Gårsdagens sak på Kampanje om AdBlock overrasker kanskje ikke så mye. Vi har hørt Schibsted og Amedia snakke ned AdBlock-problemet før. Da jeg først tok opp problemet med AdBlock i 2013 fikk jeg høre at man hadde kontroll på AdBlock og at det ikke var et reelt problem. Ettertiden har vist noe annet for svært mange medier.

Tallene fra TNS Gallup viser at 23 % blokkerer annonser. PageFair oppgir at tallet er ca. 30 % i Norge. Personlig tror jeg TNS sine tall er mer riktige enn PageFair sine.

Utfordringen er ikke bare at en fjerdedel av Norges befolkning ikke ser annonser på nett, men like mye hvem som blokkerer annonser. Det er her så mange bommer på sine uttalelser om AdBlock, eller så vil de bare ikke snakke om det.

Alle undersøkelser viser at det primært er de under 35 år som blokkerer annonser. Det er også flere menn enn kvinner som blokkerer annonser. Her er det gode tall fra Sverige og internasjonalt samt flere undersøkelser i Norge.

Tall fra Tek.no viser videre at de mest aktive netthandlerne er de som blokkerer annonser. Det er en klar sammenheng mellom blokkering og hyppighet på e-handel. På prissammenlikningstjenesten Prisguide.no var andelen med annonseblokkering på hele 50 %. Tjenesten er, for øvrig, eiet av Amedia.

Når Amedia er så heldige å ha en langt lavere andel AdBlock så kommer det mer av profilen på leserne på lokalavisene deres, enn den underliggende trenden i markedet. Har man en eldre lesergruppe har man også lavere andel AdBlock. På sammen måten ser vi at nettsteder med yngre målgrupper har en langt høyere andel AdBlock.

Flere og flere annonsører har forstått hvor omfattende problemet med AdBlock er. Telenor oppgir å droppe medier som ikke har kontroll på AdBlock. Morten Beutelmann som er Brand & Media Marketing Manager i Komplett uttalte på LinkedIn forleden dag:

«In the future, everyone will block ads across all digital media, making it impossible to buy attention. Only the most customer centered brands will survive. Exciting times ahead.»

Medier og annonsører som ikke tar utviklingen på alvor og tilpasser seg vil møte større og større utfordringer fremover. Det dreier seg om kundenes oppmerksomhet og den blir vanskeligere og vanskeligere å få.

Mediene blir også utfordret av selvpublisister som bloggere og vloggere (videbloggere) som blir sine egne merkevarer og alene når flere personer enn de fleste norske mediehus.

Så ja, jeg er helt enig med Morten Beutelmann om at vi går veldig spennende tider i møte.