Tirsdag kveld var det duket for finalekamp nummer fem i ishockeysluttspillet. Storhamar hadde matchball ettersom de ledet 3-1 i  «best av syv»-serien. Og i det som utviklet seg til å bli en særs spennende finale var det til slutt Storhamar som kunne slippe jubelen løs.

Eirik Salsten ble den store helten da han satte inn 4-3 kort tid ut i spilleforlengelsen. 67.000 seere var innom TV 2s kanaler da Salsten satte pucken i nettet, mens 39.500 fulgte hele sendingen i snitt.

Storhamar vant dermed 4-1 sammenlagt mot Vålerenga og kan kalle seg norgesmestere i ishockey.

Se alle seertallene for årets sluttspill nederst i saken.

- En utrolig gledelig vekst
Da Kampanje sist omtalte seertallene til den norske hockeyligaen i november kunne TV 2 og interesseorganisasjonen Elitehockey fortelle at ishockey hadde fått seg et realt løft med økte seertall og stappfulle tribuner. 

Og ifølge seertall-oversikten Kampanje har fått tilsendt fra TV 2 onsdag ser det ut til at interessen har vedvart hel til sluttspillets siste sekund. 

- Vi er svært fornøyde med den veksten vi ser rundt interessen for norsk ishockey, og som manifesterer seg i nye rekorder både på seertall og publikumstall, sier sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen.

- Ingen kannibalisme
I snitt har 24.300 seere sett alle årets sluttspillkamper, hvilket er en økning på 20 prosent fra i fjor. Det største løftet er det imidlertid semifinalene som har fått. 25.000 seere i snitt fulgte disse, noe som er en økning på 45 prosent fra i fjor.

- 20 prosent totalt sett er sterkt. Finalene noterte 13 prosent økning. Det er også solid, og at veksten her ikke ble større så henger det nok sammen med at vi hadde gode seertall rundt finalene allerede i fjor, mens kvartfinaler og semifinaler har skutt fart denne sesongen, forklarer Jansen Hagen.

Sportsredaktøren er glad for at både seertall, og publikumstall har økt i takt med hverandre.

- Det er gledelig å se at tallene henger sammen. Det er ingen kannibalisme, men et felles løft. Ishockey sprenger grensene og setter rekorder for både finalekamper, sluttspill og grunnspill i årets sesong. Ting var ikke bedre før - de har aldri vært bedre enn nå. Og det skal alle involverte som jobber for å løfte interessen av norsk ishockey være skikkelige stolte av, sier Jansen Hagen.

Kan slå Sverige
I tillegg til seertallene skal de fem finalekampene hatt totalt 30.986 tilskuere, hvilket er et snitt på 6.197 tilskuere per kamp. Det er tidenes høyeste tilskuertall i en NM-finale. Tilskuersnittet i de norske finalene ligger an til å bli høyere enn hva SM-finalene i ishockeynasjonen Sverige klarer å diske opp med, ifølge TV 2.

Tilsammen var 121.976 tilskuere på plass i sluttspillet totalt sett, noe som gjør årets sluttspill til tidenes mest besøkte.

Se seertallene for årets sluttspill her:

Finalekamp Gjennomsnitt seere Økning i prosent fra 2023
Kvartfinaler 11.000 + 28 
Semifinale 25.000 + 45
Finale 36.000 + 13
Totalt 24.300 + 20