Kronprinsesse Mette-Marit møtte direktør for Schibsteds publisistiske virksomhet, Torry Pedersen til en - til tider svært lattermild - samtale under årets Sikt-konferanse i Kristiansand i dag.

- Jeg har gledet meg utrolig til dette intervjuet! Er du nervøs? spurte Mette-Marit innledningsvis.

- Jeg er ikke nervøs, men jeg er mentalt forberedt på payback-time, lo Pedersen, som også er styreleder i VG, der han inntil i januar i år var sjefredaktør.

Refset pressen
Det var også i januar at Mette-Marit skrev et åpent brev til pressen der hun kritiserte en rekke mediehus for sin dekning av hennes familie.

«De siste par årene har vært preget av en utvikling jeg som mor selvfølgelig gjerne skulle vært foruten. Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse jeg mener ikke er dem verdig», het det i brevet fra kronprinsessen, som ble skrevet i i forbindelse med at Marius Borg Høiby hadde fylt 20 år.

Hun møtte lite forståelse fra Presse-Norge, selv om tall Kampanje fikk hentet inn fra analyseselskapet M-Brain viste at Marius-omtalen hadde tredoblet de siste to årene.

Norsk Redaktørforening mente kritikken var lite konkret og vanskelig og forholde seg til, mens medier som TV 2 og Se og Hør ikke ville moderere dekningen.

Les mer: Se og Hør og TV 2 topper Marius-omtale - vil ikke trappe ned dekningen

- Føler meg utrolig heldig
Dette brevet ble ikke et direkte tema under samtalen. Tvert imot, ønsket kronprinsessen å rose pressen.

- Jeg føler meg utrolig heldig som lever i en medievirkelighet hvor det går an å snakke med journalister og redaktører. Jeg har ringt til dere før, sa hun til en kort latter fra Pedersen.

- Jeg synes vi lever i et samfunn hvor det finnes en høy grad av tillit mellom mennesker, det skal vi være veldig takknemlige for, la Mette-Marit til.

Tvillingfødsler i tysk presse
Dagens samtale med Torry Pedersen handlet i stedet om falske nyheter - eller «fake news» - som kronprinsessen utvilsomt har vært utsatt for, selv om hun og Schibsted-toppen ikke nødvendigvis var helt på linje når det gjelder hvilke saker som dekkes av denne betegnelsen.

Mette-Marit viste til en Rampelys-artikkel i VG, «med et veldig ulekkert bikinibilde av undertegnede», men VG-sjefen mente man må skille mellom falske nyheter og dårlig journalistikk.

- Det ene er regelrett «fake news», som man vet er galt, så har du dårlig journalistikk, og så er det journalistikk du ikke liker, sa Pedersen.

- Jeg lever så godt med det, så det er veldig greit for meg. Bortsett fra de tvillingfødslene i tysk presse, så synes jeg det meste er greit, svarte Mette-Marit.

- Unyttig kjendisstoff
Etter hvert utfordret Mette-Marit den tidligere VG-sjefen til å vie mer spalteplass til såkalte «blind spots» - sakskomplekser som får uforholdsvis lite oppmerksomhet av pressen.

- Hvordan skal du få fylt avisene med alt denne veldig interessante «blind spot»-journalistikken, og få det til komme gjennom lydmuren av det jeg vil kalle litt unyttig kjendisjournalistikk, når «Farmen» får mer plass i VG enn viktige nyheter som folk trenger å lære og vite noe om? spurte Mette-Marit til rungende applaus fra salen.

- Rent faktuelt, så skrives det ikke mer om «Farmen» enn om veldig mange andre vesentlige problemstillinger, men i et menneskes liv, så er det ulike aspekter. Noe er ren underholdning, noe er relasjoner til kjendiser, andre er helt vesentlige problemstillinger. Jeg har aldri sett et «Farmen»-program i mitt liv, men jeg skjønner at hvis jeg skal lage et produkt som majoriteten av de som bor her i landet skal lese hver dag...

- Det er jeg uenig med deg i. Har ikke media ansvar for ikke bare å lage produktet folk ønsker å lese når de klikker på en sak? avbrøt Mette-Marit.

VGs styreleder kontret med å vise til deres avsløring av barnepornonettverket som ble styrt av politiet i Australia-

- Det er en viktig sak som vi har jobbet med i ett år, og som koster millioner av kroner. For å finansiere det, så må du få noen til å kjøpe avisen. Da er det sånn at det er flere som kan komme til å lese om Sophie Elise enn om denne saken. Vi kan ikke velge folket, svarte Pedersen.