I dag la Elektronikkbransjen frem salgsstatistikk for forbrukerelektronikk fra 2015. Tallene viser at nordmenn fortsatt bruker store summer på elektronikk, totalt 32,3 milliarder i 2015, som er en oppgang på 6,6 prosent fra året før. Veksten skyldes at vi kjøper færre, men dyrere, produkter.

Les mer: Nordmenn brukte 32,3 milliarder på elektronikk

Elektronikkbransjen har også undersøkt nordmenns tv-vaner, og de viser at 49 prosent av befolkningen har tatt i bruk strømme-tv. Det er en vekst på 11 prosentpoeng fra 2014 og mer enn en dobling fra 2013, da kun 20 prosent så tv over internett.

- Vi er overrasket over veksten. Foreløpig tror vi folk sier ja takk, begge deler, og at de både har kabel- og satellitt-tv og strømme-tv. Men det blir spennende å se hvordan konflikten mellom Canal Digital og Discovery påvirker dette, sier kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Elektronikkbransjen.

Det er ikke overraskende Netflix som tar store deler av dette markedet. Hele 38 prosent av husholdningene oppgir at de har et abonnement på Netflix. Det utgjør i overkant av 900.000 husholdninger. Den amerikanske strømmegiganten har på ett år styrket fotfestet sitt med 16 prosentpoeng ifølge undersøkelsen.

Men også den norske markedslederen TV 2 Sumo gjør et hopp på undersøkelsen, fra 5 til 15 prosent på ett år.

- Det er nok noe OL-effekt der, i tillegg til at tjenestene er blitt bedre og at man har blitt flinkere til å promotere dem, sier Ottemo om veksten.

Viaplay ligger på tredjeplass med en dekning på 10 prosent, etterfulgt av HBO Nordic med åtte prosent. Også disse aktørene har vokst det siste året.

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat i januar i år og baserer seg på et representativt utvalg på 1.000 personer. De er blitt spurt hvilke strømmetjenester husholdningen abonnerer på.

Strømmetjeneste 2015 2014
Netflix 38 prosent 22 prosent
TV 2 Sumo 15 prosent 5 prosent
Viaplay 10 prosent 4 prosent
HBO Nordic 8 prosent 2 prosent
C More Play 1 prosent 2 prosent

Kilde: Elektronikkbransjen.

Når Elektronikkbransjen spør hvor folk ser tv, oppgir 40 prosent at de bruker pc-en sin til å konsumere film og tv-serier, 31 prosent sier at de ser tv på nettbrett og 15 prosent også nøyer seg med mobilskjermen.

Kampanje har tidligere omtalt tall som viser at Netflix nå er større enn TVNorge og TV3 i gjennomsnittlig daglig seing.

Les mer: - Netflix større enn TVNorge og TV3