Kampanje kunne i går gjengi helt ferske tall på utbredelsen av annonseblokkering er i Norge. Tallene, som stammer fra TNS Gallups nyeste «Interbuss»-undersøkelse, viser at en av fire har installert annonseblokkeringsteknologi på sine datamaskiner. Men tallene på mobil og nettbrett er langt lavere. Her viser Gallups tall at under én av ti har gjort den samme jobben på mobilen. Det til tross for at Apple i fjor høst med oppdateringen av operativsystemet iOS9 på mobilen åpnet for installering av adblock-teknologi.

Les også: Så mange bruker adblock i Norge

Nå har Gallup også regnet ut hvor mye av trafikken til de norske nettmedier som er utsatt for annonseblokkering. I beregningen har Gallup justert for hvilken device trafikken kommer fra, samt trafikk fra Apper og Facebook som ikke blokkeres.

- Vi har gjort en beregning med kombinasjon av tallene vi har om adblocking og tall for trafikk til norske mediers nettsider. Beregningen viser at rundt 12 prosent av all trafikk på norske mediers nettsteder er utsatt for annonseblokkering. Dette er altså trafikk som mediene ikke får betalt for, sier marketingdirektør i TNS Gallup, Ingvar Sandvik, til Kampanje.

Med en samlet merkevareomsetning for displayannonser på desktop og mobil på rundt 2,5 milliarder kroner er det det dermed grunn til å tro at norske nettmedier taper rundt 330 millioner kroner på at norske brukere blokkerer for reklamen. Summen bygger på de siste nett-prognosene til IRM for 2015.

Saken fortsetter etter bildet.

- Det er mye penger:

Marketingdirektør i TNS Gallup mener norske nettaviser går glipp av store inntekter som en følge av at nordmenn har installert ny annonseblokkeringsteknologi på sine datamaskiner og mobiltelefoner. - Det er selvsagt mye penger og kan ikke avfeies som ubetydelig, sier Sandvik.

- Ja, med våre beregninger og forutsetninger kan man anta at blokkert trafikk representerer et bortfall av inntekter på cirka 330 millioner kroner. Dette er selvsagt mye penger og kan ikke avfeies som ubetydelig.  Men gitt dommedagsprofetiene som løp i forveien av lanseringen av iOS9, er dette kanskje langt lavere enn hva noen fryktet, spør Sandvik retorisk.

Han sier videre at summen kan bli betydelig høyere dersom utbredelsen av annonseblokkeringen på mobil kommer opp på samme nivå som på datamaskinen, det vil si PC eller Mac.

- Det er klart norske medier taper på dette, og skulle blokkering på mobil og nettbrett komme opp på nivået vi ser for blokkering på datamaskiner blir det dramatisk. Men der er vi altså ikke i dag, sier han.

Utfordringene er mange når det gjelder salg av digitale annonser og langt de fleste mediehusene opplever at veksten digitalt er langt unna å demme opp for fallet på papir. Siden 2007 har annonseomsetningen for avis falt med over tre milliarder kroner, viser tall fra IRM.

Les også: Hvor ille blir det denne gangen?

Samtidig sliter mediehusene digitalt og opplever nå for første et fall i digitalinntektene. Tall fra Norges største aviskonsern Schibsted for tredjekvartal i 2015 viste at VGs digitale inntekter falt med ni prosent, mens nedgangen for regionavisene var på fire prosent. Noen går til og med så langt som å spå bannerannonsens død.

Ingvar Sandvik i TNS Gallup mener dette er grunn til å stille spørsmålet om forretningsmodellene på nett og om ikke brukerbetaling kan «ha et større inntektspotensial enn hva tapet på adblocking har i dag»

- Vi i Gallup har ikke noe grunnlag for å mene mye om dette. Men for å sette ting i perspektiv, er det en spennende tanke at dersom hver person i Norge over 18 år betalte ti kroner mer per måned for innholdet de konsumerer enn de gjør i dag, utgjør dette rundt 500 millioner kroner i inntekter, sier Sandvik.