Da Greta Thunberg holdt sin første klimastreik alene foran Sveriges riksdag i 2018, var hun fortsatt en «vanlig» og ukjent 15-åring. Thunberg hadde da fått lite oppmerksomhet i den tradisjonelle pressen, med unntak av at et debattinnlegg hun hadde skrevet i Svenska Dagbladet, som kom på andreplass i en debattkonkurranse for unge.
I utgangspunktet skal Thunbergs plan ha vært å streike hver dag frem til det svenske valget 8. september i fjor, men etter at britiske The Guardian omtalte Thunberg for første gang 1. september 2018, begynte ballen å rulle for fullt - og Thunberg bestemte seg for å streike hver fredag.
Litt over et drøyt år senere er Thunberg uten tvil klimakampens «postergirl» - allerede i mars 2019 samlet klimastreikene #fridaysforfuture en million streikende, og nådde nye høyder med nærmere fire millioner streikende i september. Streiken har spredt seg til barn og ungdommer i land så langt unna som Pakistan, Nigeria og Kina. Og mens klimasaken har definert det offentlige ordskiftet i 2019, har Thunberg blitt den syvende mest googlede personen i verden, og blitt kåret til «årets person» av Time Magazine.
- Det er fascinerende å se at en 16 år gammel svensk jente har klart å mobilisere så mange mennesker verden over. Ikke bare til å streike, men til å bry seg om miljøsaken, sier Malin Eide Hanssen i Knowit Experience.
Så hvordan har Thunberg brukt sosiale medier i kampen for å sette klima øverst på dagsorden? Vi har spurt i Hege Skarrud, leder i miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire, sosiale medier-rådgiver Astrid Valen-Utvik og firmaet KnowIt Experience, som jobber med digitale brukeropplevelser, om å gi oss en analyse.