Siden Google kjøpte Youtube i 2005 har det vært en stor vekst i konsumering av online video blant internettbrukere. Tall fra TNS Infratest viser at 77 prosent av norske internettbrukere så en eller flere videoer i måneden i 2014. 

Internasjonalt gjenspeiles den generelle veksten i bruk av online video i bedriftene. I land som USA og England brukes online video i alle deler av virksomheten; markedsføring, internkommunikasjon, opplæring og kunnskapsdeling, viser tall fra Comscore int. Spesielt på det siste punktet har det vært en rivende utvikling; en typisk ansatte laster opp 2,9 timer med video per måned som han/hun selv har produsert.

Ifølge administrerende direktør i medieselskapet IMG, Sigbjørn Eilertsen, er norske bedrifter langt bak.

- Alle tror at vi er kommet så langt i Norge. Vi tror videokommunikasjon er utbredt fordi vi har smarttelefon og nettbrett, men sannheten er at video blir lite brukt i internopplæring i bedrifter. I 80 prosent av tilfellene skjer intern bedriftsopplæring i klasserom, sier han.

IMG ønsker å hjelpe norske virksomheter til å utnytte kraften i online video, og inngikk i fjor et samarbeid med det amerikanske selskapet Kaltura, som er verdensledende på videoteknologi. De to bedriftene har sammen utviklet Videocation, som er et videobasert læringsverktøy for bedriftsmarkedet. 

Intern videobruk gir bedre markedsføring
IMG arbeider også med å lage interne Youtube-kanaler for bedrifter, og tror at markedet for denne typen tjenester ligger på i overkant av 2 milliarder kroner i Norge i løpet av de neste tre årene.

- Kan intern videobruk bedre selskapers videomarkedsføring?

- Vi begynner ofte å jobbe med kunder internt, og det vi ser er at når innholdet produseres som video egner det seg mer til bruk mot partnere og kunder. Så dette henger helt klart sammen; om man bruker mye video internt blir man bedre på å bruke det eksternt også.

Han legger til:

- Vi har også erfart at selskaper som legger ut videoer på sine nettsider, enten for å oppklare en situasjon eller markedsføre, får økt trafikk.

- Norske bedrifter har ingen videostrategi
IMGs erfaring er at få norske virksomheter har en klar videostrategi.

- Den mest konsistente bruken av online video finner vi i finanskommunikasjon. På områder som internkommunikasjon, opplæring og kunnskapsdeling er bruken mer taktisk og kampanjepreget. Spesielt dårlig er norske virksomheter når det gjelder kunnskapsdeling. Mens mange utenlandske bedrifter har etablert en såkalt intern Youtube med tilhørende arbeidsprosesser, har vi ikke møtt en eneste norsk virksomhet som har tatt i bruk denne formen for kunnskapsdeling

Eilertsen mener at verdien av kunnskapsdeling gjennom video er veldig verdifull, men vanskelig å måle.

- Et eksempel fra en internasjonal bank vi har jobbet med illustrerer dette godt. Den mest sett videoen i banken er laget av en ansatt og viser hvordan man skifter papirrull i en minibank. Dette er kunnskap som er vanskelig å formulere i tekst, men enkelt å fange med video. Og ingen ledere vil noen gang fange opp behovet for denne type kunnskap.

Stort potensielt marked
Denne måneden holdt Kaltura og IMG et lukket møte for selskaper som skal øke den interne videobruken. Kampanje var til stede på møtet, hvor flere uttrykte at de ønsket å øke videobruken internt.

Det finnes per i dag ikke noe samlet oversikt over hvor mye norske bedrifter benytter video i sin kommunikasjon, men IMG anslår er at markedet i 2015 er + 75 millioner.

Selskapet gjennomførte i 2014 en undersøkelse som konkluderte med at det er muligheter for å vokse 50 prosent i markedet årlig. Primært gjelder dette videobruk for internkommunikasjon, opplæring og markedsføring.

- Hele 90 prosent av all opplæring i bedrifter skjer i klasserom, så det er et stort potensielt marked der ute. Du lærer omtrent like mye av å se en video som når du sitter i et klasserom, og kostnader kan reduseres med opptil 50 prosent.