Lave renter og svak økonomisk vekst i lang tid kan bli konsekvensene i Norge av en eventuell britisk utmelding av EU, fastslår analytikere.

- Det blir nok ikke noe akutt børskrakk som i 2008. Umiddelbart vil det nok bli mye uro med aksjekursfall og uro i kredittmarkedene. Pundet synker kanskje ned mot 10 blank. Det blir nok billigere London-turer til jul, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika-gruppen, til Dagbladet.

- Langvarig periode med lavere vekst
Han mener de langsiktige virkningene av en såkalt Brexit er de mest alvorlige.

- Verden blir mer usikker og selve EU kan rakne. Jeg tror det blir en langvarig periode med lavere økonomisk vekst og usikre tider, sier Andreassen.

Han tror ikke handelen mellom Norge og Storbritannia blir særlig berørt av en EU-utmeldelse, men mener virkningene i finansmarkedet kan bli store. Han ser for seg at lave markedsrenter kan speile forventninger til langvarig svak økonomisk utvikling, noe som kan føre til at avkastningen på private husholdningers pensjonssparing svekkes. Han peker også på en situasjon der det kan bli umulig eller svært kostbart for bedrifter å få nye lån.

- Det er vanskelig å se oppsiden for Norge i en britisk utmelding, sier Lise Rye, førsteamanuensis i moderne europeisk historie ved NTNU. Hun mener en utmelding vil stjele mye av EUs tid og at det dermed blir mindre tid til saker som er av særlig interesse for Norge.

- Negativ effekt i reklamemarkedet
Helge Onsum, styreleder i selskaper som Red Gruppen og Oculos, har fulgt det norske og det globale reklamemarkedet tett i en årrekke. Han mener en britisk utmelding av EU vil skape uro og på sikt kunne ramme reklamemarkedet.

- Jeg tror ikke at Brexit vil få noen umiddelbare effekter i reklamemarkedet, men det vil svekke Storbritanias posisjon som et viktig finans- og handelssentrum. Deretter vil det kunne gi en negativ effekt i reklamemarkedet da konsekvensen blir redusert handel. Det vil også skape usikkerhet om fremtiden, noe som ikke er positivt for vår bransje, sier Onsum til Kampanje.

- Vil ramme hardt
London er også en viktig by for det globale medie- og reklamemarkedet. Den britiske hovedstaden kommer til å bli rystet av Brexit, spår Onsum.

- London vil ikke miste sin betydning, men det vil nok ramme ganske hardt. Det vil primært ramme bank, finans, handel og en rekke serviceorienterte næringer. I tillegg vil det få konsekvenser for pundets utvikling i forhold til Euro. Det vil definitivt ramme import og eksport til og fra Storbritania og således trolig også reklame- og kommunikasjonsbransjen. Det vil selvfølgelig også ramme de 27 gjenværende medlemslandene i EU.  Dette dreier seg jo heller ikke bare om økonomi, men et viktig fellesskap gjennom historie, politikk og kultur, sier Onsum.

Svekker veksten med 70 millioner pund årlig
Aktørene i det britiske reklamemarkedet sitter også med sine spådommer. Zenith varsler at den langsiktige effekten i reklamemarkedet blir større enn den kortsiktige dersom britene velger å forlate EU.

- Mens den umiddelbare effekten vil være beskjeden, vil Brexit ha en langsiktig pris for den britiske annonseindustrien ved at veksten reduseres med 70 millioner pund i året frem mot 2030, sier Jonathan Barnard i Zenith .

- Brexit vil også gjøre grenseoverskridende reklamekontoer i Europa mer kostbare  og tungvinte å bruke, sier han.

WPP-sjef Sir Martin Sorrell har også uttrykt stor bekymring over utfallet av den britiske folkeavstemningen. Den kommersielle tv-kanalen ITV mener folkeavstemningen allerede har skapt stor usikkerhet i det britiske reklamemarkedet. For øvrig er analysene og debatten rundt konsekvensene preget av nøkternhet og usikkerhet.

Tror ikke norske markedsførere bryr seg
Analytikernes dystre prognoser til tross, forhandlingsdirektør i Dentsu Aegis, Harald Eide-Fredriksen, sier til Kampanje at han ikke tror  norske markedsførere eller medier er spesielt opptatt av eller bekymret for en britisk utmelding av EU. Han tror heller ikke reklame- og mediemarkedet vil bli rammet av Brexit.

- Nei, i hvert fall ikke på kort sikt. På lengre sikt vil det nok være avhengig om EU-urolighetene sprer seg til andre land og markeder også. Det kan føre til noe mindre vekst i den norske økonomien, som igjen kan ha kjølende effekt på de norske reklamemarkedet, sier Eide-Fredriksen.