Regjeringen vil mandag ettermiddag foreslå tiltak rettet mot en hardt utsatt eventbransje. Det skjer etter at den generelle kontantstøtten, kompensasjonsordningen, for bedrifter ble avviklet fra 1. september. Janette Haukland, lederen av Sponsor- og Eventforeningen, er spent på hva regjeringen vil foreslå.

- Det er litt skummelt å forvente noe som helst. Vi har ikke fått noen indikasjoner på hva som kommer, med unntak av at de klokken 10 lanserte en pengesum uten å konkret si hvordan den vil fordeles, sier Haukland til Kampanje.

Tidligere i dag opprettet regjeringen en kompensasjonsordning for reiselivet på inntil en milliard kroner. Ordningen skal gjelde fra september til og med desember 2020 og innebærer at staten dekker en andel av reiselivsbedriftenes faste, uunngåelige utgifter, ifølge E24. Også arrangementsmarkedet kan søke på denne ordningen.

Haukland sier regjeringen ikke har kontaktet dem i forkant. 

- Vi har ikke blitt spurt om råd om hva som vil være en god løsning for eventbransjen, men det vi håper på vil komme er tilskudd som er beregnet på tapt omsetning. Det vil være en tilstrekkelig dekning for å redde bransjen, og i tillegg vil det være veldig enkelt å gjennomføre og å følge opp fra regjeringens side, sier Haukland. 

Hun sier en slik ordning vil kunne brukes på flere bransjer.

- Det ser vi Næringsdepartementet er opptatt av. Så brede ordninger som mulig, selv om de sier de vil treffe bransjene som er hardest rammet, som evenbransjen, sier Haukland.

Les også: - Frykter konkurser og oppsigelser når eventbransjen må ta tilbake permitterte

Kommet med konkrete innspill
Event-lederen forteller de har vært i møte næringsminister Iselin Nybø og andre i regjeringen, men at det begynner å bli en stund siden. 

- I etterkant har vi fått beskjed om at det vil komme en kompensasjonsordning for eventbransjen, men verken vi i Sponsor- og Eventforeningen, Virke, NHO eller noen av de store aktørene i bransjen, som for eksempel Norges varemesse, har blitt spurt til råds etter det, sier Haukland.

- Men vi har kommet med konkrete innspill til støtteordninger for event- og messebransjen, som vi har sendt til Næringsdepartmentet, næringskomiteen og finanskomiteen, legger hun til.

- Kompetanseflukt i bransjen
Haukland sier bransjen har en planlegginsperiode på seks til tolv måneder for å kunne gjennomføre store messer og arrangementer på en sikker og profesjonell måte. 

- Så vi er de siste som klarer å åpne opp igjen, og sannsynligvis de siste som får løftet forbudet mot å samles, sier Haukland.

- Hvordan er situasjonen i bransjen nå i september?

- Det er kommet konkurser og det er kompetanseflukt innad i bransjen. Etter kontantstøtten forsvant 1. september ble det enda større usikkerhet, siden det ikke ble lansert noen ny kompensasjonsordning samtidig, sier Haukland.

- Det er beksvart for messe og eventbransjen. Kommer det ikke en treffende kompensasjon nå, vil det være dramatiske utfall, fortsetter hun. 

Mandag presenterte regjeringen også en støtteordning for store, publikumsåpne arrangementer utenom kultur- og idrettssektoren, som messer og matfestivaler. Ordningen vil gjelde arrangementer som er blitt avlyst som følge av koronarestriksjonene, og som anses å ha regional eller nasjonal verdi.