Nyhetsanker og TV 2-klubbens forhandlingsleder, Morten Sandøy, forteller om en «gedigen skuffelse» etter at gårsdagens lønnsforhandlinger endte med lønnsdiktat klokken 03.00 i natt.

- Jeg har vært med i denne bedriften siden starten for 25 år siden og har vært med i forhandlingsutvalg både som medlem og forhandlingsleder i mange år. Jeg synes det er utrolig leit at vi for første gang ikke klarer å bli enige. Det har alltid vært klima og tradisjon for det, sier Sandøy til Kampanje.

Resultatet blir etter det Kampanje forstår slik; Rammen for oppgjøret ender på 2,42 prosent. De ansatte i redaksjonen får et lokalt tillegg på 6.000 kroner. Et lavtlønnstiltak innebærer at 29 medlemmer får en særlig lønnsjustering som i snitt utgjør 1.838 kroner.

I ettermiddag inviterer redaksjonsklubben til allmøte om resultatet av lønnsoppgjøret. Etter det Kampanje forstår er flere TV 2-ansatte svært misfornøyde med nattens lønnsdiktat. Flere reagerer på at lønnsoppgjøret gir en skral lønnsvekst, samtidig med at flere TV 2-sjefer har forlatt tv-konsernet med store sluttpakker.

Les også: Lønnsdiktat i TV 2 - brøt forhandlingene i natt

TV 2-direktør: - Ikke et dårlig tilbud
Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2, mener det ville vært «mer oppsiktsvekkende» om de skulle gitt et bedre lønnstilbud enn snittet av bransjen.

- Både de som jobber i mediebransjen og alle andre som ser hva som skjer, vet at de gode tidene for lengt er forbi. Ledere og ansatte i alle mediehus kutter kostnader og må akseptere et lavere lønnsoppgjør enn tidligere. Ikke minst gjelder dette for TV 2, som har vært gjennom det tøffeste året i vår historie. Mange ansatte har måtte slutte, og dette handler ikke om enkeltmåneder, men den store utviklingen. Vi er nødt til å bygge et tv-hus som tåler fremtiden. Det ville vært mer oppsiktsvekkende om vi nå skulle hatt et bedre lønnsoppgjør enn resten av bransjen. Det er ikke et dårlig tilbud som ligger der nå, det er et tilbud på linje med resten av bransjen, sier hun til Kampanje.

- I lys av den situasjonen TV 2 er i, hvor vi ikke kan binde oss til store kostnader frem i tid, så la ledelsen i siste instans frem alternative forslag for å komme frem til enighet, et av dem inneholdt et engangsbeløp. Dette ønsket ikke Klubb 2 å akseptere og vi klarte derfor ikke å komme frem til en enighet, legger hun til.

Saken fortsetter etter bildet.

Rigger for dårlige tider: - Både de som jobber i mediebransjen og alle andre som ser hva som skjer, vet at de gode tidene for lengt er forbi, sier TV 2-direktør Sarah Willand Foto: TV 2.

- Det går en grense
Men klubbens forhandlingsleder kjøper ikke argumentasjonen til TV 2-direktøren.

- Nei, det synes jeg ikke er oppsiktsvekkende. Ledelsen skryter oss opp i skyene for den innsatsen vi legger ned, men vi får ikke en klapp på skulderen i lønnsoppgjøret. Om du ser på snittet i MBL, så har vi en dårligere lønnsutvikling de siste årene enn bransjen for øvrig. Det går en grense for hva vi kan yte og yte, uten å få noe igjen i form av lønn, sier han.

Sandøy mener lønnsdiktatet er spesielt uforståelig i en høst der TV 2 vinner seerandeler og rapporterer om gode tider for salget av tv-reklame. Det skjer etter et år der tv-konsernet har kuttet rundt 170 ansatte og 350 millioner kroner i kostnader.

