Tror prisene på Tiktok snart vil øke - Synnøve Finden er én av få norske annonsører på appen

Sosiale medier-ekspert spår en stor økning i antall annonsører på plattformen i tiden fremover.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

For kidsa er appen TikTok gammelt nytt - men for de fleste over 25 år er videodelingsappen fortsatt et uutforsket univers. I vår nådde appen en ny milepæl med over 2000 milliarder nedlastninger, og ifølge Aftenposten vokste appen seg enda større i Norge da koronakrisen inntraff. 

Ifølge Christine Engh Hansen, sosiale medier-ekspert i Mindshare Norge, er det foreløpig få norske annonsører som har testet ut annonsering via appen. Hun anslår at mellom 10 til 15 norske annonsører i dag annonserer via appen - og hun trekker frem Helsedirektoratet, Røde Kors og Synnøve Finden som tre av dem som lykkes best. 

- Jeg mener at alle har tatt noen riktige grep. De har blant annet tatt hensyn til målgruppen gjennom samarbeid med influensere, samt at de har tilpasset innholdet slik at det passer naturlig inn i TikTok-universet, sier Engh Hansen.

Dersom du har selv har TikTok, kan du ta en titt på kampanjene under emneknaggene #sammenalene (Helsedirektoratet), #koronavettchallenge (Røde Kors/Kors på halsen), og #synnøvefinden og#synnøvetoast (Synnøve Finden).

- Første gang vi prøver oss på plattformen

- Synnøve er en utfordrer, så vi ønsket prøve oss ut via en kanal som er litt mer leken, der vi også kunne treffe yngre forbrukere. Da passet TikTok godt, sier Mikkel Haugstveit, markedssjef i Synnøve Finden til Kampanje.

Synnøve Finden fikk hjelp av digitalbyrået Sempro, der de er kunde, til å finne ut hvordan de skulle gå frem. 

- Vi brifet til dem at vi ønsket å lage noe innhold om toast, før de fant de mat-influenserne de mente passet best til oss. Det vi ser, er at det i sosiale medier er veldig mye reklame for teknisk mat, som proteinbarer og proteinpulver. I vår kampanje ønsket vi å fokusere på at vanlig mat er sunt, og at ost er sunt og proteinrikt, sier Haugstveit. 

Kaaynelagermat, Misbettayoutube, Oyunnkrogh, 30secondkitchen og Augustogmartin er profilene selskapet har annonsert hos. 

#Synnøvetoast og #Synnøvefinden, som er emneknaggene de har tatt i bruk, har nå henholdsvis 406.900 og 417.400 views. Innholdet dukket først opp på plattformen i slutten av mai og begynnelsen av juni. 

Ifølge Haugstveit bruker Synnøve Finden foreløpig «ikke store ressurser» på å annonsere via TikTok, ettersom denne kampanjen var en «første test». Selskapet annonserer hos både Facebook, Instagram, Youtube og Snapchat. Tidligere år satset de også på TV- og utendørs-reklame. 

- Ser dere på TikTok som framtidens influenser-markedsføring for Synnøve? 

- Vi ser at det ser lovende ut så langt, men vi har ikke tatt noen beslutning på hvor mye vi skal satse på det fremover, sier Haugstveit. 

Spår en økning av annonsører på TikTok

- Jeg vil tro at flere annonsører og aktører prøver seg på plattformen fremover. Spesielt nå som TikTok også har åpnet opp en egen self-service-plattform der store og små bedrifter selv kan styre annonsene, sier sosiale medier-ekspert Engh Hansen.

- Kommer alle til å «måtte» annonsere på TikTok etterhvert, for å henge med i tiden?

- Nei. Her er det viktig at man tar en vurdering med tanke på hovedmålet med kampanjen, samt hvem man ønsker å rette seg mot. Jeg anbefaler ikke å bruke TikTok «bare» fordi alle andre gjør det. Det må være en god vurdering bak, passe med kampanjemål og målgruppe, sier Engh Hansen.
 
Engh Hansen mener at dersom du har et budskap som skal nå ut til unge, som ikke omhandler kjøp og salg, men for eksempel å oppfordre til til adferds- eller holdningsendring – da er TikTok noe du bør vurdere i «kanalmiksen».

- Er det noen kjennetegn eller fellestrekk mellom kampanjene som slår an? 

- Utfra egen erfaring har vi sett at annonsering via influensere har en god effekt. Det vil si at annonsøren gir influenseren frihet til å lage innhold som inkluderer produktet eller budskapet som skal formidles, sier Engh Hansen og fortsetter:

- På denne måten virker det antakeligvis mindre inntrengende og mer naturlig for målgruppen, ettersom influenserne lager innholdet i tråd med hvordan de vanligvis lager videoer. Disse videoene må selvsagt markeres godt med «reklame», og «annonse» slik at det er tydelig for målgruppen.

Sosiale medier-ekspert hos Mindshare:

Christine Engh Hansen anslår at mellom 10 og 15 norske annonsører tar i bruk TikTok for øyeblikket. Hun tror vi vil se en stor økning snarlig.

