Nordmenn blir stadig mer opptatt av bærekraft – ikke minst når vi er i dagligvarebutikken og handler matvarer. Vi ønsker å spise sunnere, grønnere og mer bærekraftig, men mange opplever at det er vanskelig i praksis. Hvordan kan design og andre virkemidler bidra til en sunnere og grønnere hverdag for folk flest?
Mye forskning viser at forbrukere er positive til tiltak som gjøres av produsenter og dagligvarebutikker. En stor europeisk undersøkelse viser at forbrukere er svært opptatt av både helse og miljø når de velger mat. I tillegg ser vi en klar trend i retning av at forbrukere aksepterer og ønsker at produsenter og dagligvarebutikker gjør det lettere å velge sunnere og grønnere. I en fersk undersøkelse utført av Opinion sier hele halvparten av de spurte at de aktivt ser etter sertifiseringer eller merker på jakt etter informasjon om produkter er bærekraftige.
Virkemidler som merking, pakningsdesign, pris og plassering i butikk påvirker valgene folk gjør i butikk, og gir både dagligvarekjeder og matprodusenter muligheten til å hjelpe folk med å lykkes med sine ambisjoner om å spise sunnere og grønnere.
Hvis Norge skal lykkes med å oppfylle sine internasjonale klimaforpliktelser, må vi alle gjøre mye mer, og vi må gjøre det mye raskere. Vi må både spise sunnere, kaste mindre mat, fly mindre, bruke mer miljøvennlig transport og gjenbruke ressursene på en bedre måte. Dette er viktig både for samfunnet som helhet og for den enkelte forbruker.
Fra forskning på adferdsøkonomi vet vi også at handling skaper holdninger. Vi må med andre ord erfare at grønnere og mer bærekraftige produkter smaker godt for å endre spisevanene våre. Derfor blir det så viktig å gi folk god og tydelig informasjon så nær kjøpsøyeblikket som mulig – for eksempel i form av god design og merking som tydelig signaliserer at produktet er bærekraftig, og i tillegg må vi bruke nudging-teknikker.
Matprodusentene må bli enda flinkere til å merke produktene på en måte som gjør det enkelt for folk finne bærekraftige alternativer i dagligvarebutikken. Vi som jobber med design og kunnskap om hvordan dette kan gjøres må bli enda mer bevisste på hvordan vår kompetanse kan inspirere folk til å prøve nye produkter.
Dagligvarekjedene kan - og bør i større grad - benytte seg av kunnskap om hvordan plassering i butikk og plassering av relatert produkter kan påvirke deres kunder til mer bærekraftige valg. Forskning viser at å plassere de bærekraftige produktene sammen med de mer tradisjonelle produktene gir økt volumsalg av begge alternativene. Dette kan for eksempel handle om å plassere frukt og bær ved kassene sammen med det tradisjonelle godteriet, eller vegetar- og fiskeprodukter sammen med kjøtt for å oppmuntre og inspirere forbrukerne til å ta sunnere og mer bærekraftige valg.
Og vi vet at det virker. GreeNudge har i flere år samarbeidet tett med en av de store dagligvarekjedene, og gjennom dette bidratt til sunnere og grønnere handlekurver. Vi i Design House har i en årrekke utviklet pakningsdesign som selger.
Fremover kommer vi i enda større grad til å bruke kompetansen vår til å hjelpe folk med å velge sunnere, grønnere og mer bærekraftig i butikk. Både fordi vi vet at folk forventer at næringslivet må gjøre en enda større innsats, men også fordi vi vet at design og nudging virker.
Kommentér