I sin kommentar på Kampanje.com den 24. mai skriver Bergquist og Skjerve at vi «varsler butikkens endelikt». Det stemmer ikke. Vi skriver «lenge leve butikken!», og står bak dette.

La oss begynne med avslutningen til Bergquist og Skjerve. Her skriver de at «Butikken vil endres. Det er vi enige om». Det stemmer, det er vi helt enige i. Vi oppfatter at Bergquist og Skjerve har skrevet et støtteinnlegg, selv om duoen prøver å skjule det bak en tabloid ingress.

Samtidig som Bergquist og Skjerve beskriver deler av innlegget vårt som en klisjé, bruker de selv plass på å etablere at kunden er viktigst. Vi er selvsagt enige i at kunden er viktigst, men dette trodde vi sa seg selv. Landskapet er i endring nettopp på grunn av kunden. Akkurat som Bergquist og Skjerve, skriver vi om hvordan kunders vaner er avgjørende for utviklingen.

Vi opplever at Bergquist og Skjerve legger ord i vår munn; vi har aldri skrevet at den fysiske butikken vil bli utdatert. Vi skriver faktisk at det «er noe unikt med en fysisk butikk» og at «med dagens teknologi er det umulig å gjenskape taktile egenskaper på nett». Og, i likhet med Bergquist og Skjerve, fremhever vi de unike opplevelsene som kan skapes i en fysisk butikk. Vi skriver at «retailere må skape kjøpsopplevelser som spiller på effektivitet, sømløshet og følelser». Vi utdyper at den fysiske butikken kan skape kjøpsopplevelser ved hjelp av verktøy som fagekspertise, spennende teknologi, matservering, mulighet til å teste og prøve ut varer, enklere returhåndtering og unike butikkdesign. Vi mener at slike kjøpsopplevelser bygger merkevare, og at den fysiske butikken i større grad vil fylle denne rollen i fremtiden. Vårt eksempel om en fysisk «matbutikk» med lekeland og kafé var ment for å illustrere hvordan en fysisk butikk kan brukes til å skape nettopp unike kjøpsopplevelser som bygger merkevare.

Det kan enkelte steder virke som Bergquist og Skjerve avgrenser innlegget vårt til dagligvare, siden de fokuserer på dagligvareeksempler. Vi skrev om retail generelt. Hvor gjennomgripende og raskt en utvikling vil skje vil variere avhengig av hvilken detaljhandel det er snakk om. Bildet er nyansert. Fysiske matvarebutikker i USA har mindre tilbakegang enn flere andre bransjer. Dagligvare er altså en bransje hvor den fysiske butikken har en helt spesiell rolle.

Bergquist og Skjerve skriver at «dyktige retailere er tilpasningsdyktige». Igjen er vi helt enige. Vi ser derfor frem til å følge fortsettelsen på teaterforestillingen, en forestilling der plottet drives av kunden. Siden Bergquist og Skjerve åpenbart har kjøpt billett til samme forestilling som oss, tar vi gjerne et glass vin før andre akt. Vi har mye å snakke om og lite å krangle om.