Navn: Severin Roald

Stilling: Administrerende direktør i Geelmuyden Kiese (GK)

Alder: 47

Aktuell: Tidligere i år ble det klart at Severing Roald tar som ny sjef i PR- og kommunikasjonsbyrået Geelmuyden.Kiese. 

- Hva spiser og drikker du på julaften?

- Jeg er sunnmøring og spiser vanligvis pinnekjøtt og vigramør som er en lokal julepølse fra Vigra der bestefaren min kom fra. I år feires julen derimot i Sør-Afrika med familien og da blir det braai på julaften. Dette er en lokal grillmetode basert på ved og vin fra gårder i nærheten er naturlig tilbehør.   

- Hvordan vil årets jul bli preget av energikrise og galopperende matpriser for deg og din familie? 

- Vi er på alle måter privilegert når vi kan feire jul utenlands. Forskjellene i Sør-Afrika er enorme og man merker tydelig at energi er et luksusgode og at tilgang til mat er en daglig kamp for mange. Vi er ufattelig heldig i Norge som har gode velferdsordninger, ressurser til å utjevne forskjeller selv og støtteordninger som hjelper både bedrifter og den enkelte. Og så kan vi heller være uenig om effekten av de ulike ordningene og om det er for lite for sent.

- Om du skulle oppsummere 2022 med tre ord hvilke ord ville du valgt og hvorfor akkurat de ordene?

- I 2022 blir det vanskelig å komme unna ordet krig. Jeg vokste opp med en far som tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden og fikk fortalt sterke historier gjennom hele oppveksten og det er ubegripelig at det nok en gang er krig i nærheten av Norge. Det andre ordet er tillit eller mangel på sådan. Vi ser at tilliten til eksperter, myndigheter og bedrifter er under press og at samfunnsdebatten blir stadig mer polarisert. Det er en helt ny situasjon for Norge som kan få store konsekvenser også politisk. Det siste ordet må bli energi som har dominert nyhetsbildet i lang tid. Bakteppet er en global energi- og klimakrise samtidig som at vi skal sørge for rettferdig omstilling og bidra til at prisen på energi ikke bidrar til økte forskjeller og skjevfordeling av ressurser. Det er et krevende regnestykke. 

- Hvilken person har imponert deg mest i 2022? 

- Det er lett å være enig med siste taler og flertallet. Ukrainas president Zelenskyj står i en særstilling dette året. Jeg deltok på åpningssesjonen på ONS i Stavanger der en tydelig preget president snakket til hele den norske energibransjen og manet til europeisk samhold og støtte til krigen mot Russland. For meg er det ubegripelig at noen måtte mene at vi ikke skal sende våpen eller at Ukraina ikke skal få tollfrihet. Det er pinlig og flaut i verdens rikeste land. Alle som står opp mot regimet i Iran til å støtte for kvinners rettigheter fortjener også en stor hyllest. 

- Hvordan skal du klare å fylle skoene til Hans Geelmuyden?

- Jeg skal være meg selv. GK er den sterkeste merkevaren i bransjen og fundamentet er solid. Jeg har 45 i sko, har lang erfaring fra de største selskapene i Norge og leder et svært kompetent fagmiljø til det beste for kundene våre.   

- Hvem har stått bak årets PR-flause?

- Deler av denne bransjen har i flere tiår vært opptatt av å kritisere alle andre og jeg har vært kommunikasjonsdirektør lenge nok til å forstå at de fleste valg er komplekse og innebærer vanskelige dilemmaer. Jeg vil heller fremheve noen som virkelig har bidratt positivt og det er Christian Ringnes som plasserte skulpturen «Fearless Girl» utenfor Irans ambassade. Flere ressurssterke nordmenn burde bidratt på samme måte.

- Hvordan synes du den norske mediedekningen av fotball-VM i Qatar har vært, og har du fått med deg noen kamper eller har du boikottet mesterskapet? 

- Mye av kritikken er betimelig, grunnleggende menneskeretter må respekteres, men samtidig er det et stort paradoks at debatten kom så sent og at vi i liten grad stiller spørsmål ved store idrettsarrangement i andre deler av verden. Jeg tror vi alle må innse at FIFA har vært en gjennomkorrupt organisasjon i flere tiår og at heller ikke Norge har stilt de spørsmålene eller kravene som våre verdier skulle tilsi. Jeg tror også vi må erkjenne at debatten i stor grad er nord-europeisk og at de fleste land i verden faktisk mener at mesterskap utenfor Europa har en verdi. Jeg tror genuint på åpen kritikk og dialog og ser ikke den umiddelbare effekten av en eventuell boikott og har sett flere kamper.   

- Hva er det første abonnementet du kommer til å kutte når økonomien blir trangere og hvorfor? 

- Det må være noen av de utallige strømmetjenestene til barna. Premier League og aviser er beskyttet til jeg forlater denne jord. 

- Hva kommer til å prege 2023? 

- Krig, mangel på tillit og energi er nevnt og dette vil føre til et norsk valg preget av sinne og utestemme. Vi bør tilbake til brede politiske forlik, forutsigbarhet for enkeltindivider og bedrifter og god kommunikasjon som bidrar til å opplyse og ikke forvirre eller polarisere. 

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2022 kommer du til å huske best?

- For meg er balansen mellom jobb og fritid viktig og i dette året fikk jeg brukt mye tid sammen med familien, blant annet på ski som er en stor lidenskap. Jeg håper dette kan fortsette i 2023.

Ut på tur:

Den nye GK-sjefen drar frem et bilde fra kamerarullen som viser frem kvalitetstid med familien og gjerne på ski. - Jeg håper dette kan fortsette i 2023, sier Severin Roald. Foto: Privat.