Virtual reality (VR), Augmented Reality og Mixed Reality åpner opp for nye muligheter for innholdsproduksjon og merkevareopplevelse. Men uten en egen opplevelse av VR er det vanskelig å forstå dets potensiale. Det finnes skeptikere og det finnes de som har prøvd. Vi har prøvd.

Det er interessant å lese at forskningsleder i Deloitte, Paul Lee, i Kampanje mener at VR aldri blir mainstream og at de kort tid etter lanserer et digitalbyrå som skal kjempe om å være blant de ledende teknologi- og designbyråene.

Samtidig sitter 600 av Apples ingeniører dedikert til utvikling av en neste generasjon 3D-sensor som de høyst sannsynlig lanserer som en integrert del av iPhone ved lansering på deres kommende tiårs jubileum. Og de er ikke alene - alle de store (Google, Microsoft, Samsung, HTC, Snap) lanserer produkter på løpende bånd som alle peker i retning av at vi snart vil kunne ta steget inn i en virtuell og utvidet verden via telefoner, briller og skjermer.

Det som gjør VR mer interessant enn noensinne er hvordan teknologiene nå kommer sammen og gir oss et helt annet mulighetsrom til å bygge konsepter enn tidligere; maskinlæring, analyse av store mengde data, ulike sensorer, båndbredde, kameralinser, 3D-scanning, kunstig intelligens - med disse nye ingrediensene kan vi nå bygge konsepter og opplevelser som, hvis gjort riktig og bra, kan gi brukerne langt sterkere opplevelser av merkevare og produkt - som en del av en større miks av markedsføringstiltak, kommunikasjon og historiefortelling.

Å si at VR ikke blir mer enn et nisjeprodukt er for meg lite relevant og lite troverdig

Jeg velger å tro at VR-teknologien blir en viktig del av vår digitale hverdag i flere former og på flere områder og derfor mener jeg også at det er på høy tid å starte prototyping og eksperimentering for å finne best mulig bruk. Det betyr ikke at vi legger alt annet til side, men det betyr at vi tar VR på alvor og at vi bruker tid på å utforske og teste hvordan teknologien kan bidra til å posisjonere kundene våre best mulig overfor forbrukerne. Det er jo nettopp det som er vår oppgave som techbyrå: å sørge for at brukerne opplever kundene våre som relevante og tjenestene deres som nyttige.  Å si at VR ikke blir mer enn et nisjeprodukt er for meg lite relevant og lite troverdig.

Hos oss kommer vi til å utnytte mulighetene som ligger i dagens og fremtidens VR-teknologi til å la oss inspirere, både internt og ikke minst sammen med kundene våre.

Gjennom VR kan vi oppleve et produkt uten å være fysisk i nærheten av det, vi kan dele en naturopplevelse med klassen eller vennene våre, vi kan bruke tjenestetilbud på en helt ny måte, vi kan prøvekjøre en bil, vi kan bli kjent med feriesteder før vi tar et valg, vi kan prøve et antrekk i en nettbutikk - det er nesten bare fantasien som setter grenser.

Om få år kommer vi sikkert til å le av hva vi i dag spådde om bruksområdene for VR. Det beste VR-prosjektet har verden enda ikke sett. Det som imidlertid er viktig er at enhver virksomhet som ikke forholder seg aktivt til VR på en eller annen måte, fort kan havne i bakleksa. Det gjelder også byråer i kommunikasjonsbransjen.  Det er bedre å ha en egen VR-strategi, enn å bli en del av konkurrentens.