Navn: Erling Løken Andersen
Stilling: Styreleder i AI- og digitalbyrået Journey
Alder: 43 år
Aktuell: Tidligere i år trakk han seg som administrerende direktør i Journey og nylig toppet han listen over Byrå-Norges høyeste skattbare inntekt.
- Hvordan har det vært å ta et steg tilbake i Journey, og hvordan føltes det å bli kåret til den rikeste i reklame- og eventsjefen i Norge?
- I år har jeg vært gründer i 20 år. Det er hyggelig å se at tingene man driver med opplever en viss form for suksess. Når det er sagt, så har penger aldri vært viktig for meg. Jeg er mer opptatt av meningsfullhet i arbeidet mitt og familien min enn hvor mye jeg klarer å tjene hvert år. Penger er bare en mekanisme for gode opplevelser, og kan aldri erstatte familie eller kjærlighet. Etter hvert har det også blitt naturlig at jeg trekker meg litt tilbake i Journey. Jeg jobber ikke lenger så operativt på kundenivå, men mer med administrasjon, finans og strategiske avgjørelser på styrenivå. Jeg syntes det er OK, fordi jeg har også andre engasjementer utenfor Journey.
- Hva spiser og drikker du på julaften?
- Vi lager ribbe, biff og medisterkaker. Jeg vet ikke helt hva jeg drikker, men jeg har kjøpt noen flasker av Bjarne Melgaards nye Bordeaux-vin «Untitled» - så kanskje den? Den er god.
- Hvilken julesang er din favoritt og hvilken hører du helst aldri igjen?
- Favoritten er når barna mine synger «Dingle Dong» (Jingle Bells), og så hører jeg helst aldri Santa Baby av Eartha Kitt igjen.
- Om du skulle oppsummere 2024 med tre ord, hvilke ord ville du valgt, og hvorfor velger du akkurat de ordene?
- Overraskelser, utfordringer, og omstilling. Overraskelser, fordi 2024 har vært et år fullt av overraskelser - fra presidentvalg, utvikling innen KI, Syria og romvesen-avsløringer i den amerikanske kongressen. Utfordringer, fordi det har vært et veldig utfordrende år på mange plan. Og omstilling, fordi vi har måttet omstille oss, både i mediebransjen og i mitt eget privatliv, med ankomsten av et tredje barn. Totalt sett har det vært et veldig bra år.
- Hvilken person har imponert deg mest dette året?
- Elon Musk. Han vil sende folk til Mars, kjøper Twitter, lager raketter, elbiler og flammekastere, samt bidrar til å vinne presidentvalg. Og så er det mange som hater ham - dét elsker jeg. Jeg elsker de som ikke bryr seg om andre folks meninger, men går sin egen vei.
- Kommer monarkiet til å overleve årets kongelige skandaler og har din tillit til kongehuset blitt svekket?
- Jeg pleide å være tilhenger av monarkiet, men nå er jeg sannelig ikke sikker lenger. Kongehuset har alltid vært bra, men de siste skandalene får det på noen måter til å fremstå som en feilet barnevernsinstitusjon. Klarer det å hente seg inn igjen? Tiden får vise.
- Formueskatt er en av de store politiske debattene for tiden. Hvor stor formue skulle du hatt før du satte deg på flyet til Sveits (begrunn gjerne hvorfor eller hvorfor ikke det ville vært aktuelt)?
- Når? Jeg vurderer å flytte ut fra Norge på daglig basis. Ikke fordi jeg ikke vil betale skatt, men fordi jeg nekter å bli behandlet på denne måten. Staten driver en uforutsigbar, gründerfiendtlig politikk og når folk klager på behandlingen er staten frekke nok til å ønske store, norske verdiskapere «god reise» til utlandet. Det hele er så hårreisende skamfrekt at man blir oppgitt. Det virker som pådriverne for denne politikken ikke forstår hva som er i ferd med å skje: Norge mister fremtidige skatteinntekter i milliardklassen - og det er arbeider- og middelklassen som vil måtte plukke opp regningen. Milliardærene er jo for lengst flyttet! Norge var et mer oppegående og lovende land når folk ikke hadde vissheten om at staten ville forsørge dem fra krybbe til grav. Det brakte frem solide industribyggere, som Eyde, Bergesen, Jahre, Fredriksen og flere. I dag vil mange heller bli influensere. Men - man får det landet man fortjener. Når jeg er ferdig med bleieskift vurderer jeg å bli statsminister i Norge, bare for å få ting på rett kjøl igjen.
- Hvis du skulle la deg inspirere av Kirsti Bergstø til å lage en «Wall of Shame», hva hadde vært temaet og hvem ville fått bildet sitt på veggen?
- Alle som har blind tro på at myndighetene gjør det som er best for oss.
- Posten brukte kunstig intelligens til å lage årets julefrimerker og Coca-Cola brukte KI til å lage reklamefilm. Har bruken av KI allerede gått for langt?
- Nei. Jeg syntes det er kommet altfor kort? De siste jobbene i verden jeg hadde anbefalt sønnen min å bli nå, er kameramann, 3D-modellør, klipper eller regissør. Dette er historiske jobber som snart vil være utdødd. Innen psykologien har man noe som heter "De 5 stadiene av sorg", som er fornektelse, sinne, forhandlinger, depresjon og (til slutt) aksept. Det tror jeg er begrep hele den kreative industrien nå må lære seg. Fordi vi står foran gigantiske omstillinger - og det nytter ikke å kjempe imot. Man må akseptere endringene - og tilpasse seg. KI vil bare bli bedre og bedre, og snart forbigå alt hva vi mennesker kan produsere. Posten og Coca-Cola var kanskje først, men de vil ikke være de siste.
Les også: Coca-Cola slaktes for KI-reklame – nå er den byttet ut med «ekte» vare
- Hva er nyttårsforsettet ditt?
- Å oppnå mer, fortsatt være sulten, samtidig som jeg er mest mulig sammen med barna.
Kommentér