Det har skjedd mye i MTG-konsernet den siste tiden og spesielt i radiokanalen P4 der sjefen Trygve Rønningen tok et opprykk som ny MTG Norge-sjef før sommeren samtidig med at Kenneth Andresen fulgte etter som ny P4-sjef.

I slutten av juni ble det også klart at den erfarne radiotoppen, Per Henrik Stenstrøm, ga seg som programsjef. Til Kampanje sier Stenstrøm at han tok beslutningen da en av hans beste venner ble den nye P4-sjefen.

- Jeg hadde gått en stund og tenkt på å gjøre noe annet så da Kenneth (Andresen, red. anm.) ble ny P4-sjef og ville at jeg gjerne skulle fortsette, kjente jeg at tiden var inne for å gå videre. Jeg har også vært forloveren til Kenneth og tok rett og slett et valg om å beholde vennskapet. Jeg forlot P4 ganske kort tid etter, sier han.

Rett før sommeren ble Anders Opsahl ansatt i Stenstrøms gamle jobb og Stenstrøm sier han er kjent med ryktene om at hans avgang i P4 var av den dramatiske sorten. For første gang kommenterer nå programdirektøren sin egen avgang.

- Det hele var ganske udramatisk, sier han i dag til Kampanje.

Blir foredragsholder
Stenstrøm hadde nemlig gått svanger med ideen om å starte opp for seg selv og begynne på en helt ny karriere som foredragsholder og rådgiver.

- Jeg har holdt en del foredrag tidligere og fått gode tilbakemeldinger på dette. Så nå skal jeg starte opp som foredragsholder på heltid også drive med rådgivning og medietrening på siden så jeg får litt flere ben å stå på. Men det blir litt rart å stå på egne bein. Noen kaller det oppløpet, men jeg ser på det som et nytt kapittel, sier han.

- Du liker deg på scenen?

- Ja, jeg har vært programleder selv så det gir meg et kick å stå på scenen. Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger og hørt at jeg flink til dette og det er jo ekstra gøy å gjøre noe man er god på, sier han.

Profilert programleder
Stenstrøm har en mangeslungen karriere innen norske medier og har vært alt fra journalist, programleder og leder. Mest kjent er han nok som programleder i debattprogrammet «SyttenTretti» på P4 og som programleder i TV3-programmet «Etterlyst». I tillegg har også Stenstrøm jobbet i Dagsrevyen. TV 2, Se og Hør og Vi Menn i tillegg sine tre opphold i P4 hvorav det siste som programsjef.  Nå har han snekret sammen foredraget «Slik takler du primadonnaer og vanskelige kolleger» som han tenker å livnære seg på fremover.  Foredraget handler mye om kommunikasjon og ledelse.

- Jeg har jo vært medieleder i mange år og jobbet med mye krevende folk og lært meg å håndtere både journalister, programledere og medieledere, sier han.

- Er det mange primadonnaer i mediebransjen?

- Ja, definitivt. Det er en bransje hvor folk har et kall. Det er akkurat som prester og lærere. Man blir jo journalist fordi man vil utrette noe, men litt av cluet her er at de ikke er primadonnaer på vegne av selv, men på vegne av faget. Dette er unge mennesker som klikker i vinkel når PC’en kræsjer og de ikke får levert en sak til deadline, sier han.

- Det er ikke et julebordforedrag du har laget?

- Det skal være både underholdende og til ettertanke. Jeg håper å kunne både begeistre og motivere, sier han.

Kler av primadonnaer
Grunntanken hans er å fortelle hvordan man skal skape bedre miljø på jobben og at det også må være plass til «primadonnaene».

- Er det mange som er litt for høye på seg selv i mediebransjen?

- Det er nok flere som oppleves å være primadonnaer enn de som er det, sier han.

Stenstrøm kommer også til å ta for seg ledere i sin nye foredragsrekke og han sier til Kampanje at han før han sluttet i P4 tok Solstrandprogrammet som er et lederprogram i regi av NHH. Om lederskapet i egen bransje, medieindustrien, har han ikke bare lovord.

- Jeg mener at medielederskapet på mange områder er litt tilbakestående.

- Hva mener du med der?

- Det er liten tradisjon i mediene for å utdanne seg og for å utvikle lederskapet. Ta Solstrand for eksempel. Hvor mange medieledere er det som har gått på det? Lederskap i mediene lærer du ved å sitte i fanget på sjefen. Det er jo nesten utenkelig å rekruttere ledere fra andre bransjer og andre deler av næringslivet i mediebransjen. Kanskje de ikke oppleves som tøffe nok, spør han. 

- Lisberg var sheriff
Han mener også at det blant journalister ligger en innebygd skepsis mot ledere.

- Journalister er vanskelige å lede og går man fra å være journalist til å bli mellomleder blir du jo nesten sett ned på. Da har man nærmest forlatt kallet. I mediebransjen vil folk ta ledere. Ikke bli ledere. Vi er ikke flinke nok til å heie fram gode ledere og det resulterer i mye middelmådighet og innavl, sier han. 

Selv mener han medieledelse fortsatt er preget «cowboykultur», «egne hoff» og «tøffe lederstiler». På spørsmål om han har jobbet under noen «cowboyer» selv, svarer han:

- Kalle Lisberg var verdens beste sjef og min sheriff. Han var av den gamle skolen, men det er dessverre mange fra den skolen som går rundt med troen på at du er født til å bli leder og at det ligger i genene dine. Men det stemmer jo ikke alltid. Det er derfor jeg mener medielederskap er litt underutviklet, sier han.