For et par uker siden skrev Kampanje om bransjeveteranen Espen Thorsby, tidligere direktør i RiksTV, som er i ferd med å bygge opp det kommersielle mediehuset Pan Media Group. Selskapet eier blant annet designbyrået Toxic, og har som mål å bli totalleverandør av innhold til kommersielle aktører.

- Ambisjonen vår er å bli et «white-label»-medieselskap. Vi mener merkevarene i fremtiden må operere som medieselskaper for å nå målgruppen sin, men det er både dyrt og vanskelig. Vi skal være det kostnadseffektive alternativet til å gjøre det selv, sier Thorsby til Kampanje.

Les mer: Bransjeveteran bygger mediehus

Et «white-label»-selskap lager innhold for en oppdragsgiver uten selv å ta æren for det. Dermed framstår det for publikum som om det er kunden som selv har laget innholdet som presenteres. Nå har Thorsby kjøpt 100 prosent av aksjene i nok et selskap som han har tro på skal hjelpe ham å nå målet om et komplett mediehus. Sportmedia er utgiver av en rekke sportsblader, og Thorsby kjøper selskapet med en redaksjon på ti personer. Det er imidlertid ikke først og fremst bladene han er interessert i.

- Vi kjøper ikke papir, men en redaksjon og en tema-nisje, sier Thorsby til Kampanje.

Live-overføring av sport
Thorsby tror ikke det i framtida vil være betalingsvilje for uavhengig journalistikk på alle områder. Han tror derfor at noe av innholdsproduksjonen kan overtas av selskaper som hans eget, og ønsker å publisere dette innholdet på merkevarenes egne plattformer. Et eksempel han tidligere har trukket fram overfor Kampanje, er at Magnus Carlsens partier under VM i sjakk i høst kunne vært vist av noen av sponsorene hans, istedenfor av VGTV. Det er i disse banene han tenker når han nå kjøper Sportmedia. Planen er å kombinere sportskompetansen i redaksjonen med produksjonsmulighetene han fra før sitter på, blant annet gjennom live-overføringsbyrået Webcast.

- Vi kan produsere spennende liveinnhold fra sportsarrangementer som ikke er interessante på nasjonalt nivå. Events som har mindre publikum, men som likevel er store nok til at det fins interesse for dem. Selv et arrangement som NM i langrenn får lite plass i norske medier lenger, sier Thorsby.

Han legger til at de i tillegg ønsket seg et utstillingsvindu, og en plattform hvor de kan «drive forskning og utvikling» for å finne ut hva som virker og ikke virker.

Den formelle overdragelsen av selskapet skjer 31. desember 2013.

Kona til finansdirektøren
Som Kampanje nylig skrev, har Thorsby med seg den tidligere medieanalytikeren Henrik Schultz og tobakksarvingen Nils Henrik Andresen på laget. Schultz er finansdirektør i selskapet, Andresen er investor. Henrik Schultz´ kone, Evelyn Victoria Christensen Schultz, er styreleder i Sportmedia, men Thorsby mener ikke de har dratt noen fordel av det i vurderingen av hvorvidt de skulle kjøpe selskapet.

- Det har ikke vært noen fordel for oss, hun har bare snakket generelt positivt om Sportmedia. Og hun ble koblet helt av prosessen knyttet til oppkjøpet, sier Thorsby.

Dette bekrefter også Amedia. Ser man på 2012-regnskapene til Pan Media og Sportmedia, kan man få inntrykk av at det er musa som har slukt elefanten. Pan Media hadde en omsetning på fem millioner kroner i 2012, mens Sportmedia omsatte for nærmere 50 millioner.

I løpet av inneværende år har imidlertid styrkeforholdet endret seg, forteller Thorsby.

- Sportmedia omsetter for rundt 15 millioner kroner i år, mens Pan Media omsetter for rundt 30 millioner. Neste år har vi et håp om en omsetning på 60-70 millioner, sier Thorsby.

Mistet avtaler
Sportmedia har til nå vært eid av Amedia Vekst, som igjen er eid av Amedia-konsernet. Mandatet til Amedia Vekst er å utvikle selskaper som kan gi markedsmuligheter innen det digitale området, og under denne paraplyen ligger også selskaper som Digitale Medier 1881 og Mediehuset Nettavisen. Leder i Amedia Vekst, John Kvadsheim, sier han er fornøyd med at Pan Media Group nå tar over selskapet.

- Sportmedia ligger litt utenfor det vi har definert som vår kjernevirksomhet. I Pan Media vil Sportmedia bli en del av kjernevirksomheten og få en strategisk viktig rolle. Vi er trygge på at dette blir et riktig eierskifte for virksomheten og bra for de ansatte, sier Kvadsheim.

Sportmedia har på det meste gitt ut ti forskjellige blader, men Thorsby overtar selskapet med fire titler som han kommer til å videreføre: bladene Skisport, Friidrett, Veivalg og Racing. I tillegg har Sportmedia en samarbeidsavtale med Norsk Fotballforbund. 2013 har imidlertid ikke vært noe godt år for selskapet, som mistet en stor avtale med Birkebeinerrittet om produksjon av bladet Birkebeiner´n, og en avtale med Norges Golfforbund om produksjon av bladet Norsk Golf. I tillegg har selskapet solgt titlene Idrett & Anlegg, Bobil & Caravan og Glass & Fasade. Parallelt med dette har redaksjonen krympet.

- Når man driver med oppdragsjournalistikk, vil det alltid være noen kunder som kommer og noen som går. Birkebeiner´n var det største oppdraget i porteføljen til Sportmedia. På grunn av dette bortfallet var vi nødt til å restrukturere Sportmedia, og som en konsekvens har det blitt færre ansatte i selskapet, sier Kvadsheim til Kampanje.