Byråleder Eirik Fjellaksel i Good Morning bekrefter at byrået har permittert to ansatte i høst.

- Ja, det stemmer at vi har hatt to personer permittert. En utvikler og en prosjektleder ble permittert i november fordi vi har over en lengre periode hatt for mye kapasitet på disse to fagområdene, sier Fjellaksel til Kampanje.

- Vi håper å ha dem tilbake snarest, sier han.

Ved inngangen til høsten ble det kjent at de to profilerte reklamefolkene Petter Gulli og Eldar Skylstad forlot DDB for å starte i Good Morning. Fjellaksel avviser at permitteringene har noe sammenheng med disse ansettelsene.

- Det er sikkert mange som tenker at det har med Eldar og Petter. Det har vært en tendens over en lengre periode at byråene vi samarbeidet med før, begynte å gjøre digital produksjon selv inhouse. Denne tendensen begynte lenge før de begynte hos oss i september. Om noe, skulle vi helst sett at de kom inn ennå tidligere, sier han.

Les også: Reklame-topper slutter i DDB - vil heller jobbe i Good Morning

Byrået har gått fra å være et byrå som var avhengig av reklamebyråene til å bli mer uavhengig.

- Å leve kun på jobber fra reklamebyråene ga for mye usikkerhet til å utvikle Good Morning videre slik vi ønsket. Hele den digitale revolusjonen har gjort at det er utfordrende å rigge selskapet optimalt. Her har vi prøvd og feilet litt. Vi måtte staffe om, vi hadde litt skjev fordeling på de forskjellige faggruppene. Nå er vi staffet riktig, sier han optimistisk.

- Vi har en bra setup
Eirik Fjellaksel forteller at byrået går mot et nullresultat i 2016.

- Hvordan ser 2017 ut?

- Det skjer en del spennende ting på nyåret. Vi føler at vi har en veldig bra setup nå med strategi, kreativitet, design og teknologi, og vi forventer at selskapet skal tjene penger igjen i 2017.

Totalt består Good Morning nå av 14 ansatte - ikke medregnet de to permitterte personene. Planen er å øke antall ansatte noe neste år.

- Vi har planer om å bli noen flere i 2017. To nye er allerede signert og det vil med stor sannsynlighet bli noen flere.

- Så dere er positive?

- Absolutt. Det er et paradoks at vi måtte permittere to personer. Jeg har aldri hatt mer troen på den retningen vi går, enn nå. Vi har sett at det er et marked for oss i mellomposisjon mellom reklamebransjen og techbransjen. Det er en veldig spennende plass å ligge, sier han.

Kreativt Forum: - Kostnadskrevende omstillinger
Benedikte Løvdal i bransjeforeningen Kreativt Forum sier til Kampanje at den digitale omstillingen for norsk reklamebransje har pågått over lang tid. Og de byråene som står igjen i dag, er i stor grad de som har lykkes med denne omstillingen.

- Da det digitale skiftet kom for alvor, forsvant noen byråer, nye kom til og atter andre gjenoppsto i ny struktur. Mange har brukt mye ressurser på kompetanseheving.  Dette har vært kostnadskrevende omstillinger som er krevende for alle byråer i en hverdag der timeprisene har stått stille og marginene ofte er små. Er du et lite byrå, kan det være spesielt tøft, sier hun.

- Hvor vanlig er det med permitteringer blant norske reklamebyråer?

- Om bruk av permitteringer er mer eller mindre vanlig i reklamebransjen enn ellers, har jeg ingen oversikt over. Men permitteringer brukes jo gjerne som en løsning for å komme over en midlertidig tøff økonomisk periode, der man tror på snarlig bedring, sier Løvdal.