Før helgen meldte det kinesiske internettselskapet Alibaba at de skal investere 200 millioner dollar i bilde- og videodelingstjenesten Snapchat. Dette gjør at selskapet nå er verdsatt til 15 milliarder dollar, og blir dermed ett av verdens mest verdifulle privateide teknologiselskaper.

Daglig sendes det rundt 700 millioner meldinger gjennom den så langt kostnadsfrie appen. I følge Metronet har Snapchat gått forbi Google+, Vine, Pintrest og Tumblr i popularitet, for aldersgruppen 18-34 år. I 2014 hadde hver fjerde nordmann Snapchat trygt plassert i lommen.

Den økende interessen for Snapchat har fått opp øynene til enkelte norske aktører. Pepsi, Kreftforeningen og Handelshøyskolen BI er blant de første som har kommet på banen. Frem til nå har Snapchat stort sett dreid seg om å kommunisere med venner, men i dag er det flere som forstår at denne kanalen kan brukes til å bygge verdifulle relasjoner med unge målgrupper.

- Har aldri opplevd så mye engasjement
I februar hadde Pepsi Max en ti dager lang reklamekampanje på Snapchat, der den norske New York Rangers-stjernen, Mats Zuccarello, viste frem sin hverdag gjennom bilder og video. Kampanjen var laget eksklusivt for det norske publikummet, og ga følgerne mulighet til å vinne et møte med stjernen.

Nordic Marketing Manager i PepsiCo, Christian Træland, sier han aldri har opplevd så mye engasjement i hele sitt liv.

- Dette ble en utrolig kul sak som viser at det å satse på nye ting, der konsumentene er med, er veldig bra. Vi var en av de første i Norge som gjorde dette, og det fører til engasjerte konsumenter. Snapchat for meg er det nye gullet, sier han til Kampanje.

Engasjement: Under Snapchat-kampanjen til Pepsi kom det inn 5.000 kreative bilder fra norske ungdommer.

Å knekke Snapchat-koden har vært på agendaen til Træland det siste halvåret. Med 5.000 innsendte bilder og om lag 15.000 følgere etter det første kampanje-forsøket, er han svært positiv til å bruke kanalen videre.

- Jeg har et mål om å at Snapchat skal bli vår bærende kanal for målgruppen 16-20 år, i løpet av det neste året. Vi skal ikke glemme de andre kanalene, men vi må ta noen valg. Budskapet må tilpasses mottakeren. Skal en 16-åring få det samme som en 30-åring, spør han.

- Blir en av de viktigste markedskanalene
Sosiale medier-entusiast Thomas Moen tror Snapchat kommer til å bli en av de viktigste markedskanalene for markedsførere og det han kaller «influencers» (tredjeparter) de neste årene.

- Med Snapchat har vi fått noe vi ikke har hatt siden de første tgv- og radiokanalene ble rullet ut i norske hjem. På Snapchat får du 100 prosent fokus fra en person i 10 sekunder eller mer. Det er powerful stuff, sier Moen til Kampanje.  

Selv har han begynt å legge ut en såkalt Story på Snapchat hver morgen, der han gir tips og triks til følgerne sine gjennom video. Etter en uke med daglige oppdateringer er det nå 900 personer som ser det han legger ut hver morgen.

- For meg er det viktig å være relasjonsbyggende i sosiale medier. Jeg skal gi verdi. Snapchat gir meg muligheten til å gjøre dette på noen få minutter. Det er lenge siden jeg har sett en kanal som har gitt så mye respons som det Snapchat gjør, dersom man bruker kanalen på denne måten, sier han.

Til tross for at den populære appen nå blir brukt av stadig flere større aktører, tror ikke Moen at den kommer til å bli overlasset av kommersielt støy, slik som en del andre lignende tjenester.

- Folkene bak Snapchat begrenser mulighetene merkevarer har til å ødelegge kanalen. Snapchat handler om å levere godt innhold. Jeg tror, og håper, at de vil fortsette i denne retningen.

Snapchat mot kreft
Under årets Krafttak mot kreft-kampanje, har også Kreftforeningen tatt i bruk Snapchat for å nå ut til den yngste målgruppen. Etter stor pågang på Instagram i forbindelse med deres turné Vinterlyd, så de det hensiktsmessig å produsere innholdet målgruppen ønsket, på Snapchat.

Live: Gjennom Snapchat kan Kreftforeningen kontinuerlig fore de yngste med bilder og video fra Vinterlyd. Foto: Kreftforeningen

- Vi har en veldig ung målgruppe i denne aksjonen. Mesteparten av de vi er i kontakt med på Instagram er under 18 år og her kommer det inn mange ønsker om å for eksempel se artistene. Snapchat en veldig gunstig kanal for å formidle hva som skjer i forbindelse med Vinterlyd, både på og bak scenen. På den måten oppfyller vi noen av ønskene til målgruppen vår, sier kommunikasjonsrådgiver i Kreftforeningen, Marte Gråberg, til Kampanje.

Hun tror også at dette er en kanal de kommer til å fortsette å bruke.

Snapchatter stemningsrapport
Denne uken kom også Handelshøyskolen BI, i Oslo, på banen. I løpet av fem dager er det omtrent 530 personer som har valgt å følge med på Storyen deres.

- Så langt har det gått veldig bra. Folk sender oss snaps med gode tilbakemeldinger, forteller kommunikasjonsrådgiver på BI, Martin Uteng, til Kampanje.

Her er det fire studenter som er satt til å produsere snaps på vegne av skolen.

- Hensikten er at studentene skal vise andre studenter hvordan det er å studere på BI. Hva slags utvalg vi har her og hva de gjør både på skolen og på fritiden. Vi vil vise at det er sosialt her i Oslo. Bergen og Trondheim trekkes frem som sosiale studentbyer, men vi vil vise at du også finner det her, forteller han.