Vi i selskapet Likenshare med praktisk erfaring fra 2010 og løpende innsikt gjennom analyse av sosiale datasett, føler oss forpliktet til supplere med vår innsikt rundt mandagens artikkel på Kampanje.com: - Facebook overvurdert som reklamekanal.  

I artikkelen uttaler at forskningsleder for medier i TNS Gallup, Knut-Arne Futsæter, at Facebook er overvurdert som reklamekanal.

Facebook og øvrige sosiale medier er der kundene er. Skal bedrifter som leverer varer og tjenester til forbrukermarkedet møte kundene effektivt, må det skje på brukernes premisser. Gjort rett og med tilpasset budskap for sosiale medier får man den nødvendige tilliten. Kanalen er perfekt til å opplyse om nye varer og tjenester og benyttes flittig til å planlegge innkjøp.

 Hvordan kan jeg så hevde dette så bastant? Likenshare som jeg representerer, har over 35.000 medlemmer og gjennomfører kontinuerlig undersøkelser mot disse. I en nylig avsluttet undersøkelse rettet mot gruppen over 25 år ga 1.400 respondenter følgende svar:

- 30% oppfatter facebook-annonser som nyttige.

- 54% oppgir at de opplever kommunikasjon fra kommersielle sider de har liket på, som nyttige.

- 57% oppgir at de bruker sosiale medier før de kjøper noe nytt og at de i hovedsak søker produktomtaler, anmeldelser og venners råd i denne sammenheng.

 Knut-Arne Futsæter i TNS Gallup tar derfor feil når han hevder at Facebook er overvurdert som reklamekanal. Det han imidlertid har rett i, er at mange bruker kanalen på en gal måte. De bedriftene som får mest ut av sin deltakelse i sosiale medier, aksepterer og lytter til sine kunder, og Likenshare sine deltakere går faktisk et steg lengre: De involverer aktivt kundene i markedskommunikasjonen. Dette gir betydelig gevinst for alle parter gjennom økt gjensidig tillit, bedre innsikt som igjen kan føre til bedre produkter og en mer effektiv dialog mellom produsent og konsument.

 Som medlem i vårt nordiske nettverk melder mennesker seg inn for å få og for å prøve produkter, tjenester og opplevelser, men også for å dele brukeropplevelsene med vennene sine på nettet og med de bedriftene som deltar. Det vi forlanger av våre medlemmer, er å alltid komme med sine ærlige meninger og aldri med noen sminket utgave av sannheten.

Bedriftene vi samarbeider med, ønsker våre medlemmers engasjement av flere årsaker, men først og fremst for å lære eksisterende eller potensielle kunder bedre å kjenne. Med smart datahåndtering fra vår side og frivillig informasjonsdeling fra medlemmenes side, kan bedriften dermed koble riktig målgruppe med rett merkevare.

Når våre medlemmer melder seg inn for å motta produkter, tjenester og opplevelser og dele sine brukeropplevelser med venner på nettet, sier det seg nesten selv at de ikke reagerer negativt at facebook har blitt en markedsplass i tillegg til alt det andre kanalen står for.

Les også: Øyvind Solstad: - Facebooks plutselige død

Stig Ola Johansen er gründer og daglig leder i Likenshare.