Snapchat fortsetter å vokse, og har i dag 2.4 millioner daglige brukere i Norge.

Mange av dem som bruker videodeling-tjenesten synes bruk av filtre er det som gjør appen ekstra morsom – men vet muligens ikke at en av verdens mest populære «filterkunstnere» er den norske 23-åringen Adrian Lund. Han er ble ansatt som kreatør i Sempro i mars, og har hos Snapchat fått tittelen «Official Lens Creator».

– Jeg begynte med Snapchat allerede da jeg var 15 år og bruker det fortsatt mye. Rundt regnet sender jeg vel 80-100 snaps om dagen, sier Lund.

Det var i 2018 at han begynte å lage sine egne Snapchat-filtre.

– Jeg var ute etter å skape linser som var mest mulig lik den måten jeg redigerer bilder. Og uten at jeg var klar over det, ble filtrene «Endless Summer», «Midnight Sun» og «White Dust» favoritter blant verdens Snapchat-brukere. Høsten 2018 lå jeg allerede på 20 millioner views, forteller han.

Stadig nye rekorder
I dag er de tre filtrene blant verdens mest brukte. Selv om Snapchat ikke går ut med rangeringer av dem som har fått tittelen «Official Lens Creators», har de bekreftet at vi snakker om topplasseringer for Lunds mest brukte filtre.

– Nå har jeg vel rundt 41 milliarder views, eller nedlastinger, av mitt mest populære filter, Endless Summer. Det totale antallet views for filtrene jeg har laget for Snapchat, inkludert White Dust og Midnight Sun, har akkurat rundet 86 milliarder, sier Lund.

Lund får ikke betalt per nedlastning av hvert filter av Snapchat, men tar gjennom ordningen som «official lens creator» imot oppdrag der han får betalt for hvert filter han skaper som inneholder musikk. 

- Hvor mye jeg får betalt for det, er dessverre mellom meg og Snapchat, sier Lund og legger til:

- Jeg har også en nettside der jeg selger linsene som Lightroom-presets, så folk kan bruke redigeringen på bilder som er tatt utenfor Snapchat. 

Les også: Tror prisene på TikTok snart vil øke - Synnøve Finden er én av få norske annonsører på appen

– Kan lære mye hos Sempro
Lund sier at han har funnet seg godt til rette med sine kolleger hos Sempro. 

– Sempro har så utrolig mange flinke folk som jeg kan lære veldig mye av. Jeg blir dratt inn i ulike kundeteam og får et vidt spekter av arbeidsoppgaver. Det gjør at jeg får en variert hverdag og masse ny kunnskap. Jeg har fått jobbet som fotograf, klipper, animatør og laget Snapchat-linser. Det er også veldig gøy å få lage innhold for store og spennende kunder som folk faktisk ser. 

Lund ble ansatt i Sempro rett før nedstigningen av Norge, som betyr at han startet arbeidsperioden med hjemmekontor.

– Sammen med sine team har Lunden jobbet med store kunder som Pågen, Usbl, Egmont, Toyota og Synnøve Finden. Det er morsomt å se ham og de andre unge og sultne, og hvordan de bidrar med kreativitet, kunnskap og nye tanker. Kombinasjonen med de hos oss som har lengre fartstid gir en god symbiose, sier teamleder og kreativ leder i Sempro Oslo, Knut Christian Moeng.

Han sier at han ser mange muligheter for Sempros kunder og Snapchat, og mener det er en viktig kanal for mange av deres kunder.

– Med 2,4 millioner daglige brukere sier det seg selv. Og det at Snapchat er så sterke på den yngre målgruppen, gjør dem viktige for mange av merkevarene vi i Sempro jobber med. Så vår ansettelse av Lund kunne vel ikke vært bedre timet, sier Moeng.

Les også: Slik har Greta Thunberg brukt sosiale medier i klimakampen: - Umulig å forestille seg hvor stort det er blitt