Under Bernt Olufsens over 17 år lange regjeringstid har VG gitt sin eier Schibsted et resultat før skatt på til sammen 5,4 milliarder kroner. Samtidig har opplaget til avisen falt med 40 prosent etter å ha nådd rekordhøyder i 2002 med et opplag på 390.000 eksemplarer i gjennomsnitt på hverdager. I denne perioden har også VG Nett inntatt posisjonen som landets suverent største nettavis og digitalsatsingen har tilført mediehuset 700.000-800.000 nye lesere.

- Opp til fjelltoppen, ned i dalen igjen
Dette er bakteppet når Bernt Olufsen selv beskriver ferden som VGs sjefredaktør og VG-ansatt siden slutten av 70-tallet:

- Jeg har ledet staben til toppen av fjellet da VG hadde sitt rekordopplag og noen vil også mene at jeg har vist dem veien ned til dalen igjen. Jeg har vært med på etableringen av VG Nett i 1995 og vi våget noe den gangen som de færreste våget, nemlig på et tidlig tidspunkt tillate kannibaliseringen av VG. Det tror jeg var en klok beslutning som vi i mediehuset VG i dag nyter godt av. Vi hadde ikke klart å etablere en så dominerende digital posisjon uten dette. Det var Torry Pedersen og jeg som var driftkreftene bak beslutningen om å skille ut VG og VG Multimedia i to selskaper. Vi ville sende ut to togsett mot målet, men vi tenkte nok også at det en gang i fremtiden ville være behov for at sporene gikk sammen igjen. Det er der vi på mange måter er nå, sier Bernt Olufsen, som i går valgte å kunngjøre sin avgang.

- Eventyrlig reise
- Tiden er moden, ja, noen vil kanskje si overmoden, til at nye krefter overtar ledelsen av mediehuset inn i en ny og krevende tid. Gjennom 32 år som VG-ansatt har jeg fått være med på en eventyrlig reise gjennom den mest suksessfylte del av norsk mediehistorie. Mitt prosjekt har vært å gjøre løssalgstabloiden VG til et medium som setter dagsorden for det folkelige og offisielle ordskiftet i Norge. Og det har staben i VG-huset greid å gjøre og jeg er stolt over å ha vært en del av det arbeidet. Mitt prosjekt har vært å forene avslørende nyheter med sport og underholdning, kvalitet med sensasjon. Samtidig har vi greid å etablere en etisk standard som det står respekt av i norsk presse, sier Olufsen.

- Kan ikke lastes for nedturen
Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i GimCom mener Bernt Olufsen ikke kan gis skylden for VGs kraftige opplagsfall siden 2003.

- Olufsen har både vært med på oppturen og nedturen. Han skal ha en stor del av æren for oppturen, men kan ikke lastes for papiravisens nedtur. Her er det nemlig ytre faktorer som kan benyttes som forklaringsfaktorer, først og fremst. Olufsen har vært en drivkraft og en journalistisk motor for VG - ja, en redaktør med store bokstaver, sier Gimnes

- Lite fremme i det offentlige rom
- Hvilken betydning har han hatt for avisen?

- Enorm betydning. Det Olufsen ikke kan om journalistikk og etikk på området er knapt verdt å vite. Han har vært VGs fagmann og forbilde hva jounalistikk angår. Som indre faktor i VG har han hatt enorm betydning. Derimot har han vært lite fremme i det offentlig rom - sett i forhold til VGs slagkraft og størrelse, mener Gimnes.

- Hva vil han bli husket for som sjefredaktør i VG?

- Olufsen vil bli husket som en stor, ekte og klassisk redaktør. Og en redaktør som tok oppgaven på alvor, til alle døgnets tider og på alle temaområder.