I mai la Oslo kommune ut to av sine største reklamekontrakter på anbud. Det er kontraktene for bysykler, leskur og offentlige toaletter, og både Clear Channel og JCDecaux har vært med i forhandlingene. Bysykkelkontrakten er i dag i Clear Channels hender, mens det er JCDecaux som har solgt reklamen på leskurene.

Nå tar Clear Channel storeslem når de går inn i eksklusive kontraktsforhandlinger med Oslo kommune Bymiljøetaten om alle flatene. JCDecaux' kontrakt utløper 1. juni 2016.

Størrelsen på kontraktene skal etter det Kampanje kjenner til beløpe seg til et sted mellom 60-70 millioner kroner årlig og med en varighet på minimum 12 år, er kontraktenes samlede verdi fort på 700-800 millioner kroner.

- Etter en omfattende evaluering av økonomi og kvalitet i tilbudene fra Clear Channel og JCDecaux, har Bymiljøetaten i Oslo kommune valgt å gå videre i eksklusive kontraktsforhandlinger med Clear Channel på reklamefinansierte bymøbler i Oslo, skriver Catrine Schulze Carlsen, seksjonssjef Bymiljøetaten, i en pressemelding.

Selv om Bymiljøetaten nå velger å samle kontraktene under én leverandør, var ikke det en selvfølge, ifølge Carlsen.

- Ikke nødvendigvis. Vårt hovedfokus er å få best mulige tjenester levert til Oslos befolkning, så er det den som vinner og som er villig til å bli med på forhandlingene som vi nå inngår eksklusive forhandlinger med. Vi har fremdeles to tilbud liggende, sier hun til Kampanje.

Leskur, bysykler og toaletter gir reklameplass som aktøren som vinner kontrakten selger videre, og det er dette som gir inntekter for selskapet. Oslo kommune har så langt ikke hatt noen inntekter på bymøblene.

- Hva skal dere forhandle om nå?

- Nå skal vi forhandle om det økonomiske og komme frem til den beste løsningen.

- Forhandler dere om leieinntekter for Oslo kommune?

- Det vil dukke opp, men det er ikke det som vi nå har hovedfokus på.

Den nye kontrakten innebærer en stor økning i antallet bymøbler som skal prege hovedstaden. I dag er det cirka 1.350 bysykler i Oslo, mens Oslo kommune nå legger opp til en dobling av antall sykler når 3.000 sykler skal betjenes av 6.000 låser. I kontrakten ligger også 1.000 leskur og 20 toaletter.