Webutvikler Jarle Dahl Bergersen klaget inn Dagbladet, Nettavisen og Teknisk Ukeblad for Pressens faglige utvalg (PFU) for det han mente var manglende merking av reklamesaker i sosiale medier. Sakene Dahl Bergersen klaget inn var reklamesaker publisert på medienes egne plattformer, såkalt native advertising, og var mulig å dele på Facebook og Twitter uten at det fremstod at dette var kommersielt innhold. Saken han reagerte på i Dagbladet hadde tittelen «Denne enkle blemmen kan koste deg 11.000 kroner» og var en reklamesak for Codan Forsikring. Det kom da ikke frem av lenkene som ble delt på Facebook.

Les mer: Mener medier må merke reklame i sosiale medier

Nå har sekretariatet vurdert og avvist klagen. Bakgrunnen er at lesernes deling av saker på sosiale medier faller utenfor PFUs mandat, forteller PFU-leder Alf Bjarne Johnsen.

- Vær varsom-plakaten gjelder alle domener der redaksjonen selv publiserer. Hvis utenforstående deler disse artiklene selv, er det ikke lengre redaksjonens domene eller redaksjonen sin kontekst som gjelder. Det er en prinsipiell begrunnelse. Vi har ikke noe der å gjøre, sier han til Kampanje.

- Har håndtert
Han oppfordrer likevel mediene til å gjøre det de kan for å merke sakene godt.

- Det ligger i redaksjonens interesse at materialet fremstår som hva enn det måtte være, redaksjonelt eller kommersielt, legger han til.

Det skriver Teknisk Ukeblad i sin kommentar til klagen at de allerede har gjort.

- Temaet som tas opp er velkjent. Vi satt utviklingsavdelingen på utfordringen i god tid før klagen kom inn. Det er viktig at merking er tydelig også etter deling i sosiale medier. Løsningen ble implementert hos oss i går. Utfordringen er dermed håndtert, skriver de.

Ikke fornøyd
Også Dagbladet skriver at deres reklamesaker nå også merkes når de deles av andre:

- Klageren i vår sak tvitret om problemstillingen 6. januar, og allerede samme dag la vi inn en teknisk løsning som innebar at annonsen ble merket som annonsørinnhold også ved deling på Facebook. Det inntrufne avdekket en teknisk svikt som umiddelbart ble håndtert.

Klager Jarle Dahl Bergersen synes ikke PFUs behandling av klagen er tilfredsstillende.

- Jeg synes PFU har sagt fra seg ansvaret i forhold til spredning av kjøpt innhold fra store mediebedrifter i sosiale medier, og er langt ifra fornøyd, sier han i en kommentar.