eget nett, mens det tredje DAB-nettet er forbeholdt lokalradioer. Et mulig fjerde nett, Riksblokk 2, er langt unna å være fullført. Kontrakten Aftenposten har fått tilgang til, er inngått mellom Telenor-selskapet Norkring, som eier sendenettene, og NRK, P4 og Radio Norge. Gjennom nettleien har de tre leverandørene vært med på å finansiere utbyggingen.

Per Morten Hoff, DAB-motstander og tidligere generalsekretær i IKT Norge, mener avtalen går utover mangfoldet.

- Kulturdepartementet lovet mangfold. Nå dominerer de store aktørene med utenlandske eiere og kan lage en haug med radiostasjoner, sier Hoff, som er konsulent og rådgiver.

- Overgangen til DAB betyr at det ikke lenger er tekniske etableringshindringer. Myndighetene bestemmer ikke hvor stort mangfoldet blir, det avhenger av radioaktørenes investeringsvilje, svarer statssekretær Bård Folke Fredriksen (H).

Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge som representerer Bauer Media og MTG, svarer at andre aktører kunne blitt med på utbyggingen av Riksblokk 1 og dermed sikret seg tilgang.

(©NTB)