Kjære internett-venner. 2015 er over, og dere vet hva det betyr? Det betyr at det er på tide å gjette på hva som blir trendy på nettet i året som kommer.

Nå ringer alle landets journalister rundt og spør: Hvilke apper kommer vi til å laste ned? Hvilke sosiale medier blir de mest populære? Hvilke av tingene i huset vårt får 4G-tilkobling?

Men helt ærlig: Det er jo kjempekjedelig hva som er in. Alle vet hva vi egentlig vil vite: Hva er ut? Hva er den digitale parallellen til Buffalosko? Hvordan blir du kulere av å slutte med teite ting?

Ti ting du kan slutte med i 2016

COOKIE-VARSLER. Nei, du må ikke ha en stor pop-up som forteller brukerne at du lagrer informasjon om dem. Det er helt unødvendig, forklarer Netlifer Audun Rundberg. Vi har gjort det sånn: “Vi bruker cookies.” En setning i footer, ikke noe mer. Klikker du på lenken kan du lese at vi lagrer informasjon om deg via tre ulike systemer, og hvordan du kan forhindre oss fra å gjøre det. Nyttårslesning for deg som vil slutte med pop-up:Dette blogginnlegget fra EpiNova om hvorfor de har fjernet Cookie-varselet sitt.

DELEKNAPPER. Det er ikke knappen med Facebook-F som avgjør om noe blir delt på sosiale medier. Det er hvorvidt du har skrevet engasjerende, sosialt innhold. Men de færreste nettsider har innhold noen vil dele overhodet. Og det gjør ingenting. Brønnøysundsregisteret er en svært nyttig nettside. Men det er ingen som deler org-nummer på Twitter. Bort med knappen! Mer om hvorfor deleknapper er ut: Saying no to social media buttons. Hva er bedre enn deleknapper? Fikse metadata.

NYHETSKARUSELLER. Hvordan dempe krangelen om hvem i organisasjonen som får være på forsiden? Legg på en karusell, så kan fem ganger så mange være der av gangen! Det er bare det at nesten ingen klikker på den. Det beste alternativet er å fjerne den. Hvis du ikke tror du klarer deg uten, har Brad Frost en del ideer på hvordan den kan bli minst mulig ille.

MOBIL.DOMENETDITT.NO. Fra og med april 2015 begynte Google å aktivt straffe alle nettsider som ikke tilpasset seg til mobiltelefoner eller andre dingser med små skjermer. Det betyr at hvis du fremdeles har et separat mobilnettsted, er det på tide å skynde seg over på en mer responsiv løsning. Vi testet hvordan det stod til med nettsidene til en rekke store virksomheter tidligere i år. Mange kom ikke godt ut.

Å SI “CONTENT”- med mindre du faktisk snakker engelsk. Det heter “innhold” på norsk. Og innhold kan brekkes opp i kjente og kjære begreper som “tekst”, “illustrasjon”, “video” og så videre. Gjenta etter meg: Du konsumerer ikke “epic content” nå. Du leser et blogginnlegg. Inspirasjon: Jostein Magnussens 8 minutter med fornorsking av ord som “retargeting” og “big data”.

TJUKKE, TUNGE NETTSIDER. Hva med å slanke nettsiden som nyttårsforsett? Det skal ikke mye til for at vi gir opp en nettside som går seigt når du forsøker å besøke den via mobilen. Du kan veie nettsiden ved å bruke et testverktøy som GooglePageSpeed. PS: Fjerner du cookievarselet, deleknappene og karusellen kommer den til å bli slankere med en gang!

PDF-FILER. Nei, det blir ikke godt, digitalt innhold av at du trykker på “lagre som PDF” og laster opp invitasjonen, pamfletten eller rapporten på nettsiden. Vi tror at PDF-stopp er den nye godtestoppen. Du kan også befri innholdet du allerede har fra PDF-formatet.

LOGO I PNG ELLER GIF. De kule barna bruker SVG nå. Da kan du sørge for at det ikke bare er nettsiden din som justerer seg etter skjermstørrelsen: Logoen kan også bli responsiv.

SELFIE MED SJEFEN. Ja, Facebook gjør seg gjeldende som intranett med Facebook at Work, og de første store norske virksomhetene har alt begynt å bruke det. Det er en desto bedre grunn til å slutte å behandle bedriftens åpne Facebookprofil som Intranett. Ingen av kundene dine er interessert i bilder av sjefen din som gliser i kameraet. Hva med en selfie-stopp fra jobb-kontoen i 2016?

Å TENKE PÅ HVA ALLE ANDRE GJØR – OG IKKE PÅ BRUKERNE DINE. Det kan være at brukerne dine ikke henger med på de siste webtrendene i det hele tatt. Det hjelper ikke at noen mener at SnapChat er det nye gullet hvis ingen av kundene dine bruker det. Det finnes ingen mirakelkur for digital strategi. Det kan være at det blir bedre om du gjør litt mindre.

Så, når trendnissen kommer med de 10 kule tingene du bør begynne med i 2016 kan det være fint å kunne si at du har vært snill webarbeider og sluttet med disse 10 tingene istedet. Hva er dine digitale nyttårsforsetter? Vi tror på et enklere 2016.

Dette innlegget ble først publisert på firmabloggen til Netlife, iallenkelhet