Måler suksess i engasjement

Haugstveit sier Synnøve Finden ønsket å være tidlig ute, og å «tenke litt utenfor boksen».

- Det var sånn vi kom på å prøve oss på appen. I tillegg ser vi at seriøse ikke-kommersielle aktører som Erna Solberg og politiet er på plattformen. Det sier noe om verdien av å være tilstede der. Det er en spennende kanal, sier markedssjefen.

- Hvilke mål har dere i å være på TikTok? Og hvordan måler dere suksess på plattformen? 

- I engasjement. Det her er den første gangen vi har prøvd oss på plattformen, som en del av en større toast-kampanje. Vi ser hva slags morsomme klipp influenserne klarte å lage med våre produkter, så selve innhold må vel også sies å være et suksess, sier Haugstveit. 

- Er det kundegrupper dere ellers sliter med å nå, som dere når via TikTok? 

- Ja. Det er derfor vi må bruke sosiale medier, det er jo for å nå de unge, som vi ikke når andre steder.

- Appen målgruppe på 13-24 år, men ifølge Mindshare er det også ekstremt mange yngre brukere. Ettersom det er ulovlig med reklame rettet mot barn, hvordan forsikrer dere dere om at dere ikke treffer et veldig ungt publikum? 

- Vi har brukt mat-influensere som ikke når ut til de aller yngste, og klippene har i hvert fall et tema som er fornuftig. Når vi snakker om yngre brukere, så mener vi folk mellom 18 til 25 år, sier Haugstveit. 

Les også: TikTok-suksess for Obos-maskotter: - Facebook og Instagram har blitt mer strigla og polert

Tror annonse-prisene vil øke

Engh Hansen sier at TikTok tilbyr muligheten om å kjøre kampanjer målrettet mot visse aldersgrupper – slik kan man altså muligens unngå å nå ut til de aller yngste.

- Derimot kan man dessverre ikke unngå at man treffer et ungt publikum ettersom TikTok baserer alderskontrollen på brukererklæringer, og da finnes det en risiko for at mange har oppgitt feil alder for å kunne bruke appen. Derfor kan det være hensiktsmessig å unngå annonser med kjøpsrelatert budskap, sier hun.  

- I tillegg kan man se på en strategi der annonsene knyttes til norske influensere som man har godkjent i forkant. På den måten har annonsørene bedre kontroll over hvor annonsene vises, legger hun til.

- Opplever du at annonsørene får innpass hos TikTok-brukerne, eller blir de gjennomskuet som noen som «bare» vil selge noe? 

- Som med andre sosiale medier, kommer det helt an på hva slags innhold som benyttes. Jeg antar at mange vil gjennomskue annonsører som «bare» vil selge noe, og at det kanskje ikke helt passer inn i universet brukerne er vant med. Derfor bør man tenke nøye gjennom hvordan man benytter plattformen, og tilpasse innholdet basert på det. Som andre sosiale medier, bør også innhold på TikTok utformes etter kanalens egenskaper, sier Engh Hansen.

Hun sier at summene norske annonsører må ut med for å annonsere på TikTok « antakeligvis varierer på lik linje som med andre sosiale medier».

- Det er derimot veldig mulig at prisene vil øke jevnt i fremtiden, når flere bedrifter tar i bruk selfservice-plattformen og «kjemper» om de samme målgruppene. Men akkurat nå kan det godt være at TikTok ligger på et litt rimeligere nivå sammenlignet med andre sosiale medier, og at fremoverlente annonsører kan få et konkurransefortrinn på grunn av lavere støy og høyere «share of voice». Men som tidligere nevnt, er det målgruppe og målsetning som er det aller viktigste i vurderingen av om man skal være på TikTok eller ei.

- Må gjøre en sikkerhetsvurdering

TikTok har blitt mye omtalt i internasjonale medier i sommer. I starten av juli skrev flere store aviser om at TikTok muligens kommer til å forbys i USA, grunnet mistanke om kinesisk overvåkning – og denne uken melder flere av de store TikTok-stjernene at de forlater appen, til fordel for den LA-baserte rival-appen Triller.

E24 er blant dem som har skrevet om at norske myndigheter ikke har sikkerhetsvurdert appen. 

- I flere nyhetssaker kommer det frem at Kina anklages for å overvåke brukerne. Har dere hos Synnøve Finden tatt noen sikkerhetsgrep eller gjort noen vurderinger knyttet til dette? 

- Nei. Vi har brukt noen influensere som en test, og må ta en vurdering nå i etterkant på hvordan det har gått. Da vil vi også ta en vurdering knyttet til sikkerhet. I tillegg så vi som sagt at det var mange seriøse aktører på plattformen, så da ønsket også vi å teste det, sier Haugstveit.

Engh Hansen ønsker ikke å uttale seg om hvilke sikkerhetsvurderinger bedrifter eller organisasjoner bør gjøre.

- Dette må de selv vurdere, avslutter hun.

Tror prisene på Tiktok snart vil øke - Synnøve Finden er én av få norske annonsører på appen