- I dette året med dramatiske kutt, hvor vi har sendt 170 ansatte ut dørene og de som er igjen løper raskere enn noensinne for å levere rekordtall og, som dere blant annet har skrevet om, «høstfest i TV 2». Vel, festen tok fort slutt for oss medarbeidere.

Les mer: Oktoberfest for TV 2 – øker mest i tv-markedet

Han mener de ansatte i TV 2 har strukket seg lengre enn man kan forvente og viser til at de gikk med på et nulloppgjør i fjor.

- Så går ledere ut i Kampanje og andre plasser og roper halleluja for at det går så bra, mens vi får et lønnsdiktat tredd ned over hodet. Det føles urettferdig.

Reagerer på sluttavtaler
Sandøy mener også det er ekstra provoserende å registrere at flere tidligere TV 2-topper har forlatt selskapet med solide sluttpakker. Som Kampanje skrev forrige uke, kommer det til syne i årets skattelister, der tre tidligere TV 2-direktører går rett inn på inntetktsoppen.

- Det er veldig sårt for oss og mange av medlemmene våre.

- Selv om disse avtalene er inngått av en tidligere ledelse?

- Ja, prinsippet er at det er penger til så mye annet i bedriften, men det er ikke penger til å verdsette den innsatsen medarbeiderne legger ned hver eneste dag. Vi tilhører nyhetsområdet i TV 2, og vi bidrar vesentlig til resultatet. Uten oss hadde det ikke vært noe TV 2. Vi er utrolig skuffet og provosert, men når det er sagt, så er vi så profesjonelle i det vi holder på med, at vi skal gjøre den jobben vi er satt til å gjøre på beste måte.

- Hvordan vil dette påvirke arbeidsmiljøet i TV 2?

- Det er jo det som er veldig spennende. Vi har aldri vært oppe i dette før og har ingen erfaring med det, men det er klart at dette vil åpenbart forsure miljøet. Vi satt oppe i hele natt og jeg fløy til Oslo med 06.10-flyet i dag tidlig og prøvde å få noen timer på puta, men det var ikke lett å få sove, for dette er vanskelig å fordøye. Det har haglet inn meldinger fra sinte, frustrerte og fortvilte medlemmer som spør om hvilke konsekvenser dette får.

- Skjønner at det har vært et krevende år
- Var det diktat og misnøye det TV 2 trengte nå etter et veldig tøft år med nedbemanning og kutt, Sarah Willand?

- Jeg skjønner virkelig at det har vært et krevende år for de ansatte og at det er krevende med uenigheter rundt lønn på toppen av det, men det ville vært uansvarlig av oss å forplikte oss til mye høyere kostnader i lang tid fremover når ting er så usikkert. Det er ikke enkeltmånedene, slik som dere slo opp i går, som er avgjørende.

- Kampanje har hørt at TV 2-ledelsen i forhandlingene krevde kutt i ferie, spisepauser, avisabonnement, NRK-lisens og andre velferdsgoder. Kan dere kommentere det?

- I 2020-prosjektet hadde ledelsen og tillitsvalgte en felles oppgave med å finne ut hvordan vi kunne kutte kostnader og ikke stillinger. Det handlet blant annet om slike administrative goder. Klubben mente at denne dialogen hører hjemme i tariffoppgjøret, og det sa vi var greit. Så konstanterer vi at vi heller ikke her kom til enighet om å spare inn.

Willand mener det er lite de kan gjøre med sluttavtalene til tidligere TV 2-ledere.

- Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan kommentere individuelle avtaler som er inngått. Det jeg kan si, er at det eksisterer avtaler for enkeltledere for TV 2 som er inngått av tidligere ledelse. Det er avtaleforpliktelser dagens ledelse har vært nødt til å forholde seg til. Slike avtaler eksisterer ikke for ledere som er ansatt i ny tid, og så er det viktig å understreke at vi ikke kan sammenligne enkeltstående sluttavtaler med lønnsoppgjør. Det ene har en kostnad ett år, det andre binder opp kostnader over flere år.

Les også: TV 2-sjefer grillet før storfest: - Det har vært en jævlig tid