Med flere kjente sportsprofiler og næringslivsaktører i ryggen tok tidligere Apt-gründer Ole Kristian Hustad sats og lanserte nettavisen Sporten.com på slutten av 2014. Så langt har nettavisen vært et millionsluk. I fjor omsatte Sporten.com for beskjedne 281.000 kroner og endte med et underskudd på 5,9 millioner kroner. Til sammen har selskapet tapt åtte millioner siden oppstarten for knappe to år siden. Den negative egenkapitalen i selskapet er finansiert med lån fra morsselskapet NOR, som gjennom sin eventvirksomhet hadde en omsetning på tre millioner og et underskudd på 4,9 millioner i fjor.

Profilerte og pengesterke eiere
Bak Sporten.com står Ole Kristian Hustad, Trond Riiber Knudsen, Lars Gilleberg , Øyvind Schage Førde, Henning Tunsli, Bjørge Stensbøl og Liv Grete Skjelbreid i eierselskapet Nor. Hustad forlot Apt, hvor han var en av gründerne, i 2014 og har frontet satsingen og vært sentral i oppbyggingen av Sporten.com. Trond Riiber Knudsen jobbet i en årrekke i McKinsey før han bestemte seg for å satse på og investere i gründerselskaper. Lars Gilleberg samarbeider med golfstjernen Suzann Pettersen og er Petter Northugs tidligere manager. Han er daglig leder i selskapet NOR. Øyvind Schage Førde, bilarving og oldebarn av grunnlegger Harald A. Møller, har en formue på over 200 millioner kroner. Henning Tunsli startet i 2005 opp analyseselskapet Penetrace. Bjørge Stensbøl er tidligere toppidrettssjef og er blitt rangert som en av landets mektigste i norsk idrett. Liv Grete Skjelbreid er kjent som ekspertkommentator på tv og tidligere verdensmester i skiskyting.

Lars Gilleberg, daglig leder i eierselskapet NOR, forsøker ikke å bortforklare Sporten.coms trange fødsel i mediemarkedet.

- Vi var fullstendig klar over at dette ville bli tøft og vi har aldri trodd at vi skulle tjene penger fra dag én, og det har vi heller ikke gjort. Vi kommer ikke til å tjene penger i år to eller år tre heller. Vi prøvde og feilet i oppstartsåret og etter hvert har vi tatt flere riktige grep. Årsaken til at vi lanserte Sporten.com, er at det skjer veldig mye spennende i mediebransjen. Nå kan vi som eiere slå fast, med hånden på hjertet, at det er riktig, det skjer jo veldig mye spennende i denne bransjen. Vi erkjenner at det ble mye vanskeligere enn vi trodde å etablere en nettavis, å få mange nok faste lesere viste seg å være tyngre enn ventet, sier Gilleberg til Kampanje. 

Liten trafikk ga minimale inntekter
At inntektene endte på snaue 300.000 kroner i oppstartsåret, forklarer Gilleberg slik:

- Vi slet i starten. Vi trodde vi skulle etablere oss på et høyere trafikknivå, men det ble veldig store svingninger. Stemningen vekslet fra jubel til full krise. Vi hadde ikke nok trafikk i starten og Sporten.com var derfor ikke relevant for annonsørene. Derfor ble det små inntekter, men nå er utviklingen langt bedre, sier han.

Sporten.com halverte bemanningen i løpet av fjoråret, fra ti til fem ansatte. Daværende daglig leder Ole Kristian Hustad sa til Finansavisen at endringene i staben ikke hadde noe med «manglende finansiering å gjøre».

- La meg si det slik at vi har hatt feil folk. Vi gjør en kursendring på det redaksjonelle produktet. Dette er en gründerbedrift og nå vrir vi på bemanningen etter endringer i produktet, sa Hustad.

- Ingen utbyttefest i 2017
Nå ser regnskapene langt bedre ut, ifølge Gilleberg.

- Vi begynner å nærme oss balanse. I år har vi måneder med sorte tall, men vi kommer til å legge fram et underskudd i 2016 også. Jeg tipper underskuddet ender på mellom to og tre millioner. I 2017 er målet at Sporten.com skal flyte på egen kjøl, men vi tror ikke på noe overskudd neste år heller. Vi kommer ikke til å annonsere en utbyttefest i 2017, for å si det slik, slår Gilleberg fast.

Ved årsskiftet fikk Sporten.com ny sjef. Prem Norøm overtok som sjef etter en av investorene, tidligere Apt-gründer Ole Kristian Hustad. Norøm har tidligere jobbet i Clear Channel, Sol og Bylarm. På slutten av fjoråret startet Sporten.com bloggnettverket Playblog.

- Siden nyttår har vi hatt en jevn og fin leservekst og Prem Norøm, som ble daglig leder i januar, har iverksatt mange tiltak som har virket positivt. Han skal ha ros for at det er blitt mer stabil trafikk. Vi ser derfor lyst på fremtiden nå, sier Gilleberg.

Discovery snuste på Sporten.com
I 2015 var Sporten.com-eierne i samtaler med Discovery om oppkjøp og samarbeid. Forhandlingene strandet, forteller Gilleberg. Discovery-sjef Harald Strømme er tidligere kollega av Ole Kristian Hustad.

- Samtalene gikk i grus fordi Sporten.com var for liten. Derfor har vi jobbet mye med å bli større. Vi har nå to millioner sidevisninger i måneden og pilene peker oppover. Vi hadde ambisjoner om å dekke bredden i sporten, mens alle sa at det er fotball som skaper den store interessen. I dag er vi enige i det, selv om ambisjonene står ved lag.

- Eierne visste at det ville bli tøft
Åtte millioner i tap på snaue to år og startvansker har vært tema i eiermøter.

- Det har vært mange diskusjoner blant eierne om driften og satsingen, men alle er inneforstått med at man ikke har startet opp en virksomhet i et enkelt marked. Vi visste at det ville bli tøft og ingen av eierne er overrasket over at Sporten.com har gått med underskudd så langt, sier Gilleberg.

Han synes ikke mediemarkedet er blitt mindre spennende og krevende etter etableringen av nettavisen.

- Det er meget spennende det som skjer i mediebransjen nå. Vi har erfart at det ikke er TV 2 eller VG som er hovedkonkurrenten. Det er Facebook, de tar jo over hele greia, sier Gilleberg.