Det var Try/Apt som trakk vinnerloddet og vant frem i Norsk Tippings byråkonkurranse om Flax. De har hatt kontoen siden 2006 og dette er andre gang de har klart å forsvare den. Try/Apt møtte konkurranse fra 12 andre byråer, blant dem SMFB, Schjærven og Los & Co.

Kampanje kjenner til at det er stor frustrasjon i Byrå-Norge knyttet til de ressurstappende offentlige anbudene, blant annet i regi av Norsk Tipping. SMFB hadde ingen offentlige kunder på listen da de gikk inn i konkurransen. Nå kan det bli lenge til neste gang de vil legge inn ressurser på å tilegne seg en.

- Vi har en særdeles dårlig «track record» når det kommer til offentlige anbud, av forskjellige årsaker. Vi vegrer oss for å ta del i en del i disse pitsjene, men denne gangen vurderte vi det dit hen at Norsk Tipping kanskje var i modus for å tenke litt nytt og derfor gikk vi  all-in. Men våre antakelser om at det kanskje var en lang vei til mål for vår del ble bekreftet til gangs når resultatet kom, sier byråleder Christian Steen til Kampanje.

- Hva er det som gjør offentlige anbud så vanskelige?

- Det fremstår som særdeles tungvinte og gammeldagse prosesser, lite egnet for kommunikasjonsbransjen. Bare det at man må sende anbudet med bud til Hamar, er jo i seg selv litt spesielt i år 2014. Å sitte med et evalueringsark der det gis matematiske karakterer, som til slutt gjøres om til en total score er jo også litt pussig øvelse. Å evaluere et reklamebyrå  er en vanskeligere enn som så, fordi det er både subjektive og objektive egenskaper som må evalueres.  

- Skal mye til
Etter det Kampanje kjenner til går det raskt med 100-200 arbeidstimer når et reklamebyrå konkurrerer om et offentlig anbud.

- Hvor mange arbeidstimer har dere lagt inn?

- Vi teller ikke timer, men vi gjør alltid så godt vi kan når vi først retter fokuset mot noe. Det er klart at det tar voldsomt mye mye ressurser når engasjementet er såpass høyt som hos oss, sier Steen.

- Kan det ikke være så enkelt som at Try/Apt leverte et bedre anbud?

- Jo, det er selvsagt fullt mulig og all honnør til Try. Det er dessuten ofte ganske smart av annonsører å jobbe langsiktig med et byrå. Men det jeg synes er litt rart er at et byrå som SMFB, som er ansett som Norges mest kreative og med beviselig egenkraft til å få kommunikasjon til å utgjøre en stor forskjell for mange store annonsører både i Norge og internasjonalt, aldri har nådd frem i en offentlig konkurranse.


Steen mener derfor det blir dårlig butikk for byrået å kaste seg på offentlige anbud.

- Åpenbart er det mange ting vi SMFB kan gjøre annerledes i disse offentlige pitch prosessene.  Men nå er det blitt slik hos oss at vi heller retter fokuset vårt mot andre potensielle kunder, der forutsetningene er annerledes og våre sjanser for å lykkes er bedre. Derfor skal det ganske mye til for at vi skal investere vår tid, ressurser og engasjement på offentlige anbud i fremtiden.

Kitchen holdt seg unna
Reklamebyrået Kitchen valgte denne gangen å stå utenfor Norsk Tippings byråkonkurranse. Årsaken, ifølge byråleder Haakon Dahl, var at de ikke anså vinnersjansene som særlig store.

- Det handler ikke om at ikke vi synes Norsk Tipping er et spennende selskap, som vi gjerne kunne tenkt oss å jobbe for, men denne gangen følte vi at vi hadde liten sjanse til å vinne. Det var en forretningsmessig beslutning. Det er mange om beinet og vi har ikke tidligere kommet høyt opp, sier han til Kampanje.

Han mener presset på timeprisen ofte blir svært tøff i offentlige anbud.

- Det er litt forskjell på offentlige anbud også, men det er klart at pris er en vesentlig faktor. Man må ofte ned på en timepris som man reelt sett ikke kan leve av for å vinne. Satt på spissen, og med referanse til at jeg ikke kjenner anbudet til Norsk Tipping godt nok, så er det ofte slik at man heller vil kjøpe en tjeneste til 50 timer av tusen kroner, enn en tjeneste til 20 timer av 2000 kroner, sier han.

- Når bredt ut
Merkevarekonsulent Rita Helgesen i Norsk Tipping kjenner seg ikke igjen i problemstillingen.

- Norsk Tipping er underlagt offentlige anskaffelser. Det er ikke noe vi bestemmer over. Vi har en egen innkjøpsavdeling som jobber kun med anskaffelser og det er et ganske strengt lovverk, sier hun til Kampanje.

- Er dere redde for å gå glipp av gode anbud som en følge av det?

- Dette er store anbud med mye oppdrag, og erfaringer fra forrige runde viser at vi har nådd bredt og at det er mange bra tilbydere som har levert.

- Dere ser ingen negativ utvikling?

- Nei, ikke basert på forrige runde.