Rent faktabasert er fire av ti de mest brukte nettsidene i Norge rene nettaviser. I tillegg har man Startsiden som har sine ABC Nyheter, NRK som satser stort på nyheter, SOL som lever av andres nyheter og MSN som også har svært mye nyheter på sin forside og undersider. De to eneste sidene på topplisten uten særlig nyhetsfokus er Gule sider og Finn – to søketjenester hvor den ene er sterkt knyttet opp mot en nyhetsorganisasjon.

I tillegg er det en side som glimrer med sitt fravær på listen, nemlig Google, som etter all sannsynlighet er Norges største nettside. Der er vi nok helt enige.

Samtidig - det er faktisk slik nå at stadig flere skriver inn adressen www.nettavisen.no eller www.vg.no eller for den sakens skyld www.oa.no når de skal besøke sin nettavis, uten å søke. Av alle besøkende til Nettavisen kommer rundt 70 prosent direkte ved å ha siden som bokmerke eller som startside. Kun to prosent kommer fra Google. Og, Karl Philip, jeg søker oftere etter Huffingtonpost enn Dagbladet fordi jeg synes det er kjappere.... Bakgrunnen er at Dagbladet over tid har bygget sin merkevare hos meg, slik at jeg husker de «top of mind». Huffingtonpost er ganske så nytt.

Diskusjonen handler vel egentlig ikke om hvem som er størst, siden det for en kjøper av reklame vil være mindre relevant enn effekt og målgruppe. Vi snakker derfor om hva som gir mest for pengene, og hva man bør velge.

Mye av svaret fra mange forståsegpåere og eksperter har nemlig de to-tre siste årene har vært at søkeordsannonsering er løsningen på både det ene og det andre. På enkelte har det nærmest virket som om søkeordsannonsering kan kurere stort sett alle problemer man har fra liktorner til merkevarebygging og mersalg.

Karl Philip Lund skriver i sitt første innlegg på Kampanje.com at hvis han hadde brukt penger på søkeordsannonsering i årsskiftet 2004/2005 istedenfor annonser på Nettavisen så ville han ha fått ti ganger flere direkte flybestillinger av billetter.

Søker du i Google etter flybillett Bergen får du tre annonser før det første søkeresultatet. Du får både Norwegian og SAS, samt supersaver.no. Til venstre finner du Widerøe, Ebookers, Finn, Seat24, Travellink, TerminalA, Hurtigruten(!) og Marcopolo. I dette virvaret skal det altså være bedre å annonsere på kort og lang sikt enn ved å bygge merkevaren strategisk? Mitt klikkvalg baserer seg på den merkevaren som er bygget opp før jeg får dette resultatet (Til info: Denne gangen klikket jeg på Norwegian).

Hva er så fremtiden for merkevareannonsører? Stadig flere produkter som passer for de tradisjonelle annonsørene man finner på tv og i magasiner har kommet på nett. I tillegg kommer formater og muligheter som gir de samme merkevarebyggende effekter man kjenner fra andre kanaler.

Vi i Mediehuset Nettavisen har innført revolusjonerende format og løsninger tidligere. Blant annet når vi lanserte det som ble Norges største livsstilsmagasin, Side2. Vi har vært ledende på integrering av sponsormuligheter og samarbeid, som med SOS Barnebyer og deres virtuelle barneby. I 2000 laget vi nye gorker sammen med Coca-Cola, og vi har laget interaktive kampanjer med enorm oppmerksomhet for alt fra banker til bilmerker og hårfarge. Vi har fra første lanseringsdag kun vært et internettmedie, og ingenting annet.

I baklomma vår for 2009 har vi en løsning som vil kombinere det beste fra to verdener. Vi vil kombinere merkevarebyggingen man får gjennom store formater med søkeord og stikkord. Det vil si at man kan kjøpe merkevarebyggende annonser i store formater på samme måte som man kjøper søkeordsannonsering. Ønsker du annonser rundt saker som omhandler Liverpool, og kun i positiv forstand så kan du få det. Vil du ha annonser rundt saker som omhandler helse, eller for den sakens skyld kun sirkeltrening så kan du gjøre det.

I tillegg vil vi lansere flere nyvinninger når det gjelder effektmåling, samt plasseringsmuligheter for profilbyggende annonser. Det er ingen tvil at i merkevaremarkedet at den aller største utviklingen vil skje i 2009 på nett. Vi vil nok en gang være i førersetet.

Vil du være med så heng på. Vi har verken stagnert eller stoppet opp, og det vil både lesere og annonsører merke i 2009.

Hvis du som annonsør lurer på hva du skal gjøre så vil jeg foreslå følgende: Ha alltid et grunnlag på søkeord, slik at dine potensielle kunder alltid finner deg - og bygg merkevaren på toppen, foran og etterpå. Få hjelp fra medier og mediebyråer når det gjelder hvordan du mest effektivt kan bygge dine merkevarebyggende kampanjer.

Sagt på en annen måte: Ja, takk - begge deler. Du skal høre både på Søren Eriksen som vil selge deg effektive merkevarkampanjer og på Karl Philip Lund som vil selge deg effektive kampanjer på søkeord. Kanskje også Lund vil synes vår søkeord/stikkordsbaserte annonsering også er av interesse i denne nye verdenen.

Pål Nisja-Wilhelmsen er innovasjonssjef i Mediehuset Nettavisen.